Suntem în a 20-a zi de război în Ucraina. 20 de zile de la declanșarea unui conflict care a pus în alertă țările NATO și împreună cu ele întreaga planetă. Iată o listă cu 10 detalii care ne-au atras atenția.
CEL MAI MARE ATAC DE DUPĂ AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL
Pe 24 februarie Rusia a atacat Ucraina. Putin a anunțat invazia - pe care a numit-o operațiune militară specială, după ce în prealabil, a declarat că trupele comasate la granița de vest (sud și nord vest) sunt acolo pentru exerciții militare, nu pentru invazie.
REZISTENȚĂ ȘI EROISM
Ucraina - ajutată cu armament defensiv și de occident - rezistă. Războiul nu este unul de tip blitz, ci deja de 20 de zile armata ucraineană se luptă cu numeroasa și puternica armată roșie.
LIDER
Zelenski - președintele Ucrainei - prin numeroasele lui apariții televizate, îmbrăcat în haine militare este considerat catalizatorul rezistenței militarilor ucraineni.
AMENINȚAREA NUCLEARĂ
Războiul din Ucraina a generat incidente și temeri în jurul centralelor nucleare. Iar butonul care poate opri războiul este în continuare la Vladimir Putin. Din păcate, nimeni nu a reușit încă să-l convingă să oprească focul. Ba mai mult, liderul de la Kremlin s-a folosit în retorica sa contra occidentului și de faptul că Rusia deține arme nucleare.
VICTIME ÎN RÂNDUL CIVILILOR
Sunt date care atestă faptul că până acum în Mariopol și-ar fi pierdut viața peste 2000 de civili în urma atacurilor.
DRAMA UMANITARĂ
Aproape 3 milioane de oameni au plecat din Ucraina de frica războiului. Românii, moldovenii, dar și polonezi și slovacii s-au mobilizat în punctele de trecere a frontierei și au sărit în ajutorul refugiaților.
PROTESTELE RUȘILOR
În Rusia există și voci care protestează contra războiului, deși cei care o fac riscă intervenții brutale din partea poliției. Presa a consemnat peste 4000 de arestări în urma protestelor din orașele mari precum Sankt Petersburg sau Moscova.
SANCȚIUNI
SUA și țările europene au impus sacțiuni severe Rusiei. Aceasta, la rândul ei, a întocmit o listă cu țările neprietenoase. Băncile din Rusia au fost eliminate din sistemul internațional de plăți SWIFT, oligarhii ruși au averile înghețate și zeci de branduri și-au închis și retras afacerile din Rusia. Rușii nu mai pot intra pe YouTube, Facebook, Instagram, Netflix sau TikTok.
DIPLOMAȚIE
S-au consumat deja 4 întâlniri - una dintre ele video - între delegațiile Rusiei și Ucrainei. Nu s-a ajuns încă la încetarea focului și pare prematur să vorbim despre pace. Urmează și-n a 20-a zi de război o nouă rundă de negocieri, tot prin videoconferință. Dinspre ambele tabere nu avem decât vestea că s-au făcut mici progrese și s-au agreat unele coridoare umanitare.
SUNTEM LA UN PAS DE UN NOU RĂZBOI MONDIAL?
SUA și NATO pe de-o parte, dar și China pe de altă parte sunt marile puteri militare care pot influența evoluția acestui conflict. Aliații din NATO au comasat trupe pe flancul estic și au anunțat că nu vor ezita să-și apere teritoriile. Iar americanii au anunțat că sunt cu ochii pe China, în condițiile în care, zic ei, Rusia ar fi cerut ajutor militar vecinului de la est.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!