Parlamentul European a aprobat astăzi o directivă care reformează drepturile de autor. Documentul vine cu o serie de schimbări pentru motoarele de căutare și pentru rețelele de socializare.
Jurnaliștii, muzicienii și alți artiști vor negocia cu distribuitorii de conținut online, care vor trebui să îi plătească. Pentru a fi aplicată însă, directiva trebuie mai întâi transpusă în legislația națională.
Documentul conține două articole controversate și nu oferă indicații despre cum pot fi aplicate.
Articolul 11 prevede ca motoarele de căutare și site-urile care agregă știri să plătească celor care au realizat respectivele știri pentru snippets - acel produs format dintr-un titlu, fragment scurt de material și eventual o fotografie - ceea ce, de regulă, dăm noi share pe Facebook. Fac excepție fragmentele foarte scurte. Vă las pe dvs. să-mi spuneți ce înseamnă un „fragment foarte scurt”. Directiva nu impune obligații pentru utilizatori, ci doar pentru platforme, a explicat, pentru Digi FM, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani.
Mai mult, un alt articol, 13, le cere platformelor sociale să se asigure că materialele încărcate nu încalcă drepturile de autor.
Nu mai este sarcina mea ca individ să mă asigur că nu pun pe YouTube un videoclip care nu e al meu, ci e sarcina platformei să se asigure că eu nu pot să urc un material asupra căruia nu am drepturi de autor. Temerea generală e că platformele vor recurge la mecanisme automate, la algoritmi și vor pune ștacheta foarte sus. Ministerul Turismului nu a putut să-și urce propriul clip de promovare a României pe YouTube pentru că nu a putut dovedi că are drepturi de autor asupra lui, a mai spus Ioana Avădani.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!