Cluj, Centrul de Inginerie Bosch. La intrare au pus o motocicletă Kawasaki Ninja H2 SX. Nu, nu-i a șefului, pusă acolo să nu se murdărească. E a firmei, și la ea poți să visezi aici în două feluri.
Să ți-o cumperi.
Sau să o produci. Nu toată, doar un pic din ea.
Locul de care vorbim se numește Centrul de Inginerie Bosch. A început la Cluj, acum s-a extins și la București. Din 2013 și până acum a ajuns la 1200 de angajați, majoritatea puștani care dau talpă liniilor de cod până ce programul demarează cu o dâră de cauciuc pe ecran.
Am glumit. Pentru că sunt oameni serioși, iar softul pe care îl scriu nu e pentru liniuțe, ci pentru siguranță. Și nu doar pentru motociclete: aici se lucrează la Solutii pentru Asistenta Soferului, Managementul bateriilor si statiilor de incarcare pentru masini electrice, Conducere Automatizată, Inteligența Artificială, Data Analytics, Cibersecuritate, Conectivitate și alte cuvinte pe care le-am scris cu litera mare, tocmai pentru că domeniile sunt uriașe….
Dar și așteptările unui absolvent sunt, nu? Ei bine, tocmai asta incearcă sa acopere Centrul de Inginerie Bosch: atât nevoile industriei, cât și ale angajaților. Care se așteaptă de la un loc de muncă în IT să le exploateze inteligența și creativitatea, nu automatismele și conformismul.
Dar nu mai bine îi lăsăm pe ei să vorbească?
Aruncați o privire aici.
Alte câteva lucruri care merită spuse despre Bosch în România: îmi aduc aminte că acum aproape un deceniu, câîiva băieți din Ardeal mi-au cerut voie să vină la tura la mare cu biciclete electrice. I-am primit, mai ales că eram curios să văd și eu cum funcționează - încă erau o noutate. Au venit, au mers, le-au testat… și la final mi-au povestit că ei fac parte din echipa care chiar le proiectează și că au vrut să testeze rezistența în condiții reale de drum lung (noi mergem cam 150 km pe zi) înainte de a le pune în producție.
Azi, bicicletele electrice sunt aproape mainstream - iar eu mă mândresc că am fost martor la primele lor teste, făcut de români, în România.
Acest articol este un advertorial. Dar este în același timp și o invitație pentru inginerii software și hardware sau studenții IT care se gândesc la o carieră să arunce o privire aici: www.bosch.ro/cariere și să încerce să-și imagineze cum ar fi să-și pună mintea la treaba pentru produse care apoi vor cuceri lumea.
Fără să plece de acasă.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!