Cutremurul cu magnitudinea de 5,7 grade produs marți în județul Gorj a fost urmat până acum de 94 de replici, iar în localități din zona epicentrală intensitatea a fost de peste 7 grade, au anunțat miercuri reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), potrivit HotNews.ro.
Directorul INFP, Constantin Ionescu, a afirmat că seismul s-a simțit pe o arie mare, până în Serbia și Ungaria, iar în zona epicentrală au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade.
„Este o zonă seismică cunoscută, cu activitate slabă până acum. Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă. A fost o surpriză pentru că calculele noastre indicau magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă”, a declarat directorul INFP.
Devine Gorj noua zonă Vrancea? „În niciun caz”, este răspunsul reprezentanților INFP. Aceștia au spus că ar trebui să așteptăm cutremure de cel mult 6 grade pe scara Richter.
Cei de la INFP spun că zona seismică este una cunoscută, dar este una cu activitate slabă, dar în aceste zile a fost cea mai intensă activitate seismică înregistrată în ultimii 200 de ani în zona Gorj.
S-a depășit această magnitudine calculată, de 5,5 grade, și practic a fost un dublu șoc, au fost două cutremure mari, cu magnitudine de peste 5 grade. S-a mai întâmplat asta o singură dată în istorie, acum 80 de ani, când s-a înregistrat un cutremur de 5,2 grade.
Citește și: Un bărbat a sărit de la etajul 1 de teama cutremurului din Oltenia
„Trebuie să facem un studiu, dar aceste estimări se bazează pe studiile de seismicitate și de tectonică din zonă”, mai spun cei de la INFP.
Întrebați dacă există o legătură între cutremurul din Turcia și cele produse în Gorj, cei de la INFP au spus că vor trebui făcute studii, însă posibilitatea este una foarte redusă. „Cred că este puțin probabil ca la cutremurele din Târgu Jiu să avem o influență din partea evenimentelor din Turcia, pentru că sunt totuși cutremure mari, de peste 5 grade. De obicei, aceste influențe la distanță mare se referă la cutremure mici în zona foarte sensibile, în sensul că sunt gata-gata să producă seisme, în general sunt mai mici. (...) Este greu de dat acum un răspuns categoric, dar influențele la așa distanță sunt, totuși, foarte mici”.
Ei au insistat pe faptul că NU există tehnologie pentru a putea prevedea cutremurele. Nu există aparate care să le poată prevedea.
Citește și: Nou cutremur în Oltenia: 5,7 grade magnitudine. S-a simțit și în București
Potrivit acestora, în perioada următoare sunt așteptate în continuare replici, dar de o intensitate mai mică, respectiv în jur de 4 grade magnitudine maximă, fiind de așteptat ca activitatea seismică în acea zonă să înceapă să scadă.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!