NASA a prezentat prima imagine științifică obținută de telescopul James Webb care se află la 1,6 milioane km de Terra. Imaginea reprezintă un grup de galaxii denumit SMACS 0723 care se află la câteva miliarde de ani lumină de noi.
NASA spune că este cea mai profundă și clară imagine în infraroșu a universului timpuriu. Fotografia reprezintă una dintre cele cinci ținte cerești alese de un comitet special pentru primele observații ale telescopului spațial. SMACS 0723 este un grup masiv de galaxii (cluster of galaxies) care, prin distorsiunea luminii obiectelor din spatele lor permite obținerea unor imagini ale galaxiilor și mai îndepărtate. Fenomenul se numește gravitational lensing (lentilă gravitațională), scrie HotNews.ro.
Alte imagini vor fi prezentate pe 12 iulie, la o conferință care va începe la ora României 12.30.
Cele cinci ținte cerești despre care vom vedea imagini captate de telescopul James Webb
- Nebuloasa Carina (Carina Nebula) una dintre cele mai mari și strălucitoare de pe cer, aflată la 7.800 de ani lumină distanță. Este și ea o „creșă” de stele.
- Nebuloasa Optul Explodat (Southern Ring Nebula sau NGC 3132) se află la 2.000 de ani lumină de Terra și este o nebuloasă planetară în jurul unei stele care este „pe moarte”.
- Spectrul exoplanetei WASP-96b, o gigantă gazoasă ce are jumătate din masa lui Jupiter și care orbitează în jurul unei stele situate la 1.150 ani lumină de noi. Va fi cea mai detaliată imagine spectrală a unei exoplanete și ne va spune ce elemente conține atmosfera acelei exoplanete.
- Stephan’s Quintet (Cvintetul lui Stephan), un grup de cinci galaxii din constelația Pegasus, aflate la 290 milioane de ani - lumină de Pământ).
- SMACS 0723 un grup masiv de galaxii (cluster of galaxies) care, prin distorsiunea luminii obiectelor din spatele lor permite obținerea unor imagini ale galaxiilor îndepărtate.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!