Un document secret obținut de către BBC dezvăluie cum forțele de securitate din Iran au agresat și ucis o adolescentă în timpul protestelor care au avut loc în noiembrie 2022. Conform acestui document, corpul acesteia fost descoperit pe marginea unei autostrăzi din nordul Teheranului, prezentând semne clare de vătămare și agresiune sexuală.
Raportul menționează că autoritățile iraniene au încercat să ascundă aceste fapte, pretinzând că adolescenta s-a sinucis, o versiune respinsă vehement de familia fetei. Cu toate acestea, documentul secret demonstrează că există dovezi fotografice și medicale ce atestă faptul că tânăra a fost victima unor abuzuri grave din partea forțelor de securitate.
Raportul, care poartă mențiunea „Strict confidențial”, rezumă o audiere privind cazul lui Nika organizată de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) - forța de securitate care apără sistemul islamic al țării. Documentul include numele ucigașilor ei și ale comandanților de rang înalt care au încercat să ascundă adevărul.
Dispariția și moartea lui Nika Shakarami, o tânără de 17 ani, au fost mediatizate pe scară largă, iar imaginea ei a devenit sinonimă cu lupta femeilor din Iran pentru mai multă libertate. Pe măsură ce protestele de stradă s-au răspândit în Iran în toamna anului 2022, numele ei a fost strigat de mulțimile furioase din cauza normelor stricte ale țării privind vălul obligatoriu [hijab].
Mișcarea „Femeie, viață, libertate” fusese declanșată cu doar câteva zile înainte de moartea unei alte femei de 22 de ani, Mahsa Amini. Aceasta a murit din cauza rănilor suferite în custodia poliției, potrivit unei misiuni de anchetă a ONU, după ce a fost acuzată că nu și-a purtat hijab-ul în mod corespunzător.
În cazul lui Nika, familia ei a găsit cadavrul acesteia într-o morgă la mai bine de o săptămână după ce aceasta a dispărut de la o manifestație anti-sistem. Însă autoritățile iraniene au negat că moartea lui Nika ar avea legătură cu demonstrația și, după ce au efectuat propria anchetă, au declarat că aceasta s-a sinucis.
Cu puțin timp înainte de a dispărea, Nika a fost filmată în seara zilei de 20 septembrie în apropierea parcului Laleh din centrul Teheranului, stând pe un tomberon și dând foc la hijaburi.
Alte persoane din jurul ei au scandat „moarte dictatorului” - referindu-se la liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.
Ceea ce nu putea să știe în acel moment Nika este că era supravegheată, după cum arată clar raportul clasificat obținut de BBC.
Mai multe unități speciale de poliție au urmărit sub acoperire mai mulți tineri considerați a fi liderii protestelor. Nika era suspectată „de conducere, datorită comportamentului ei neconvențional și a apelurilor repetate cu telefonul mobil”.
Un agent a fost trimis în mulțime, dându-se drept un protestatar, pentru a confirma că Nika era într-adevăr unul dintre liderii demonstrației. Apoi, potrivit raportului, acesta și-a chemat echipa pentru a o aresta. Dar aceasta a fugit.
Mătușa ei a declarat anterior pentru BBC Persian că Nika a sunat un prieten în acea seară pentru a-i spune că era urmărită de forțele de securitate.
A trecut aproape o oră până când a fost văzută din nou, spune raportul, când a fost reținută și urcată în vehiculul echipei - o furgonetă nemarcată.
Nika se afla în compartimentul din spate al dubei împreună cu trei polițiști: Arash Kalhor, Sadegh Monjazy și Behrooz Sadeghy.
Șeful lor de echipă, Morteza Jalil, a fost în față alături de șofer. Grupul a încercat apoi să găsească un loc unde să o ducă. Au încercat o tabără temporară a poliției din apropiere, dar au fost refuzați pentru că era supraaglomerată. Așa că au continuat să meargă la un centru de detenție, aflat la 35 de minute de mers cu mașina, al cărui comandant a fost inițial de acord să o primească pe Nika. Dar apoi s-a răzgândit.
„Nika înjura și scanda în mod constant”, a declarat acesta anchetatorilor, potrivit raportului. „În acel moment, mai erau alte 14 femei deținute la secție și percepția mea era că ea ar putea să-i agite pe ceilalți. Eram îngrijorat că ea ar putea provoca o revoltă”.
Potrivit raportului, Morteza Jalil a contactat din nou comandamentul IRGC pentru sfaturi și i s-a spus să se îndrepte spre faimoasa închisoare Evin din Teheran.
Pe drum, acesta a declarat că a început să audă zgomote în spatele său, care proveneau din compartimentul din spatele dubei, aflat în întuneric beznă.
Unul dintre ei, Behrooz Sadeghy, a declarat că imediat ce a fost urcată înapoi în dubă după ce a fost respinsă de centrul de detenție, Nika a început să țipe.
„Arash Kalhor i-a pus căluș la gură cu șosetele sale, dar ea a început să se zbată. Apoi Sadegh [Monjazy] a întins-o pe jos și s-a așezat peste ea. Situația s-a calmat", a declarat el anchetatorilor.
„Nu știu ce s-a întâmplat, dar după câteva minute ea a început să înjure. Nu vedeam nimic, auzeam doar bătăi și bătăi”.
Dar Arash Kalhor a dat și alte detalii înfiorătoare. Acesta a spus că a aprins pentru scurt timp lanterna telefonului și l-a văzut pe colegul său, Sadegh Monjazy, cum „(și-a) băgat mâna în pantalonii ei”. El a adăugat că după aceea și-au pierdut controlul.
„Am început să lovesc cu picioarele și cu pumnii, dar chiar nu știam dacă îi loveam pe băieții noștri sau pe acuzată”, a spus el.
Sadegh Monjazy a contrazis declarația lui Arash Kalhor, despre care a spus că a fost motivată de gelozia profesională. El a negat că și-a băgat mâna în pantalonii tinerei - dar a spus că nu poate nega faptul că a devenit „excitat” în timp ce stătea pe ea și că i-a atins fesele.
El a spus că acest lucru a provocat-o pe Nika - în ciuda faptului că tânăra avea mâinile legate la spate - să îl zgârie și să îl lovească.
Când șoferul a oprit duba și a deschis ușa din spate, el a descoperit corpul fără viață al tinerei. El a spus că a curățat sângele de pe fața și capul ei - „care nu erau într-o stare bună”.
Mama lui Nika spune că și-a găsit în cele din urmă fiica la morgă. În certificatul de deces obținut de BBC Persian în octombrie 2022 se afirmă că Nika a fost ucisă prin „multiple răni cauzate de lovituri cu un obiect dur”.
Șeful echipei, Morteza Jalil, a recunoscut că nu a încercat să afle ce s-a întâmplat. „Mă gândeam doar la cum să o transfer și nu am pus întrebări nimănui. Am întrebat doar: „Respiră?”. Cred că Behrooz Sadeghy a fost cel care a răspuns: „Nu, este moartă””.
Cu o crimă pe cap, Jalil a sunat pentru a treia oară la Cartierul General al IRGC. Cu această ocazie, el a vorbit cu un ofițer de rang superior.
„Aveam deja decese în secțiile noastre și nu voiam ca numărul să ajungă la 20”, a declarat ofițerul în cadrul anchetei. „Aducerea ei la bază nu ar fi rezolvat nicio problemă”.
Astfel s-a decis să se abandoneze cadavrul pe o stradă liniștită.
Raportul a concluzionat că o agresiune sexuală a cauzat bătaia din spatele dubei și că loviturile celor trei au provocat moartea Nikăi.
„Au fost folosite trei bastoane și trei aparate cu electroșocuri. Nu este clar care dintre lovituri a fost cea fatală", se arată în raport. Acest lucru confirmă certificatul de deces al tinerei - obținut de BBC Persian în octombrie 2022 - în care se precizează că aceasta a fost ucisă prin „multiple răni cauzate de lovituri cu un obiect dur”.
Raportul contrazice flagrant versiunea guvernului cu privire la ceea ce i s-a întâmplat tinerei. La aproape o lună de la înmormântarea ei, televiziunea de stat a difuzat rezultatele anchetei oficiale, care a declarat că Nika a sărit în gol de pe o clădire.
Mama tinerei a negat vehement această versiune.
Niciunul dintre cei trei bărbați implicați nu a fost pedepsit, scrie BBC.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!