Apelurile false la serviciul de urgență 112 s-au înmulțit, în urma tragediei de la Caracal, și pun în pericol persoane a căror viață poate depinde de intervenția autorităților. Pe lângă faptul că majoritatea autorilor sună de pe cartele pre-pay și nu pot fi descoperiți, chiar și cei care sunt prinși scapă aproape basma curată. Amenda în aceste cazuri e infimă raportat la riscul gestului nesăbuit: doar 500 de lei.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a explicat, la Digi FM, ce resurse sunt mobilizate în cazul unui apel la serviciul național de urgență și ce măsuri vor fi luate pentru descurajarea celor care sună la 112 din amuzament.
Gabriel Tudor, editor Digi FM: În ultima perioadă vedem că se înmulțesc apelurile false la 112. Au fost numeroase cazuri pentru care s-au mobilizat autoritățile. De câți oameni vorbim în astfel de situații?
Raed Arafat, secretar de stat MAI: Depinde pentru ce a fost dat apelul fals. De exemplu, dacă e vorba de un accident rutier, este posibil să mobilizăm un număr de ambulanțe, depinde ce număr de victime ni se spune că sunt. Este posibil să se mobilizeze descarcerarea, inclusiv o mașină de pompieri. În anumite situații, e posibil să fie mobilizat inclusiv elicopterul.
GT: Cam de câți oameni am vorbi?
RA: Vorbim de zeci de oameni. Într-o ambulanță de tip B de la SMURD sunt 3 oameni. La Serviciul de Ambulanță sunt 2, la o ambulanță de tip C la Ambulanță sunt 3, la SMURD sunt 4. Într-o mașină de descarcerare sunt 3 oameni, într-o mașină de pompieri sunt 5. Pot fi 20-30 de oameni, pe lângă Poliție, care poate veni cu 2-3 echipaje a câte 1-2 persoane. Sunt resurse imense care sunt mobilizate și indisponibilizate pentru alte urgențe reale. În secunda în care ai dat alarma și ai trimis mașinile în direcția respectivă, până afli că alarma e falsă, mașinile merg mai departe în acea direcție, timp în care poate apărea o situație reală. Un bolnav grav ar putea muri din cauză că nu a ajuns la el o echipă.
GT: Și atunci se pune întrebarea: Nu este infimă amenda pentru autorul unui apel fals la 112? Vorbim de numai 500 de lei!
RA: Aveți dreptate! Amenda este mică și trebuie să fie crescută. Problema este, în primul rând, să-l identificăm pe apelant. De multe ori, aceste apeluri se termină cu neidentificarea persoanei care a sunat de pe o cartelă neidentificabilă. Când poți găsi persoana care a efectuat apelul fals, atunci într-adevăr se dă amendă. La aceste cazuri amenda trebuie să fie mai mare. Ori va crește gradual - prima dată 500 de lei, a doua oară poate se ajunge la 2000-3000 de lei - ca să știe omul că a făcut un lucru foarte grav. Multă lume se întreabă câte apeluri la 112 sunt false, dar nu asta este întrebarea! Un singur apel fals care duce la decesul unei persoane ce într-adevăr avea o urgență este suficient!Din acest motiv, măsurile care vor fi luate trebuie să fie foarte seriose și foarte bine gândite în sensul descurajării apelurilor false și protejării persoanelor care au dreptul să apeleze 112.
GT: Ați ridicat problema creșterii amenzii?
RA: Da, s-a discutat. Actul normativ este în dezbatere. Sunt țări care nu se opresc la o amendă, ci poți face închisoare pentru astfel de fapte. Pentru descurajarea apelurilor false, amenda trebuie crescută cel puțin gradual ori de la început să fie cuantumul mai mare. Din păcate, mulți scapă acum prin faptul că nu pot fi identificați.
GT: Pentru că sună de pe cartele pre-pay...
RA: Exact. Asta este una dintre problemele majore identificate de grupul nostru. Proiectul de Ordonanță de Urgență pe care l-am propus spre adoptare prevede niște măsuri în acest sens. Depinde de Guvern și de Parlament să ia deciziile finale, după dezbaterile publice și avizările necesare. Proiectul va trece pe la toate ministerele implicate, inclusiv la Ministerul Justiției.
Apelul meu către toată lumea este să nu se joace cu acest sistem de urgență pentru că jocul cu el ucide. Apelații falși îi pot ucide pe alții, chiar dacă nu asta le e intenția!
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!