Acum la Digi FM Oana Zamfir și Vlad Craioveanu PITBULL FT MARC ANTHONY - Rain over me

14 februarie, Ziua îndrăgostiţilor. Legende și obiceiuri de Ziua Sf. Valentin

Valentine's,Day,Charm:,Background,Adorned,With,Heart,Shapes
Valentine's Day, Ziua Îndrăgostiților. Shutterstock

În fiecare an, la 14 februarie, este sărbătorită Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiţilor, o zi dedicată dragostei şi afecţiunii, fie că este vorba de dragoste romantică, prietenie sau legături familiale. Reprezintă un moment în plus ca oamenii să-şi arate aprecierea faţă de persoanele speciale din viaţa lor şi de a crea amintiri de neuitat.

În mod tradiţional, Ziua îndrăgostiţilor este asociată cu trimiterea de felicitări scrise sau electronice, potrivit timeanddate.com.

Potrivit Hallmark, unul din cei mai mari producători de felicitări din lume, se estimează că peste 145 de milioane de felicitări sunt trimise de Ziua Îndrăgostiţilor, în fiecare an, ceea ce face ca această zi să fie a doua zi din an în ce priveşte expedierea de felicitări (mai multe felicitări sunt trimise de Crăciun), potrivit history.com.

Originea acestei sărbători a iubirii nu este nici astăzi prea bine cunoscută. Există legende care susţin faptul că în această zi, în Roma Antică, era sărbătorită zeiţa Iuno, protectoarea femeilor şi a căsătoriilor. Urma, apoi, Lupercalia, un festival păgân în centrul căruia se afla Faunus, zeul agriculturii şi fertilităţii. Unul dintre obiceiurile festivalului era acela de a-i aduce împreună pe băieţi şi pe fete, care până în acel moment stăteau separaţi. În seara de dinaintea sărbătorii, numele fetelor erau scrise pe bucăţi de hârtie şi introduse într-un vas. Tinerii extrăgeau biletele şi, astfel, se formau perechi ce rezistau uneori şi un an. Destul de des, cei doi se îndrăgosteau şi se căsătoreau, notează www.stvalentinesday.org.

Empty,Wooden,Table,Top,On,Blurred,Window,Interior,Decorated,With

Alte legende spun că sărbătoarea îl are în centrul ei pe Sfântul Valentin. Dintre cei mulţi Valentini ai acelei perioade, Biserica Catolică recunoaşte doar doi sfinţi care poartă acest nume şi care pot fi legaţi de această sărbătoare. Primul Sf. Valentin era preot în Roma, în timpul împăratului Claudius al II-lea (268-270 d.Hr.). El ar fi ajutat tinerii, creştini sau păgâni, să se căsătorească, însă împăratul roman era convins că bărbaţii ar fi soldaţi mult mai buni, dacă nu ar fi avut logodnice sau soţii, de aceea a interzis căsătoriile. Tânărul preot a continuat, însă, să îi căsătorească pe tineri în secret, în numele iubirii. În momentul în care împăratul i-a aflat secretul, Valentin a fost închis şi condamnat la moarte, fapt care s-a petrecut la 14 februarie 269. Aceeaşi legendă spune că Valentin, în timp ce se afla la închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului. Înainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o: ''De la al tău Valentin''. De aici a rămas obiceiul de a trimite în această zi mesaje de dragoste, potrivit stvalentinesday.org.

În ceea ce îl priveşte pe episcopul de Terni, el ar fi fost invitat la Roma de filosoful Crato, profesor de retorică, greacă şi latină, al cărui fiu, pe nume Cheeremon, suferea de o deformare fizică. Crato i-a promis lui Valentin jumătate din posesiunile sale dacă îi vindeca fiul. Însă, Valentin i-a explicat că nu bogăţia lui inutilă va fi cea care l-ar vindeca pe băiat, ci credinţa în Dumnezeu. Valentin s-a rugat apoi pentru băiat, care şi-a recăpătat sănătatea. Martori ai acestei minuni, Crato şi familia sa, dar şi trei studenţi greci, Procul, Efeb şi Apollonius, au fost botezaţi de episcop. Abbondius, fiul prefectului Romei, Placidus, a îmbrăţişat şi el creştinismul. Potrivit surselor, Placidus a deţinut funcţia între anii 346-347 d.Hr., aşa că aceasta perioada istorică care poate fi asociată cu martiriul lui Valentin. Înfuriat, Placidus l-a arestat şi decapitat pe Valentin pe Via Flaminia din Roma. Execuţia s-a făcut noaptea pentru a evita reacţia numeroasei, de acum, componente creştine a oraşului. După o scurtă ceremonie pe locul martiriului său, Procul, Efeb şi Apollonius au dus trupul martirului la Terni şi l-au îngropat în afara oraşului. Dar la Terni, consulul Lucentius i-a arestat pe toţi trei şi, înainte ca populaţia să-i poată elibera, i-a decapitat. Când au aflat de execuţie, oamenii i-au îngropat pe noii martiri în mormântul lui Valentin, indică https://www.vaticannews.va.

Abia la sfârşitul secolului al V-lea, în anul 496 d.Hr., Papa Gelasius I a decis ca ziua de 14 februarie, în care a fost executat Valentin, să-i poarte numele şi să fie dedicată martiriului său, punând astfel capăt sărbătorii păgâne a Lupercaliilor. Ordinul Benedictin a fost cel care a întreţinut povestea Sfântului Valentin din Terni în Evul Mediu şi care a răspândit cultul Zilei Îndrăgostiţilor în mănăstirile benedictine din Franţa şi Anglia.

Flower's,Background,With,Paper,Heart,,Valentine's,Day,Card

Ce sunt „valentinele”

Tradiţia că Sf. Valentin ar fi patronul îndrăgostiţilor îşi găseşte originea într-un text antic, în limba engleză, al poetului medieval Geoffrey Chaucer (cca. 1373-1400). Versurile poemului său, intitulat "Parlement of Foules" (cca. 1380), reflectau credinţa larg răspândită în Evul Mediu că păsările îşi alegeau perechea la mijlocul lunii februarie. Atunci, într-adevăr, natura începe să se trezească din somnul iernatic, aşa că Sfântul Valentin a devenit sfântul care anunţă primăvara care vine - motiv pentru care este reprezentat uneori ţinând soarele în mână, se arată pe vaticannews.va.

În 1415, Charles, duce de Orleans, închis în Turnul Londrei, în urma capturării sale în Bătălia de la Agincourt, i-a scris un poem soţiei sale, Bonne de Armagnac. În poemul scris în limba franceză, Charles a folosit termenul de "valentină" referindu-se la soţia sa. Cei doi nu s-au mai revăzut, dar mesajul scris a înfruntat trecerea timpului şi, astăzi, face parte din colecţia de manuscrise a Bibliotecii Britanice din Londra, transmite Agerpres.

În Marea Britanie, Ziua Îndrăgostiţilor a început să fie sărbătorită popular în jurul secolului al XVII-lea. Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, era obişnuit ca prietenii şi îndrăgostiţii din toate clasele sociale să facă schimb de mici semne de afecţiune sau note scrise de mână, numite "valentine", iar pe la 1900, felicitările tipărite au început să înlocuiască simplele scrisori datorită îmbunătăţirilor aduse tehnologiei de tipărire. Acestea ofereau oamenilor o cale mai uşoară de a-şi exprima emoţiile, într-o perioadă în care exprimarea directă a sentimentelor era descurajată. Tarifele poştale mai ieftine au contribuit, de asemenea, la creşterea popularităţii trimiterii de felicitări de Ziua Îndrăgostiţilor.

Americanii au început probabil să facă schimb de "valentine" făcute manual la începutul anilor 1700. În anii 1840, americanca Esther A. Howland a început să vândă primele "valentine" produse în masă. Howland, cunoscută sub numele de "Mama Îndrăgostiţilor", a realizat felicitări elaborate lucrând cu dantelă adevărată, panglici şi imagini colorate, arată history.com.

Pe lângă Statele Unite, Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită în majoritatea ţărilor europene, precum Franţa, Regatul Unit, Finlanda, Estonia, Germania, Italia, dar şi în Canada, Mexic, Chile, Brazilia, Australia. În ultimii ani, sărbătoarea a fost îmbrăţişată şi de îndrăgostiţii, şi nu numai, din China, Japonia şi Coreea de Sud, potrivit worldstrides.com.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MIX MARATON DE REVELION 2025
Best of Mix Maraton 2025 - 2
giulia si vlad
De la prieteni la suflete pereche: Povestea de iubire dintre Giulia...
oana si vlad gherman
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, declarații exclusive despre iubire...
simona si florin s
Cum s-au cunoscut Simona Țăranu și soțul ei, Florin? O relație...
Pe aceeași temă
selena gomez si benny blanco
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei...
The,Red,Heart,Shapes,On,Abstract,Light,Glitter,Background,In
Dragobete este „purtătorul dragostei şi bunei dispoziţii pe meleagurile româneşti”. Ce trebuie...
De Ziua Îndrăgostiţilor, tinerii singuri din Vietnam s-au rugat într-o pagodă pentru a-şi găsi jumătatea/ Profimedia
De Ziua Îndrăgostiţilor, tinerii singuri din Vietnam s-au rugat într-o pagodă pentru a-şi găsi...
Valentine's Day/ Shutterstock
Director general în ANPC, recomandări pentru consumatori la achiziţionarea de dulciuri...
Te-ar putea interesa și
vaca india profimedia-0734569379
India a vrut să înlocuiască Ziua Îndrăgostiților cu Ziua îmbrăţişării unei vaci
Team,Of,Young,Business,Professionals,Using,Technology,In,An,Informal
Aproape 40 % dintre angajaţi consideră jobul cel mai simplu mod de a-şi întâlni perechea
Cuplu de tineri cu bagaje în aeroport în călătorie de turism cu avionul pentru vacanță sau concediu în destinații de relaxare
Vacanță pentru noi începuturi, de Valentine's Day, pentru cei despărțiți în pandemie
Femeie face baie în ciubăr, turism
Românii se înghesuie să rezerve cabane cu ciubăr pentru Ziua Îndrăgostiților
Partenerii noștri
Digi24 Zaharova: "NATO trebuie să renunțe la promisiunile făcute la București în 2008"
Zaharova: "NATO trebuie să renunțe la promisiunile făcute la București în...
DigiSport Sorana Cîrstea - Alycia Parks ACUM, în direct la Digi Sport 2, la WTA Dubai
Sorana Cîrstea - Alycia Parks ACUM, în direct la Digi Sport 2, la WTA Dubai
PeRoz Ce problemă avea, de fapt, Meghan Markle cu familia regală. Un fost angajat al Palatului a rupt tăcerea: „Nu a înțeles această regulă”
Ce problemă avea, de fapt, Meghan Markle cu familia regală. Un fost...
Film Now Regizorul „The Brutalist”, nominalizat la zece categorii la Oscar, susține că e falit: „Am trăit dintr-un salariu primit acum trei ani”
Regizorul „The Brutalist”, nominalizat la zece categorii la Oscar, susține...
Digi World Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele surprinzătoare ale dietei extreme
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi...
Stirile Kanal D VIDEO Conspirații în urma ninsorilor. De ce nu se topește zăpada la foc?
VIDEO Conspirații în urma ninsorilor. De ce nu se topește zăpada la foc?
ProFM Shakira, atac virulent la adresa lui Pique: „Pentru tine m-am mutat într-o ţară socialistă, am slăbit şi am învăţat fotbal”
Shakira, atac virulent la adresa lui Pique: „Pentru tine m-am mutat într-o...
Digi Life Sute de persoane deghizate în Marilyn Monroe, toate îmbrăcate identic, au plonjat în ocean, în Australia
Sute de persoane deghizate în Marilyn Monroe, toate îmbrăcate identic, au...
Ultimele știri din matinal
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Contele Tibor Kálnoky
Cu ce pleacă Regele Charles din România? Contele Tibor Kálnoky dezvăluie preferințele regale
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi FM: povești, provocări din...
Ultimele știri
Americanii se grăbesc să cumpere mai multe produse ca de obicei, pe fondul temerilor legate de tarifele impuse de Trump/ Shutterstock
Americanii se grăbesc să cumpere mai multe produse ca de obicei, pe fondul temerilor legate de...
Un tâlhar care a intrat cu cagula în sala de jocuri a fost arestat de polițiști/ Shutterstock
Un tânăr de 19 ani, reţinut pentru 24 de ore după ce a jefuit o sală de jocuri de noroc din...
Marco Rubio, Serghei Lavrov (2)
SUA şi Rusia au stabilit la Riad să abordeze elementele „iritante” în relaţiile lor...
Felician Mureșan, tenor al Corului Filarmonicii de Stat Oradea, a murit la doar 43 de ani
Un tenor român a murit subit pe Aeroportul Otopeni, în drum spre Muntele Athos. Era tatăl a...