În 28 octombrie la ora 21 se va lansa pe Digi Life seria de documentare "Martorul". Primul episod tratează violență în familie și are ca protagoniști victime și agresori care au acceptat să vorbească deschis despre experiențele lor, dar și actori care pun în scenă situații tensionate / violențe în familie.
Violența domestică este extrem de prezentă în România, în special în mediu rural, dar prin suportul ong-ului Necuvinte, am descoperit multe cazuri din familii cu venit mediu și ridicat, care din varii motive suportă abuzurile soțului. Impactul atât asupra femeii cât și asupra copiilor martori la aceste abuzuri, este atât de puternic încât cicatricile emoționale rămân pe viață. Traiectoria copiilor în viață va avea de suferit, studiile arătând că un procent ridicat vor deveni agresori la rândul lor. Modalitățile de vindecare ale victimelor, dar și ale agresorilor fac parte din subiectele dezbătute. Legea pedepsește abuzul, dar aplicarea ei lasă de dorit, de multe ori organele de poliție, în special în mediu rural, nefacandu-și datoria. Am întâlnit replici de genul:”pentru o palmă?”, “bătaia e ruptă din răi” și altele clasice românești care nu fac decât să adâncească problema și să formeze destine cu comportament deviant în special în rândul copiilor foarte mici.
Încercăm să identificăm cauzele abuzurilor atât din perspectiva femeii care acceptă, dar și din perspectiva agresorului care profită de vulnerabilitatea victimei. Este interesant de observat psihologic cum realizarea gradului de pericol la care se expune prin acest abuz, diminuează sau chiar determina încetarea abuzurilor. Iertarea abuzurilor din partea femeilor va determina copiii implicați să privească că o normalitate mediul disfuncțional și să își privească mama că o neajutorată, un alt aspect care va dauna evoluției sale mai târziu în viață.
De ce nu se aplică legea în toate mediile și pentru toate victimele? De ce nu se fac mai multe campanii de sensibilizare, dar în primul rând de conștientizare a acestei probleme și a concecintelor ei? Încercăm să răspundem tuturor acestor întrebări printr-o abordare mai accesibilă pentru targetul de masă.
Documentarul va surprinde prin reconstituiri în partea de început, palme date atât unor femei din mediu rural cât și din urban, doar prin surprinderea mâinilor, care au caracteristici specifice în funcție de mediul din care provin personajele. Interviurile vor fi luate victimelor atât femei cât și copii, dar și unor agresori, insistând pe paralelă rural-urban. Vom continuă cu interviuri luate Simonei Voicescu de la ONG-ul Necuvinte, reprezentanților Poliției, psihologi, avocați ai victimelor, celor care conduc adăposturi, doctori de la medicină legală. Vrem să luăm interviu și unei puscariase de la penitenciarul Târșor, care a ripostat la un atac și a ucis agresorul. Anumite cazuri care nu pot fi prezentate cu personajele reale, vor fi reconstituite cu actori.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!