Medicul Ioan Boleac a vorbit în cadrul podcastului Părinți Pregătiți, prezentat de Beatrice Ghiciov, despre avantajele, dezavantajele și riscurile pe care le presupune nașterea în apă, ce trebuie să conțină bagajul pentru naștere dar și cum se manifestă depresia postnatală și ce e de făcut în acest caz.
Medicul Ioan Boleac a enumerat lucrurile de care o viitoare mămică are nevoie atunci când se pregătește să meargă la spital pentru a naște:
„În primul rând, nu trebuie să conțină nimic pentru momentul nașterii, în sala de naștere avem tot ce ne trebuie ă. Pe lângă asta, avem multă multă aparatură și echipamente care sunt sterile și nu trebuie să aducem altceva. Bagajul se referă la momentul în care ai născut și te duci pe salon și atunci te întâlnești cu bebe și ai nevoie de lucruri pentru tine. Câteva rânduri de haine comode, confortabile, de halat, de papuci, de sutiene specifice pentru alăptare, de absorbante, de tot felul de elemente de igienă pe care, într-o anumită măsură, maternitățile private ți le oferă. Acum nu știu dacă sunt chiar pe toate, nu le oferă chiar pe toate. Maternitățile de stat poate oferă mai puțin. Pentru bebe e nevoie de scutece, creme, suzete, biberoane, un set de hăinuțe pentru momentul în care o să pleci cu el din maternitate, pentru că până atunci îți stă îmbrăcat în scutece, documentele necesare declarării copilului.”
Medicul Ioan Boleac a vorbit și despre depresia postnatală, o boală subestimată de mulți oameni:
„Da, este o problemă reală, din păcate. Un anumit grad de dispoziție depresivă este normal după naștere, pentru că vă dați seama… tocmai ai scăpat de de caruselul ăla de emoții și de frici pe care le-ai trăit în sarcină, în travaliu.
Depresia postpartum există și nu trebuie neglijată
Ești foarte obosită pentru că nu ai parte de somn. Trebuie să ai parte de toate plăcerile de adaptare la lohii, la alăptat, la nedormit, îți faci griji, te anxietezi că nu vei putea să-ți îngrijești copilul și multe mame care sunt poate și la prima naștere și trec pentru prima dată prin chestia asta se îngrijorează, de asemenea, că nimic nu le iese.
Și deja relația ta cu persoanele din jur este afectată. Relația ta cu bebe este afectată, nu mai reușești să te concentrezi pe ceva, nu-ți mai face plăcere o activitate care înainte îți făcea plăcere. Atunci, femeia ar trebui să caute ajutor și să fie sfătuită de cei din jurul ei, să caute ajutor, însemnând chiar și psihoterapie sau chiar medicație psihiatrică, pentru că există unele cazuri în care apar chiar urgențe, gen, suicid sau tentativă de a face rău copilului.
Deci, cu siguranță depresia postpartum există și nu trebuie neglijată, nu trebuie desconsiderată și mama trebuie să țină minte că e normal să se întâmple așa ceva și că va trebui să treacă printr-un proces de învățare cum să aibă grijă de copil. Nimeni nu a dobândit toate cunoștințele într-o zi.”
Vezi aici întregul episod:
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!