Parlamentarii europeni au votat împotriva Legii copyright-ului. Dacă ar fi fost adoptat, actul normativ extrem de controversat putea schimba pentru totdeauna modul în care accesăm informațiile pe internet.
Regulile care privesc drepturile de autor ar fi fost actualizate pentru combaterea pirateriei și urma introducerea unor norme de „fair-play” pentru artiști și ziariști.
Concret, agregatorii de știri - precum Google, Yahoo sau Facebook - ar fi fost obligați să îi plătească pe furnizorii de conținut (de exemplu marile agenții de știri, cum ar fi: France Presse, Associated Press sau Reuters) pentru a le putea posta articolele. Mai mult, ar fi trebuit să blocheze postările utilizatorilor individuali, dacă acestea nu aveau drepturi de distribuire. Cu alte cuvinte, spun criticii directivei respective, internetul nu va mai fi nici liber, nici deschis.
Este un pas către transformarea internetului dintr-o platformă deschisă într-o unealtă pentru supravegherea automatizată a utilizatorilor, se precizează într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Parlamentului European, semnată de 70 de personalități din domeniul tehnologiei, printre care co-fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, și inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!