Acum la Digi FM LADY ANTEBELLUM - Need You Now

Obiceiuri de Ziua Ursului. Pe 2 februarie va avea loc tradiţionala prognoză meteo

Night,Fog,In,Taiga,,Ear,Hidden,In,Yellow,Forest.,Autumn
Urs. Shutterstock

În fiecare an, la 2 februarie, este sărbătorită în România, dar și de către alte popoare europene, Ziua Ursului. În aceeaşi zi, în mai multe zone din Statele Unite ale Americii şi Canada, este celebrată Ziua Marmotei. Amânadouă au în comun elementul de predicţie a vremii pentru următoarea perioadă.

Ursul este un animal "ce joacă un rol esenţial în conservarea biodiversităţii şi care a creat în jurul său numeroase legende şi tradiţii", după cum se menţionează într-un comunicat de presă din 30 ianuarie 2024 al Grădinii Zoologice Braşov, arată Agerpres.

Şi Grădina Zoologică din Târgu Mureş organizează, între 1 şi 4 februarie 2024, evenimentul intitulat "Zilele Ursului", menit să aducă în prim-plan tradiţiile legate de acest animal:

"Pe 2 februarie, la ora 11.00, de Ziua Ursului, va avea loc tradiţionala prognoză meteo, în care urşii noştri vor face preziceri cu privire la vremea viitoare. Este un moment captivant şi plin de tradiţie, în care participanţii pot observa comportamentul urşilor şi pot interpreta semnificaţiile acestuia în ceea ce priveşte prognoza meteorologică. Cum se ştie, în fiecare an, în 2 februarie, ursul îşi părăseşte bârlogul devenind astfel un bun indicator meteorologic. Conform tradiţiei, el îşi priveşte umbra în zăpadă. Dacă este frig sau ceaţă şi nu-şi vede umbra, îşi părăseşte bârlogul şi îşi vede de treburi prin pădure. Dacă timpul este frumos, cu soare şi îşi vede umbra pe zăpadă, intră din nou în bârlog, pentru că iarna va mai dura 40 de zile".

Ursul a avut un rol calendaristic deosebit la populaţiile nordice care l-au asimilat cu Luna, deoarece dispare odată cu sosirea iernii şi reapare primăvara, se arată în lucrarea "Sărbători şi obiceiuri româneşti", autor Ion Ghinoiu (Editura Elion, 2002).

"Schimbarea anotimpurilor indicată de urs prin dispariţie iarna şi apariţie bruscă primăvara a reprezentat probabil motivul pentru care acesta se numără printre animalele-oracol, de prevedere şi orientare în timp", conform lucrării menţionate.

De Ziua Ursului, la Stretenie şi de sărbătoarea Întâmpinării Domnului în calendarul creştin, se spune că ursul iese din bârlog şi îşi priveşte umbra. Conform tradiţiei, el îşi priveşte umbra în zăpadă. Dacă este frig sau ceaţă şi nu-şi vede umbra, îşi dărâmă bârlogul, trage un joc, merge la râu, bea o gură de apă şi îşi vede de treburi prin pădure. Dacă timpul este frumos, cu soare şi îşi vede umbra pe zăpadă, intră din nou în bârlog, pentru că iarna va mai dura 40 de zile. Oamenii din popor asociază comportamentul ursului cu timpul capricios de la sfârşitul iernii, aşa cum şi Baba Dochia este răspunzătoare de zilele schimbătoare de la începutul primăverii.

Ursul a intrat în mitologia popoarelor încă din paleolitic

La vechii greci, ursul era asociat oarecum cu zeiţa Artemis, divinitate a lunii şi vegetaţiei, vestalele ei fiind îmbrăcate cu blană de urs. Nimfa Calisto şi fiul ei au fost transformaţi de Hera în constelaţiile ursului, respectiv Ursa Mare şi Ursa Mică.

La celţi, ursul era simbolul şi emblema clasei războinicilor. Unii istorici consideră că numele zeului Zalmoxis (Zamolxes, Zamolxis, Zamolxe) - considerat zeul suprem din panteonul geto-dacic, Marele Reformator al religiei geto-dacilor - ar deriva din cuvântul Zalmos, care înseamnă ''piele de urs'', deoarece atunci când s-a născut a fost învelit cu blana acestui animal.

Conform legendelor populare, Moş Martin ar fi fost, în vremuri imemoriale, un om obişnuit, morar sau păstor în satul său, indică lucrarea "Sărbători şi obiceiuri româneşti" (Ion Ghinoiu, Editura Elion, 2002). Ziua Ursului, cunoscută şi ca Martinul cel Mare, este la mijlocul celor trei zile succesive ale Martinilor de iarnă, sau Sân-Martinii. În credinţa populară, puterea acestui animal este transferată asupra oamenilor, în special asupra copiilor, prin îndeplinirea a diferite obiceiuri şi practici magice.

Ziua Marmotei în SUA

Ziua Marmotei a evoluat de la un ritual străvechi adus în Statele Unite ale Americii de imigranţii germani care s-au stabilit în statul Pennsylvania de astăzi. Potrivit legendei, dacă animalul îşi vede umbra, atunci iarna va mai dura încă şase săptămâni, iar dacă nu, atunci primăvara din acel an va fi una timpurie.

În prezent, în SUA, cea mai celebră marmotă care prezice vremea este Phil, din Pennsylvania, dar, tot în SUA, există marmote care fac previziuni meteorologice şi în Ohio, Carolina de Nord, New York, Georgia, Tennessee, Wisconsin, Illinois, Maryland, Virginia de Vest şi Michigan. Şi în mai multe provincii din Canada sunt desemnate marmote care fac predicţii asemănătoare.

Sărbătorirea Întâmpinării Domnului (Candlemas) a apărut în creştinism drept ziua în care credincioşii merg cu lumânări la biserică pentru binecuvântare, pe care apoi le duc acasă pentru a le proteja locuinţa în restul iernii. Credinţa populară ce implică şi prezenţa unui animal în tradiţii ar fi apărut în Germania, aminteşte site-ul www.timeanddate.com. Potrivit folclorului german, dacă bursucul (sau ariciul, conform altor surse) îşi vede umbra în ziua de Candlemas va urma o "a doua iarnă sau încă şase săptămâni de vreme rea". Germanii ar fi dus această tradiţie în Statele Unite ale Americii, în regiunea de astăzi Germany din Pennsylvania. Cum acolo nu trăiau bursuci, a fost ales un alt animal care hibernează. Astfel, s-a ajuns la Ziua Marmotei, conform site-ului www.groundhog.org.

Prima celebrare oficială a Zilei Marmotei (Groundhog Day) a avut loc în 1886, în Punxsutawney (orăşel din vestul statului Pennsylvania, SUA), Ziua Marmotei rămânând consemnată în ziarul local. Cea mai faimoasă marmotă din lume, Phil, prezice când se va încheia iarna: în cazul în care nu îşi va vedea umbra, primăvara începe să se instaleze, spune tradiţia.

Marmota este aşteptată în fiecare an de sute de oameni pentru a afla previziunile meteorologice. Ritualul este acelaşi an de an: grăsuţul rozător se trezeşte în dimineaţa zilei de 2 februarie asaltat de camerele de luat vederi şi de reflectoare, pe fondul uralelor şi aplauzelor. Membrii unui grup care a jurat să susţină marea tradiţie a Zilei Marmotei, şi care, cu această ocazie, poartă frac, cămăşi albe, cu joben şi papion, îl trezesc pe Phil şi anunţă predicţia sa. Groundhog Club joacă un rol important în organizarea acestei zile, în timpul anului membrii clubului ocupându-se de îngrijirea marmotei.

Groundhog Day a devenit o sărbătoare populară în multe oraşe din SUA. Manifestările ocazionate cu această ocazie au luat amploare din 1966, când au început să fie transmise în direct la televiziune. Filmul "Groundhog Day", din 1993, ce îl are ca protagonist pe actorul Bill Murray, a făcut oraşul american Punxsutawney celebru în întreaga lume.

La 28 ianuarie 2020, organizaţia pentru drepturile animalelor PETA a transmis o scrisoare prin care solicită ca Punxsutawney Phil să nu mai fie chinuit pentru acest ritual şi să fie înlocuit cu o marmotă - robot cu inteligenţă artificială, care chiar poate prezenta prognoza. "Prin crearea unui Phil cu inteligenţă artificială, veţi putea păstra Punxsutawney în centrul Zilei marmotei, dar într-un mod mult mai progresist", arată organizaţia PETA.

În dimineaţa zilei de 2 februarie 2023, Punxsutawney Phil, celebra marmotă din Pennsylvania, a ieşit din vizuina sa, şi-a văzut umbra şi a prezis astfel că iarna va dura încă şase săptămâni în SUA.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Partenerii noștri
Digi24 Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al...
DigiSport David Popovici, după ce a văzut cine a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale: "Nu sunt șocat!"
David Popovici, după ce a văzut cine a câștigat primul tur al alegerilor...
PeRoz Cine e Cristela, soția lui Călin Georgescu, cel care a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale. A profesat în Austria
Cine e Cristela, soția lui Călin Georgescu, cel care a câștigat detașat...
Film Now Ce fel de relație există astăzi între Arnold Schwarzenegger și fosta sa amantă, Mildred Baena. Cei doi au împreună un băiat de 26 de ani
Ce fel de relație există astăzi între Arnold Schwarzenegger și fosta sa...
Digi World Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți...
Stirile Kanal D La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024? Turul 1 are loc duminică, 24 noiembrie
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale...
ProFM Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
ciuca
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL
Bucharest,,Romania.,13th,June,,2023:,Kelemen,Hunor,,The,President,Of
Președintele UDMR: În 2 decembrie anunţăm recomandarea noastră pentru turul II al...
Romanian Government, Cabinet Meeting, Bucharest, Romania - 13 Jun 2024
Marcel Ciolacu, după rezultatele de la alegerile prezidențiale 2024: "PSD nu contestă...
Leaves,On,The,Ground,Covered,With,Ice
ANM anunță temperaturi oscilante în următoarele două săptămâni. În ce zone vor apărea...