Martin Scorsese, premiat cu un Urs de Aur onorific pentru întreaga carieră în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2024, cu câteva săptămâni înaintea decernării Oscarurilor, competiţie în cadrul căreia cel mai recent film al regizorului american, ''Killers of the Flower Moon'', a primit 10 nominalizări, îşi planifică deja următorul proiect.
Scorsese şi-a dorit inițial să devină preot
Cineastul, care în tinereţe şi-a dorit să devină preot înainte de a ajunge cel mai cunoscut realizator de filme cu gangsteri, a afirmat că, după ce s-a întâlnit de câteva ori cu papa Francisc, s-a gândit îndelung la posibilitatea de a face un film despre Iisus, deşi conturul proiectului nu îi era încă foarte clar.
''(Papa) a făcut apel la un moment dat în cadrul uneia dintre întâlniri la modalităţi mai proaspete de abordare a esenţei creştinătăţii'', a declarat cineastul de 81 de ani în cadrul unei conferinţe de presă. ''Vreau să fac ceva unic şi diferit, care să dea de gândit'', a adăugat el.
Un astfel de proiect ar fi cel de-al doilea despre fundamentele creştinismului din filmografia cineastului american după pelicula sa din 1988, ''The Last Temptation of Christ'', care a pus accentul pe fragilitatea omenească a lui Isus, a fost interzisă în unele ţări şi i-a adus lui Martin Scorsese ameninţări cu moartea.
Martin Scorsese, recompensat cu Ursul de Aur onorific la Berlinala 2024
Ursul de Aur onorific i-a fost acordat şi pentru a onora efortul lui Martin Scorsese de a conserva filme vechi pentru posteritate, a declarat Rainer Rother, de la German Cinemathek. Proiectul de conservare a fost coordonat de Scosese alături de alţi regizori şi scenarişti - Steven Spielberg, Paul Schrader şi Jay Cocks - începând cu anii 1970.
''Era foarte dificil să găsim copii bune ale filmelor'', şi-a amintit Martin Scorsese, precizând că peliculele antebelice erau deseori prea uzate pentru a fi proiectate în anii 1970 şi că doar un mic număr de filme franceze şi italiene erau disponibile cu uşurinţă în acea perioadă pentru acel grup de newyorkezi entuziaşti.
''Dar acum avem 100 de ani de cinema'', a spus el. ''Avem filme din anii 1930... Avem totul din anii 1950. Avem din toate ţările lumii'', a adăugat el.
Filme recente care l-au impresionat pe Scorsese
Printre peliculele recente preferate de cineastul american se numără câteva titluri din cinematografia japoneză, precum şi ''Past Lives'', în regia lui Celine Song, şi ''Perfect Days'', de Wim Wenders, a mai spus el.
Scorsese: ''Nu cred că cinematografia este pe cale să moară... Se transformă''
Privind înspre viitor după o carieră de şase decenii în industria filmului, Martin Scorsese consideră că cinematografia este suficient de adaptabilă pentru a face faţă schimbărilor tehnologice.
''Nu cred că cinematografia este pe cale să moară... Se transformă'', a spus el. ''Vocea individuală se poate exprima pe TikTok sau într-un film de patru ore sau într-o miniserie TV de două ore... Nu cred că ar trebui să lăsăm tehnologia să ne sperie'', a completat el.
Pe plan personal, pentru regizorul american este important să profite la maximum de timpul care i-a mai rămas, a adăugat el, cu nostalgie.
''M-am întristat când mi-am dat seama, bineînţeles, de efemeritatea vieţii, aşa cum ştim cu toţii, dar chiar trebuie să fie atât de efemeră atât de curând?'' s-a întrebat el. ''Deocamdată suntem cu toţii aici. Suntem cu toţii aici. Aşa că hai să comunicăm. Să comunicăm prin intermediul artei'', a adăugat Martin Scorsese.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!