Ministerul Educației dorește să crească numărul claselor profesionale. Numai în București ar urmă să fie transformate 170 de clase de liceu în clase profesionale. Informația ne-a fost confirmată de președintele Federației Spiru Haret.
„Există pericolul că elevi care trebuiau să ajungă la liceu să fie obligați să mergă către școli profesionale”, a declarat la Digi FM Marius Nistor.
„170 de clase de învățământ teoretic vor fi transformate în clase de profesională. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care părinții nu sunt informați, elevii nu știu absolut nimic, iar planul de școlarizare, din informațiile pe care le avem, va fi comunicat abia după alegerile europarlamentare. Vă spun că va fi în defavoarea, în primul și în primul rând, al elevilor și al părinților. Procedura este total netransparentă, impactul este zdrobitor, iar nemulțumirea părinților, elevilor și a directorilor și a cadrelor didactice se va îndrepta împotriva celor care apelează la astfel de măsuri. Nu poți să crești numărul de clase de profesională fără să am contracte semnate cu agenții economici. Este incorect față de părinți, este incorect față de copii. Și, până la urmă, este o palmă pe care o dai și cadrelor didactice”, a spus Marius Nistor.
Din informațiile furnizare sindicaliștilor de către directori ai unităților de învățământ, ar exista și un ordin de ministru în acest sens. În opinia președintelui Federației Spiru Haret, Marius Nistor, din dorința de a crește cifra de școlarizare în mod forțat, în realitate se va da o lovitură teribilă la tot ce înseamnă învățământ tehnologic.
Suntem de acord dacă am copii care au ajuns la liceu cu note sub 5 că nu sunt pentru liceu, nu pot urma filiera respectivă. Ar trebui să meargă la o școală profesională. Dar pentru acest lucru trebuie informat. În București abia 15% din elevi sunt în situația aceasta. Păi cum să am rețea pe învățământul profesional de 47%? Vom fi în situația în care elevi care trebuiau să meargă la liceu, cu note de peste 6, 7 vor fi obligați să meargă la școala profesională și nu vor merge pentru că părintele își va orienta copilul către învățământul particular. Era normal, dacă se dorea o astfel de decizie să gândești impactul, să discuți cu partenerii sociali, părinți, elevi, cadre didactice. Părinții sunt revoltați! Nu se poate așa ceva!”, a mai spus președintele Federației Spiru Haret.
Digi FM a solicitat și punctul de vedere al Ministerului Educației. Iată ce ne-a declarat secretarul de stat Florin Lixandru:
„În acest moment, la nivelul Ministerului Educației Naționale, se lucrează la repartizarea cifrelor de școlarizare pe județe pentru clasa a 9-a liceu și învățământul profesional clasa a 9-a. Calendarul va fi publicat în cel mai scurt timp posibil.”
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!