Acum la Digi FM LISA - Moonlit Floor

De unde provine denumirea lunii ianuarie și ce înseamnă. Evenimentele astronomice care o vor marca

January,2023,-,Spiral,Desktop,Calendar,Against,Textured,Paper,,New
Ianuarie 2023. Foto: Shutterstock

Ianuarie este prima lună a anului în calendarul gregorian şi are 31 de zile. Ziua are 10 ore iar noaptea are 14 ore. Anul 2023 are 365 de zile, fiind un an obişnuit, cu luna februarie de 28 de zile.

Denumirea lunii ianuarie (lat. januarius) vine de la numele zeului Janus, care în mitologia romană era zeul porţilor şi al uşilor. Mai înseamnă şi începutul, deoarece romanii credeau că fiecare lucru care începe intră printr-o uşă. În tradiţia populară, luna ianuarie se numeşte ghenarie, Crăciunul mic, carindar sau gerariu.

Sărbătorile religioase din ianuarie

Luna ianuarie, din punct de vedere religios, este marcată de mai multe sărbători, începând cu prima zi anului - Anul Nou, Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, Sfântul Vasile, continuând apoi cu Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) - zi de post, Botezul Domnului, Boboteaza (6 ianuarie), Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului (7 ianuarie), Cuviosul Antonie cel Mare (17 ianuarie), Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi loan Gură de Aur (30 ianuarie).

Calendarul evenimentelor astronomice

La începutul lunii ianuarie, Soarele răsare la ora 07 h 52 m şi apune la ora 16 h 47 m, iar la sfârşitul lunii răsare la ora 07 h 36 m şi apune la ora 17 h 23 m.

Luna reprezintă perioada de timp cât durează o rotaţie a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute şi 3 secunde, aproximativ 29 zile şi jumătate. În această mişcare se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.

Fazele Lunii: 07 ianuarie - Lună Plină la 01 h 57 m; 15 ianuarie - Luna la Ultimul Pătrar la 04 h 10 m; 21 ianuarie - Lună Nouă la 22 h 53 m; 28 ianuarie - Luna la Primul Pătrar la 10 h 20 m.

La data de 20 ianuarie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în semnul zodiacal Vărsător, până pe 18 februarie. La 7 ianuarie. Luna Plină este în Rac. iar la 21 ianuarie. Luna Nouă se află în Vărsător.

Anul 2023

Quadrantidele

Anul începe cu Quadrantidele, un curent de meteori ce are radiantul în constelaţia Bootes, lângă Carul Mare. Maximul acestuia se produce în ziua de 3 sau 4 ianuarie. Este unul din cei mai puternici curenţi de acest fel, producând în timpul maximului între 100 şi 140 de meteori pe oră. Meteorii sunt însă slabi ca strălucire, fiind nevoie de un cer curat, fără lumini, pentru a îi putea observa.

Eclipsele

Din punct de vedere astronomic în 2023 vom avea patru eclipse două de Soare şi două de Lună, potrivit calendarului NASA. Prima este o Eclipsă Totală sau Inelară de Soare, în funcţie de locaţia de observare, şi se produce la 20 aprilie 2023. Va putea fi observată din sud-estul Asiei, din Australia, din zona Pacificului, din Ocean Indian şi din Antarctica. A doua eclipsă, una de Lună, prin penumbră, se produce la 5 mai 2023, şi va fi vizibilă din Europa (vizibilă ca parţială din România), din Africa, din Asia, din Australia, din zona Pacificului, din zona Atlanticului, din Ocean Indian şi din Antarctica.

În octombrie vom avea următoarele două eclipse, una Inelară de Soare vizibilă la 14 octombrie din nordul, centrul şi sudul continentului american, considerată Mare Eclipsă a Americilor. Este vizibilă şi din vestul Africii, din zona Pacificului, din zona Atlanticului şi din zona Arctică. A doua eclipsă parţială de Lună se produce la sfârşitul lunii pe 28, şi poate fi observată de pe ambele continente americane, din Europa (din România), din Africa, din Asia şi din Australia, din zona Pacificului, din zona Atlanticului, din Ocean Indian, din zona Arctică şi din Antarctica. potrivit site-ului timeanddate.com.

Luna Nouă

La 19 mai vom avea a treia Lună Nouă dintr-un sezon în care există patru astfel de faze lunare (dintr-un an cu patru sezoane a câte trei luni fiecare), numită Lună Neagră, iar pe 31 august fenomenul de Lună Albastră, expresia fiind folosită pentru a defini a treia Lună Plină dintr-un sezon astronomic (care reprezintă trei luni dintr-un an cu patru anotimpuri) cu patru faze de Lună Plină.

Cele patru evenimente astronomice care marchează începutul celor patru anotimpuri în 2023 se produc la: 21 martie 23 h 24 m - echinocţiul de primăvară, la 21 iunie 17 h 58 m - solstiţiul de vară, la 23 septembrie 09 h 50 m - echinocţiul de toamnă, la 22 decembrie 05 h 27 m - solstiţiul de iarnă, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu. 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Partenerii noștri
Digi24 Doi candidați au cerut la CCR anularea turului I al prezidențialelor. Sesizările, judecate joi. Care sunt acuzațiile aduse DOCUMENTE
Doi candidați au cerut la CCR anularea turului I al prezidențialelor...
DigiSport Ilie Dumitrescu nu are dubii: ”E cea mai bună echipă din Champions League. Termină pe primul loc”
Ilie Dumitrescu nu are dubii: ”E cea mai bună echipă din Champions League...
PeRoz Reacția Andreei Marin la afirmațiile lui Călin Georgescu despre cezariană: Mare păcat a făcut și mama, mare prostie am făcut și eu
Reacția Andreei Marin la afirmațiile lui Călin Georgescu despre cezariană...
Film Now Prietenii lui Brad Pitt spun că Angelina Jolie face jocuri de culise și îi întoarce pe copii împotriva tatălui lor: "Povestește lucruri otrăvitoare despre el"
Prietenii lui Brad Pitt spun că Angelina Jolie face jocuri de culise și îi...
Digi World Ce se întâmplă în organismul tău atunci când încetezi să mai folosești țigările electronice
Ce se întâmplă în organismul tău atunci când încetezi să mai folosești...
Stirile Kanal D Părinții bebelușului Victor Ștefan sunt devastați de moartea lui. Declarații sfâșietoare: „Am stat internați șase săptămâni. Medicii ne-au spus că..."
Părinții bebelușului Victor Ștefan sunt devastați de moartea lui...
ProFM Delia, revoltată după ce Călin Georgescu a spus că o femeie "nu poate face față" rolului de președinte: Mor, bă! Femeia nu e incubator
Delia, revoltată după ce Călin Georgescu a spus că o femeie "nu poate face...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
SUA anunţă oficial că România se califică pentru programul Visa Waiver/ Foto: News.ro
SUA anunţă oficial că România se califică pentru programul Visa Waiver. Rata de refuz a...
Klaus Iohannis, președintele României și Sergio Mattarella, președintele Republicii Italiene, susțin o conferință de presă comună după întâlnirea avută la Palatul Cotroceni din București, 19 iunie 2024. Inquam Photos / George Călin
Klaus Iohannis a convocat joi CSAT pentru posibile riscuri la adresa securităţii naţionale...
banescu
Vasile Bănescu critică susținerea lui Călin Georgescu de către preoții Bisericii Ortodoxe...
metrou (1)
Metroul din Salonic, inaugurat după o aşteptare de 20 de ani şi numeroase descoperiri...