Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a fost invitată la Matinalii Digi FM, unde a vorbit despre vaccinul AstraZeneca și suspiciunile privind legătura cu trombozele apărute la diverși pacienți, despre vaccinarea românilor în cabinetele medicilor de familie, dar și despre senatoarea Diana Șoșoacă.
Agenția Europeană a Medicamentului ar putea prezenta astăzi rezultatul analizei privind vaccinul AstraZeneca. Experții studiază 44 de cazuri de tromboză la nivelul sinusurilor cerebrale. În România, peste 300 de mii de oameni au anulat programarea la vaccin.
Nu trebuie să ne panicăm deocamdată, a spus la Matinalii Digi FM, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății:
Sunt niște semne de întrebare vizavi de aceste cazuri de tromboză care apar. Însă, pe de altă parte, numărul acestora este comparabil cu cel al cazurilor care apar la populația nevaccinată. Categoric este un semnal de alarmă, categoric trebuie să fim precauți, dar fără să trecem în panta decredibilizării acestui vaccin. Întotdeauna se pun în balanță risc contra beneficiu. Riscul este, deocamdată, cel al unei pandemii care e în plină desfășurare. Aș spune căn trebuie o precauție către pacienții care au un risc care pot dezvolta tromboze și care au un risc mai mare de a dezvolta tromboze prin boala pe care o au.
Epuizați după un an de luptă cu pandemia de coronavirus, medicii fac din nou apel la populație să respecte regulile sanitare ca să nu se infecteze și să aglomereze spitalele, și așa supraîncărcate.
De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, susține la Matinalii DigiFM, că este necesară testarea, acolo unde există suspiciuni de Covid 19.
Iar dacă situația se agravează, pacienții sunt sfătuiți să meargă degrabă la medic:
Pe lângă paturile de terapie intensivă propriu zise, există acele paturi de terapie acută, unde pacienții care nu sunt foarte grav, nu necesită intubație și ventilație mecanică pot să fie îngrijiți. Aceste paturi s-au identificat în spitale unde se poate asigura atât îngrijirea de acest tip, dar și resursa umană. Însă este important să nu se ajungă la acest moment. Aș face din nou un apel către populație. Dacă sunt simptome sugestive pentru covid, vă rog frumos, testați-vă. Dar testați-vă în locuri unde vi se poate oferi un sfat medical. În cazul în care sunteți testați pozitiv și apar orice semne de alarmă, aici referindu-mă la temperatură care nu scade, la tuse frecventă, la senzația de respirație dificilă, atunci obligatoriu prezentare la medic.
În România, au fost vaccinați în 3 luni peste două milioane de oameni. Iar pe listele de așteptare sunt acum 800 de mii de persoane.
Pe de altă parte, doar o tremie din medicii de familie s-au înscris pentru a-și vaccina anti-COVID pacienții, ceea ce este mai puțin decât ne așteptam.
Astăzi începe proiectul pilot din județul Timiș prin care oamenii vor fi vaccinați în cabinetele medicilor de familie. 50 de medici iau parte la acest proiect pentru început.
Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, invitată la Matinalii DigiFM, și-a exprimat speranța că vor mai fi și alți doritori, odată ce programul de vaccinare va începe în cabinetele medicilor de familie:
Este un proces care, cu siguranță, va fi dinamic și se va schimba din punct de vedere al proporției medicilor care doresc să facă vaccinarea. Ei sunt un ajutor important în procesul de vaccinare generală, nu numai pentru covid. Sunt convinsă că, pe măsură ce se va porni programul de vaccinare vor fi și alți doritori. Așa se întâmplă întotdeauna.
Andreea Moldovan a fost întrebată de Matinalii Digi FM, ce mesaj i-ar transmite Dianei Șoșoacă dacă ar surprinde-o la Ministerul Sănătății fără masca de protecție:
Eu personal refuz să vorbesc în astfel de situații și cred că ar trebui să fie o atitudine a noastră, a tuturor. Sunt niște reguli pe care toți trebuie să le respectăm. Ce i-aș spune ar fi că acea mască pe care dânsa o combate este cea care poate să o apere. Și care a apărat foarte mulți oameni. Poate că nu e elegant să dau exemplul meu, dar această mască purtată un an de zile în spitalul de boli infecțioase, unde a fost doar patologie covid, m-a ajutat să nu fac boala. Eu nu m-am îmbolnăvit de covid, doar purtând mască și respectând regulile elementare.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!