De multă vreme, un loc aparte în portofoliul Humanitas Junior îl ocupă cărțile semnate de autori și ilustratori români valoroși. Noua serie care le este dedicată se lansează cu trei cărți minunate semnate de trei autori aflați la debut: Povești somnifere, de Vlad Stroescu, Povești pe nerăsuflate, de Adriana Ștefan, și Marea aventură a micii albine Mitsu, de Mircea Dragu.
Povești somnifere (5+), de Vlad Stroescu, cu ilustrații de Andreea Dobreci este o carte care, dincolo de întâmplările amuzante cu șoricei care se împrietenesc cu pisicile și uriași care devin pitici, se ascund mici lecții de viață numai bune de discutat în familie.
„Ce povești proaspete, pline de umor și candoare scrie Vlad Stroescu! Un amestec delicios de vechi și nou, de familiar și de surprinzător, poveștile acestea ne poartă cu ușurință printr-o lume vastă, populată cu pitici magicieni, cu case umblătoare și mașini care preferă să mănânce pufuleți, cu copii curajoși și curioși, care nu se tem să călătorească până în Himalaya cocoțați pe umărul unui uriaș, cu animale și oameni care descoperă împreună ce înseamnă prietenia și generozitatea. O carte scrisă cu evidentă iubire pentru copii și pentru povești.“ — Ana Alfianu, autoarea cărții Val și Cetatea Sufletelor
„Seara le inventez povești fetelor mele. Nu au niciun tâlc voit, doar spun ce îmi trece prin cap, și adesea adormim toți trei înainte să le termin. Le-am scris, ca să nu le mai uit. Cred că orice poveste cu adevărat bună provoacă uimire, și în sensul acesta poveștile pentru copii sunt cele mai bune. Mai cred că un somn sănătos e o aventură și o călătorie, și din el trebuie să ieșim, în fiecare dimineață, mai înțelepți, mai tineri. Voi continua să scriu povești pentru copii ca să nu uit ce visez. Dacă va mai fi cine să le asculte sau citi, asta nu știu, poate la capătul celălalt al viselor ascultă sau citește cineva…“ — Vlad Stroescu
Vlad Stroescu a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București, iar din 2004 lucrează în psihiatrie. Datorită profesiei, este interesat și de științele sociale. Este editorialist la revista Viața medicală și semnează articole în Dilema veche. A debutat în literatură în 2007 cu povestirea Sfântul Craiu Mutu, publicată în revista Time Out. După cum mărturisește pe blogul personal, e francofil, meloman şi biciclist. Interesul pentru literatura pentru copii s-a născut din fireasca nevoie de a le spune seara povești celor două fiice. Pentru că adormea mereu înainte de a le termina, iar materia lor se amesteca cu aceea subtilă a viselor, le-a scris ca să nu le uite. Pentru că orice poveste cu adevărat bună provoacă uimire, Vlad Stroescu crede că, în sensul acesta, poveștile pentru copii sunt cele mai bune și, de asemenea, că sunt cel mai sănătos mod în care părinții își pot dărui visele mai departe, copiilor.
Ilustratoarea Andreea Dobreci este licențiată a Facultății de Arte Decorative și Design a Universității Naționale de Arte din București, în cadrul căreia a urmat și un masterat în graphic design. Are o experiență de douăzeci și șase de ani în domeniul cărții, timp în care a colaborat cu multe edituri din România.
Povești pe nerăsuflate (6+) de Adriana Ștefan, cu ilustrații de Daniela Olaru, sunt cu adevărat niște povești de citit dintr-o suflare, scrise anume pentru copiii care s-au cam plictisit de veșnicele basme cu Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana și ar vrea să se distreze citind întâmplări cu eroi care să le semene, să locuiască într-un oraș ca al lor și să meargă la o școală ca toate școlile. Deci, dragi copii dornici de aventuri în lumea voastră, ce mai așteptaţi? Deschideţi iute cartea! Veţi descoperi o lume colorată și plină de „neobișnuit“ și „misterios“, în care nimic nu este ceea ce pare a fi, iar aventurile au, de fiecare dată, final neașteptat.
„Pe Adriana Ștefan, o cunosc încă de la primele ei povești. Sau mai degrabă pui de povești pe care, cu umor și cu talent, i-a ajutat să crească mari, să devină povești în toată regula. Iar în cartea sa de debut, ne propune o colecţie de povești delicioase și pline de originalitate, care să-i amuze și să-i pună pe gânduri pe copiii mari și mici. Citindu-le, veţi întâlni castraveţi periculoși și prinţese plictisite, sandale care vorbesc și covoare fermecate, băieţi care suferă de obrăznicătorie acută, șoareci de muzeu și alte personaje simpatice care împart aceeași lume a poveștilor, clasică și în același timp modernă.“ — Adina Popescu, autoarea seriei O istorie secretă a Ţării Vampirilor
„Toate cele pe care le veţi citi aici sunt născociri. Nu știu exact la ce vă așteptaţi voi de la mine, însă eu aștept un singur lucru de la voi: să citiţi. Povești. Cât mai multe! Pentru că eu sunt tare ocupată cu născocitul, vă las în grija personajelor din această carte. Nu vă fie teamă, sunteţi pe mâini bune!“ — Adriana Ștefan
Adriana Ștefan s-a născut la Vatra Dornei și și-a făcut studiile universitare la ASE București, iar studiile postuniversitare în Franţa, la Université d’Orléans și la Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne. În ciuda parcursului profesional în domeniul financiar, pasiunea pentru scris pe care o are din copilărie nu a părăsit-o niciodată, așa că din 2017 s-a hotărât să și-o asume. Astfel, a frecventat atelierele de literatură pentru copii organizate de Revista de povestiri, a participat la proiectul colectiv www.noipovesti.ro coordonat de scriitoarea Adina Popescu, iar în 2020 și-a lansat propria platformă de povești pentru copii, www.dridriana.ro. Faptul că poveștile postate și-au câștigat în scurtă vreme cititorii a încurajat-o să facă pasul spre o carte care să-i poarte semnătura.
Ilustratoarea Daniela Olaru a absolvit Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, și masteratul în grafică la aceeași facultate. Prin programul „Erasmus“, a studiat la Manchester School of Art și la Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears, Palma de Mallorca. A participat cu lucrări la numeroase expoziții. La Humanitas Junior a ilustrat volumele Aventuri în Țara lu Strolyx. Prima mea carte despre emoții (2020) de Ioana Scoruș și Cea mai frumoasă noapte. Cea mai frumoasă zi (2020) de Liana Alexandru.
Marea aventură a micii albine Mitsu (4+) de Mircea Dragu, cu ilustrații de Bajkó Attila este o poveste în versuri, o călătorie fantastică cu albine, viespi și munti fermecati din Țara Soarelui.
Când temuta viespe mandarină, o lighioană cât o vrabie, dă iama în câmpia parfumată unde trăiesc albinele europene, Mitsu, cea mai mică dintre ele, pornește în aventura vieţii sale. Cu zapis și învoire de la regina stupului, albina cea neînfricată pleacă în zbor peste mări și ţări, spre Orientul Îndepărtat, ca să înveţe de la albinele nipone tactici de apărare împotriva temutei viespi. În Ţara Soarelui Răsare, în stupii din grădina Yoko-Hara, Mitsu descoperă cât de importante sunt seriozitatea, răbdarea și munca în echipă și, mai cu seamă, află de la marele sensei Musashi secretul cu ajutorul căruia poate învinge înfricoșătoarea viespe. Vreţi să-l aflaţi și voi?
„Eu cred că oricâte povești cu albine s-ar scrie, tot nu sunt destule. De aceea, când apare o poveste ca Marea aventură a micii albine Mitsu, cu albine, viespi mandarine, lupte între rău și bine, eroi (un roi!) și cultură niponă (o tonă!), și mai e scrisă și în rime, o citesc pe nerăsuflate.“ — Carmen Tiderle, autoarea volumului Fabrica de lipici
„Această variantă a poveștii albinei japoneze, pentru că există și o poveste reală, cea scrisă de entomologi, și cu siguranță au mai fost scrise și altele, în proză sau în versuri, am scris-o cu mulți ani în urmă, atunci când copiii mei erau mult mai mici. Atât de mici încât în acel moment doi dintre ei aveau încă nevoie să le citească altcineva poveștile. Erau vremuri bune pentru familia noastră și pentru lumea în care trăiam. A fost scrisă dintr-un foc , într-o singură zi, și a fost o poveste de uz intern, făcând parte dintr-un set de povești pe care le-am compus pentru și împreună cu copiii mei. Fără a avea în acel moment intenția de a publica această poveste, ea a rămas undeva în folclorul familiei și foarte puțini oameni au avut acces la ea.“ — Mircea Dragu
Timișoreanul Mircea Dragu, de profesie psiholog, este un om implicat în viaţa cetăţii, atât în plan civic, cât și cultural. În perioada facultăţii a fost de două ori director al festivalului studenţesc StudentFest și a continuat să activeze, la început ca voluntar, apoi ca manager de proiect, ca expert extern sau ca psihoterapeut, în diverse organizaţii din zona civică sau din cea de sănătate (Salvaţi Copiii, Icar, Centrul Euroregional pentru Democraţie etc.), activitatea sa fiind recompensată cu premii naţionale și internaţionale, între care la Gala Premiilor Societăţii Civile și la Regional NGO Fair. În paralel cu activitatea profesională, coordonează activitatea unei școli de arte marţiale de origine japoneză și a iniţiat și coordonat diverse activităţi de educaţie complementară, inclusiv de cultură și spiritualitate orientală (în principal japoneză). Pasionat de fotografie, a avut expoziţii în România și în Serbia.
Cunoscut publicului mai cu seamă pentru spectaculoasele sale decoruri pentru teatru și pentru picturile pe lemn meticulos elaborate și de o incredibilă bogăţie a detaliilor, Bajkó Attila a debutat cu succes în ilustraţia de carte în 2013. Cel mai recent volum care-i poartă semnătura este Giusina, cămila de București, de Andreea Micu (2019).
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!