Directoarea Colegiului Gheorghe Șincai din București, Silvia Mușătoiu a confirmat pentru Edupedu.ro că a refuzat semnarea contractului de management administrativ-financiar cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță. Contractul respectiv a fost modificat față de forma originală, adoptată de ministerul Educației, în ianuarie 2017, susține directorul Colegiului Șincai, care spune că dacă ar semna, ar trebui să deruleze toate achizițiile numai după semnătura primarului și doar prin firmele agreate de acesta la prețuri mult mai mari. Toți profesorii din liceu au semnat un memorandum de susținere pentru directoarea lor, potrivit Edupedu.ro.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a spus, pentru MEDIAFAX, că directoarea Colegiului Naţional “Gheorghe Şincai” nu vrea să semneze contratul de management financiar prevăzut de lege pentru că îşi doreşte să cheltuie “după bunul plac sumele alocate din bugetul local, fără să ceară avizul administraţiei locale”.
”Sunt directori de şcoală care se plâng că primăria şi ministerul nu fac nimic, în condiţiile în care, spre exemplu, fondurile alocate de primărie pentru igienizare nu au fost utilizate. În ultimii doi ani chiar s-au mişcat lucrurile în privinţa şcolilor, cel puţin în ceea ce ne priveşte. Se pare, însă, că doamna director nu vrea să dea socoteală nimănui în privinţa a ceea ce face cu banii şi se ocupă, în ultima vreme, mai mult de reclamaţii şi de învrăjbirea profesorilor şi a părinţilor, faţă de primărie. Primăria a investit în şcoala pe care o conduce peste 6,8 milioane de lei. Unii vor să dăm bani la şcoli, iar ei să îi cheltuie după bunul plac. Trebuie să respecte legea şi să lase orgoliile”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă.
Silvia Mușătoiu i-a răspuns lui Daniel Băluță:
"Nici nu știe câtă dreptate are, primarul nostru cel scump.
Teoremele primarului B.D.
Teorema 1: ”...dorește să cheltuiască banii după bunul plac sumele alocate din bugetul local, fără să ceară avizul administrației locale”.
Sigur că vreau să cheltuim banii după bunul nostru plac și nu după răul său plac și iată de ce: banii din bugetul colegiului pentru materiale de curățenie, de exemplu, au fost 10 mii lei pentru tot anul 2018, din care plătim evident și TVA. I-am cheltuit pe toți, cumpărând produse de calitate din SICAP. Am avut curiozitatea să vedem cât ne-ar fi costat dacă am fi cumpărat aceleași cantități de materiale prin firmele preferate de primărie în acordul cadru. Ce credeți? Am fi plătit mai mult de dublul acestei sume, însă neavând decât 10 mii în buget, am fi cumpărat mai puțin de jumătate din produsele plătite de noi anul trecut. Cheltuielile acestea se fac din finanțarea de bază, adică din banii virați de către minister prin consiliile locale și nu bani alocați din bugetul local. Și da, bunul nostru plac nu percepe comisioane la contracte! Concluzia primarului este adevărată!
Teorema 2: ”Sunt directori(...) care se plâng (...) dar nu au fost utilizate fondurile pentru igienizare”
Cazul 1: Dacă definiția primăriei pentru igienizare conține zugrăvit și reparații, atunci directorii care au avut bani alocați în bugetul școlii și nu i-au folosit au știut bine de ce. Fiindcă administrarea clădirilor și terenurilor este atribuția primăriei și nu a directorului de școală. Așa spune legea și tot așa crede și curtea de conturi. Aceștia sunt bani din finanțarea complementară, adică primăria îi alocă, dacă vrea, și intră tot în firmele agreate de primărie în acordul cadru. Dar domnul primar a decretat că directorul de școală ar trebui să-și asume responsabilitatea plății prețului stabilit de dumnealui. La Șincai, aceste contracte n-au fost acceptate, așadar i-am cerut primarului să deruleze pe semnătura dumnealui aceste contracte de reparații la clădire, așa cum spune legea. Aici s-a conformat parțial, adică lucrările efectuate într-un jalnic ritm la acoperiș sunt contractate de primărie, dar nu pot fi grăbite prea mult, că doar nu s-or strica niște relații valoroase pentru un nenorocit de acoperiș de școală...În plus, dacă tot acoperim, înseamnă că înăuntru nu se mai vede, deci nu-i nimic dacă pică gândacii morți prin tavanul găurit al cabinetului medical.
Cazul 2: Dacă definiția igienizării conține doar materiale de curățenie, atunci se aplică Teorema 1, așadar directorii care semnaseră contractul de management-administrativ n-au vrut să-și pună semnătura pe acele prețuri.
Teorema 3: ”...nu vrea să dea socoteală nimănui în privința a ceea ce face cu banii și se ocupă de învrăjbirea profesorilor și a părinților, față de primărie, (în consecință -n.n) Primăria a investit în școala pe care o conduce peste 6,8 milioane de lei”
Ipotezele acestei teoreme sunt false, iar logica matematică ne spune că falsul implică orice, așadar concluzia nu este neapărat adevărată. De dat socoteală am tot dat...la toate instituțiile superioare, inclusiv la Corpul de control pe care ni-l tot trimite domnul primar, doar doar o găsi ceva...și n-a găsit. Ba chiar, instanța supremă, Curtea de conturi, ne-a acordat singurul Certificat de Conformitate emis pe București, pentru modul în care am cheltuit banii alocați. Cât despre învrăjbire..., mă supraestimează pe mine și prea îi subestimează pe cei care au reacționat public. Concluzia cu suma investită în școală, de peste 6,8 mil lei, ar trebui să existe pe site-ul primăriei și se numește execuție bugetară, dar n-o găsesc, așadar poate fi falsă.
Teorema 4: ”Trebuie să respecte legea și să lase orgoliile.”
Da, perfect adevărat. În ceea ce-l privește, așteptăm demonstrația.
Desigur, apreciem vigilența edilului pentru cheltuirea sumelor alocate de la bugetul local, dar aici vorbim și despre banii alocați de minister. Mai mult, vigilența ar trebui să-l facă să se uite la prețurile practicate de primărie.
Fără pic de orgoliu, i-am cerut personal primarului să finanțeze proiectul de mobilitate al elevilor noștri și fără pic de orgoliu îi mulțumesc și acum pentru decont. 40 de copii și 5 profesori (eu nu m-am numărat printre ei) au participat la aceste mobilități, memorabile pentru ei.
Iată, am luat parte la dialog.
Am încercat, în ultima vreme, să-l prețuim pe domnul primar, dar ne este deja prea scump."
Printre susținătorii directoarei Colegiului Național Gheorghe Șincai se numără câțiva dintre profesorii liceului, dar și Radu Jugureanu, care a transmis un mesaj pe Facebook:
„Atunci când nu mai poți să taci. Pentru că ai deveni complice.
Atunci când consideri că trebuie să transmiți elevelor și elevilor tăi valorile în care crezi.
Atunci când apare un om cu coloana vertebrală în ordinea ei firească, Prof. Silvia Musatoiu, director la Colegiul National Gheorghe Sincai, este musai, dacă vrei să te mai poți uita în oglindă, să o susții. Așa cum poți.
Dar este obligatoriu să îți spui public punctul de vedere. Așa ar face un profesor care crede în valori. Așa ar face un om.
Prof. Silvia Musatoiu a refuzat să semneze un contract ilegal cu Primăria Sector 4. În loc să fie lăudată a fost amenințată. Amenințată că NU face ilegalități. (Amănunte pe Sparknews. Felicitări pentru promptitudine!). Astăzi a primit încă o somație să semneze.
Doamnele și domnii profesori din Colegiul National Gheorghe Sincai se pregătesc să intre în grevă. La fel și elevii. Sper că și părinții acelor elevi.
Eu îmi voi lua concediu pentru a mă alătura lor.
Dacă mai avem o urmă de demnitate în noi, nu putem zice că nu este problema noastră.
(PS: felicitări celor 13 profesori de la Colegiul National "Mihai Eminescu" din București care s-au alăturat demersului de susținere)”.
Între timp, profesorii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai au elaborat și ei un memoriu trimis către minister, primărie și inspectorat, în care vorbesc inclusiv despre posibilitatea de a nu mai intra la ore în semn de protest.
Iată conținutul integral al memoriului, publicat pe Facebook de profesoara Alexandra Chirea:
Doamnei Ministru al Educației, Ecaterina Andronescu
Domnului Primar al Sectorului 4, Daniel Băluță
Doamnei Inspector General, Mihaela Neacșu
Doamnei Inspector Școlar Pentru Management Educațional, Gabriela Postescu
Silvia-Mihaela Mușătoiu, director al Colegiului Național “Gheorghe Șincai”, refuză să semneze contractul de management administrativ- financiar întocmit de Primăria Sectorului 4, contract diferit de cel reglementat prin ordinul Ministerului Educației Naționale. Motivul pentru care doamna director Mușătoiu nu este de acord să semneze acest contract este clauza de la punctul C- Drepturile și obligațiile directorului, punctul 7 I, la care este adăugată, în mod abuziv, precizarea: “achizițiile publice efectuate în condițiile Legii nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare , vor fi realizate doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4 al Municipiului București.” Acest lucru presupune ca toate achizițiile făcute de scoli să se opereze prin firmele agreate de Primăria Sectorului 4 și reprezintă un abuz. În urma acestui refuz, doamna director a primit o notificare prin care a fost înștiințată că finanțarea de bază și finanțarea complementară nu se vor putea face de către Consiliul Local al Sectorului 4. Doamna director Mușătoiu este de acord să semneze contractul de management standard, reglementat de MEN, și nu varianta modificată abuziv.
Noi, profesorii Colegiului Național “Gheorghe Șincai” din București, nu putem rămâne „cu ochii larg închiși” în fața nedreptății și nu putem, prin natura profesiei noastre și prin felul nostru de a fi, să ne abatem de la principii sănătoase. Avem convingerea că lucrurile se pot rezolva în spiritul legii. Declarăm prin prezenta că ii acordăm toată susținerea noastră doamnei director Silvia Mușătoiu. In cazul demisiei domniei sale, refuzăm să ne desfășurăm activitatea sub conducerea unui alt director si vom declanșa grevă generală. Directorul nostru a obținut nota 10 la examenul pentru ocuparea acestui post, este un om competent, neșantajabil, profesionist, un profesor cu dragoste și cu grijă față de școală. O școală de nota 10 are nevoie de un director de nota 10.
Sperăm că nu vom fi puși în postura ingrată de a nu intra la ore. Dacă vom fi, totuși, nevoiți să recurgem la acest gest, o vom face în primul rând pentru elevii noștri, care trebuie să învețe, prin exemplul profesorilor lor, că, în fața nedreptății, e nevoie de coloană vertebrală.
Cu încredere,
Colectivul de Profesori (alaturi de cadrele didactice auxiliare și nedidactice) al Colegiului Național “Gh. Șincai”
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Foto: HotNews.ro
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!