La fiecare an școlar, nemulțumirile părinților sunt aceleași dintotdeauna, de zeci de ani de zile. Există în continuare școli care nu respectă siguranța și sănătatea elevilor, interzicerea meditațiilor cu profesorul de la clasă se află încă sub semnul întrebării, iar directorii de școală nu își fac meseria, deși salariile lor depășesc, în medie, 6.000 de lei, spun reprezentanții părinților.
Daniela Vișoianu, președintele Coaliției pentru Educație, pentru Digi FM:
Putem să spunem ca ne-am bătut joc de copii 30 de ani, nu-i nicio problemă, ne mai batem joc încă 20 sau acesta este momentul critic în care ne uităm la copii ca la averea noastră cea mai mare pentru că sunt copii prețioși, sunt puțini, sunt copii doriți.
Neajunsurile sistemului educațional din România au adus atât părinții, cât și experții în educație, în punctul de fierbere.
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți pentru Digi FM:
Sunt mari probleme, cert este că ne-a ajuns cuțitul la os, cert este că trebuie să plecăm odată de jos și să punem piciorul în prag. Guvernul, nu numai guvernul actual, toate guvernele care vor veni trebuie să înțeleagă că investește. Investiția în copii este investiția în țara noastră.
Între timp, problemele rămân aceleași. Manuale pline de greșeli, școli subfinanțate și unități de învățământ în care puterea banului face legea. Școli care stau să cadă. Pentru unii dintre elevi, siguranța și sănătatea rămân în voia sorții. Acestea sunt condițiile în care învață copiii din România anului 2018.
Daniela Vișoianu, președintele Coaliției pentru Educație:
O așteptare rezonabilă a cadrelor didactice ar fi ca la începutul anului școlar să aibă un mesaj din partea decidenților în care să li se spună: acestea sunt noutățile anului școlar, noi ne așteptăm de la cadrele didactice, de la directorii din școli, ca aceste lucruri să se întâmple anul acesta, aceste lucruri bune care s-ar întâmpla sunt niște indicatori că sistemul merge într-o direcție sănătoasă. Pentru că nu-i normal să fie un întreg sistem și să te întrebi: dar care-i misiunea sistemului de educație anul acesta în România?
În prezent, nimeni nu pare să-și asume greșelile.
Există reguli, însă doar pe hârtie. Nimeni nu-si asuma greșelile, nici macar directorii școlilor.
Daniela Vișoianu, președintele Coaliției pentru Educație:
Niciodată nu au fost mai importanți parcă directorii de unități școlare, pentru că au putere, întrebarea este dacă sunt înțelepți și își înțeleg rostul și misiunea și știu ce au de făcut cu puterea aceasta. În momentul ăsta putem să ne uităm la directori pentru că da, salarizarea s-a îmbunătățit, și ar trebui să punem un pic de presiune pe rolul directorului.
Iulian Cristache, președintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti
Nu mai poate spune un director că nu e bine plătit. Putem vorbi de un nivel de salarizare scăzut la intrarea în sistem, la debutanți, da, acolo este o problemă, este un salariu foarte mic. Dar un director acum are în jur de 6000 de lei net.
Daniela Vișoianu, președintele Coaliției pentru Educație:
Dacă directorul e un model, școala îl urmează. Profesorii îl urmează.
O parte din vină o poartă și părinții, care, pe alocuri, îngreunează mersul lucrurilor. Problema claselor supraaglomerate persistă, iar obținerea facilă a vizelor de flotant este doar una dintre „găurile" sistemului. Părinții aleg școala și învățătorul în funcție de preferințe, nu de zona de circumscripție.
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociației de Părinți
Este o vină comună. Și a noastră, a părinților, și a sistemului educațional, care din punctul meu de vedere ar trebui să asigure același nivel calitativ al școlilor la nivel național. Este aproape imposibil, pentru că vorbim de resursă umană. Oricât am vrea noi, un profesor nu se compară cu celălalt, chiar dacă vorbim și despre aceeași școală.
Daniela Vișoianu, președintele Coaliției pentru Educație:
Apar interesele părinților, care vor într-o anumită clasă și o anumită învățătoare, eu felicit, și o să repet în toate contextele în care am ocazia, decizia inspectoratului general Timiș de anul acesta, care a anunțat în iarnă, înainte de înscrierea în clasa pregătitoare, că înscrierile în clasa pregătitoare se vor face în ordine alfabetică. Astfel încât nu a mai fost inflație de vize de flotant, nu a mai vrut toată lumea la anumite învățătoare și în anumite școli, pentru că toți părinții au știut dinainte de a începe înscrierile că va exista această regulă.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!