Acum la Digi FM Audiență Națională PURPLE DISCO MACHINE - Hypnotized

1.000 de zile de la începutul războiului în Ucraina. Care este realitatea în teren şi ce perspective sunt pentru pace

soldati ruși în război
Soldati ruși în război / Foto: Profimedia

19 noiembrie 2024 înseamnă 1.000 de zile de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina. Trupele obosite ucrainene luptă pe numeroase fronturi, Kievul este asediat de atacuri frecvente cu drone şi rachete, în timp ce oficialii se pregătesc pentru revenirea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie, relatează Reuters, citat de News.ro.

Într-un impuls pentru ţara aflată sub asediu de aproape trei ani, cu două luni înainte de a pleca din funcţie, preşedintele american Joe Biden a dat undă verde ca rachetele americane să poată fi utilizate împotriva unor ţinte aflate mai adânc în interiorul Rusiei, pentru a limita potenţial opţiunile Moscovei de a lansa atacuri şi de a aproviziona frontul.

Însă această schimbare dramatică de politică ar putea fi inversată atunci când Donald Trump se va întoarce la Casa Albă, în ianuarie, iar experţii militari au avertizat că nu va fi în sine suficientă pentru a schimba cursul războiului care se desfăşoară de 33 de luni.

Mii de cetăţeni ucraineni au murit, peste 6 milioane trăiesc ca refugiaţi în străinătate, iar populaţia a scăzut cu un sfert de când liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a ordonat la 24 februarie 2022 invazia terestră, maritimă şi aeriană ce a declanşat cel mai mare conflict din Europa de la Al Doilea Război Mondial.

Pierderile militare au fost catastrofale, deşi acestea rămân secrete bine păzite. Estimările publice occidentale, bazate pe rapoartele serviciilor de informaţii, variază foarte mult, dar majoritatea spun că sute de mii de persoane au fost ucise sau rănite de fiecare parte.

Tragedia a afectat familiile din fiecare colţ al Ucrainei, unde funeraliile militare sunt deja o obişnuinţă în marile oraşe şi în satele îndepărtate, iar oamenii sunt epuizaţi de nopţile nedormite petrecute în sunetul sirenelor de raid aerian şi în angoasă.

Acum, revenirea lui Trump la Casa Albă, care a promis să pună capăt rapid luptelor - fără a spune cum - pune sub semnul întrebării viitorul ajutorului militar american şi al frontului occidental unit împotriva lui Putin şi ridică perspectiva unor discuţii pentru a pune capăt războiului.

Kievul și Moscova, încercări de a-și îmbunătăți pozițiile pe front înainte de orice negociere

Odesa, Ucraina / Foto: Profimedia

Când Ucraina a intrat pe un teritoriu care nu era al său, în Kursk, a fost palpabil un sentiment de escaladare, Moscova şi Kievul încercând să îşi îmbunătăţească poziţiile pe câmpul de luptă înainte de orice negocieri.

Deja stimulată de dronele de atac iraniene şi de proiectilele de artilerie şi rachetele balistice nord-coreene, Rusia a desfăşurat acum 11.000 de soldaţi nord-coreeni, dintre care o parte, potrivit Kievului, au intrat în confruntare directă cu forţele ucrainene care au cucerit o parte din regiunea Kursk din Rusia.

Un oficial de rang înalt de la Kiev a declarat că Phenianul are capacitatea de a trimite 100.000 de soldaţi în Rusia.

Între timp, cele mai bune trupe ale Ucrainei încearcă să păstreze această mică bucată de teritoriu rusesc, capturată în august, ca monedă de schimb.

Kievul afirmă că Rusia a trimis acolo 50.000 de soldaţi, în timp ce forţele Kremlinului au înregistrat, de asemenea, cele mai rapide progrese din 2022 în estul Ucrainei şi au intensificat presiunea şi în nord-est şi sud-est.

Odată cu venirea iernii, Moscova şi-a reluat asaltul aerian asupra sistemului energetic ucrainean aflat şi aşa în dificultate, lansând 120 de rachete şi 90 de drone în cel mai mare baraj aerian din ultimele luni.

În plus faţă de autorizaţia SUA de a lovi ţinte militare din interiorul Rusiei cu arme furnizate de americani, ajutorul financiar extern şi ajutorul pentru armament rămân, de asemenea, vitale pentru Ucraina.

În ciuda a doi ani consecutivi de creştere moderată, economia ucraineană este încă la doar 78% din dimensiunea pe care o avea înainte de invazie, care a dus la scăderea PIB-ului cu o treime în 2022. Industriile ucrainene de oţel şi cereale, cândva gigantice, au fost afectate.

Rusia cere Ucrainei să renunțe la teritoriu și la dorința de a intra în NATO

kiev, ucraina

Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului a documentat moartea a 11.743 de civili ucraineni, deşi unii oficiali de la Kiev cred că numărul este mult mai mare.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că Ucraina trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului anul viitor prin mijloace diplomatice. El a respins însă categoric orice discuţie privind o încetare a focului înainte ca Ucrainei să i se ofere garanţii de securitate adecvate.

Kremlinul a declarat că obiectivele sale de război rămân neschimbate. Putin a precizat în iunie că Ucraina trebuie să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO şi trebuie să se retragă din patru regiuni ucrainene pe care forţele sale le controlează parţial, ceea ce echivalează cu o capitulare pentru Kiev.

După ce cancelarul german Olaf Scholz l-a sunat vineri pe Putin pentru prima dată în aproape doi ani, Zelenski a declarat că acest gest a redus izolarea liderului rus. De asemenea, el s-a pronunţat împotriva ideii de reluare a negocierilor de tip Minsk. „Vrem să avertizăm pe toată lumea: nu va exista niciun Minsk 3. Ceea ce ne trebuie este o pace reală”, a spus liderul ucrainean.

O mare de steguleţe ucrainene în onoarea morţilor ocupă acum un colţ din Piaţa Independenţei din Kiev, cândva inima protestelor proeuropene în masă care l-au răsturnat în 2014 pe preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, susţinut atunci de Moscova. Rusia a răspuns la proteste prin cucerirea peninsulei ucrainene Crimeea şi prin susţinerea unei insurecţii paramilitare în est, care a ucis 14 000 de persoane înainte ca două serii de negocieri, în aşa-numitul format Minsk, să oprească luptele cu Kievul.

kiev, ucraina (2)

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
Alerte de raid aerian pe timpul nopţii în Ucraina/ Shutterstock
Ambasada României la Kiev şi-a redus activitatea din cauza situaţiei de securitate
zelenski (6)
Zelenski: „Vom pierde” dacă SUA încetează să mai ajute Ucraina
Donbass,,Ukraine,-,November,13,,2014:,Weapons,And,Military,Equipment
Finlanda şi Suedia îşi sfătuiesc locuitorii să se pregătească pentru eventualitatea unui război
Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin
Prima reacţie a Kremlinului, după ce SUA ar fi autorizat atacurile cu rază lungă de acţiune în...
Te-ar putea interesa și
Russia,Flag,Waving,On,White,Background,With,Clipping,Path.,Cliping
Rusia este singurul obstacol în calea unei păci juste pentru Ucraina, transmite G7
Chancellor Scholz in New York
Zelenski: „Este cert că războiul se va termina mai repede cu politicile echipei care va...
Federal Chancellor Scholz visits Jordan and Israel
Scholz îl îndeamnă pe Putin, la telefon, ”să se pregătească de negocieri cu Ucraina”
Armistiţiu temporar între Hamas și Israel. Când începe
"Hamas este gata pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza". Un înalt responsabil al mişcării...
Partenerii noștri
Digi24 Generalul american Ben Hodges crede că Rusia a declanșat deja Al Patrulea Război Mondial
Generalul american Ben Hodges crede că Rusia a declanșat deja Al Patrulea...
DigiSport Ce le-a transmis Florin Niță suporterilor, la o zi distanță de la verdictul dat de UEFA în cazul România - Kosovo
Ce le-a transmis Florin Niță suporterilor, la o zi distanță de la...
PeRoz Victoria Kjær Theilvig, Miss Universe 2024, declarații neașteptate despre originile ei: „Vin dintr-o familie disfuncțională!”
Victoria Kjær Theilvig, Miss Universe 2024, declarații neașteptate despre...
Film Now Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a „vindecat” pe Marlon Brando
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe...
Stirile Kanal D Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2024: Se pot mânca sau nu fructe de mare?
Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2024: Se pot mânca sau nu...
ProFM Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul relației cu Gregg Allman
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
tren nou
Noul tren electric inaugurat ieri nu a a mai plecat din Gara de Nord...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
brasov a21514c9-5973-45dc-8160-b23309d561ed
Alerte meteorologice severe: Coduri roșu, portocaliu și galben pentru viscol, ninsori și...
Princess Ingrid Alexandra's day of authority is celebrated with a festive event at the main library
Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare a Norvegiei, suspectat de un al doilea viol, la două...
Winter,Road,Through,The,Mountains,With,Deep,Snow,During,A
Vremea se înrăutăţeşte de la noapte – Vântul va sufla cu putere în cea mai mare parte a ţării...
George Simion
Traian Băsescu, despre George Simion: "Marea problemă este interdicţia pe care o are de a...