Războiul din Ucraina a dat peste cap campania electorală pentru alegerile parlamentare de duminică din Ungaria. Apropierea premierului Viktor Orban de președintele rus Vladimir Putin a devenit principalul subiect al campaniei.
Însă sondajele de opinie sugerează că Orban nu a avut foarte mult de suferit din cauza prieteniei sale cu Putin, deși în multe state europene, o astfel de poziție a premierului ar fi putut însemna sfârșitul carierei politice.
Linia pe care a mers premierul ungar, care a făcut echilibristică între Rusia și Europa, a fost observată și de președintele ucrainean, care i-a reproșat că nu a oferit un sprijin mai puternic țării sale.
„Lituania este cu noi. Letonia este cu noi. Estonia este cu noi. Polonia este cu noi. Ungaria... vreau să mă opresc aici și să fiu sincer odată pentru totdeauna. Trebuie să decideți singuri cu cine sunteți. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol?” - i se adresa direct lui Orban, zilele trecute, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Echilibristica lui Viktor Orban
Războiul din Ucraina a ajuns să simbolizeze conflictul global dintre autocrație și democrație, iar comentariul președintelui Volomir Zelenski se referă la baletul pe care îl face premierul ungar Viktor Orban de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în urmă cu mai multe de o lună, se arată într-o analiză realizată de CNN.
Încă nu este clar dacă prietenia de un deceniu a politicianului populist de dreapta, aflat în fruntea Guvenului de la Budapesta din 2010, cu președintele rus Vladimir Putin îi va dăuna la urne.
Urmând o linie delicată în relațiile cu Putin, cu statele membre ale Uniunii Europene și cu alegătorii săi, Orban a încercat să prezinte neutralitatea ca fiind în interesul Ungariei. Și-a justificat poziția față de războiul din Ucraina, pe care a numit-o prudentă și pragmatică, ca o apărare a bunăstării și securității maghiare.
Chiar în ziua în care Volomir Zelenski a arătat cu degetul spre Ungaria în cadrul discursului său de la Parlamentul European, Viktor Orban a postat o fotografie în care poza cu liderii NATO, sub care a scris că nu va lăsa Ungaria să fie târâtă în acest război. Însă, în realitate, premierul ungar este cel mai apropiat aliat al lui Putin în Uniunea Europeană și nu a fost niciodată neutru când a venit vorba de Rusia.
Viktor Orban, prietenul lui Putin din UE
La anexarea Crimeii în 2014, Viktor Orban a fost reticent în a impune sancțiunile decise de Uniunea Europeană, argumentând că securitatea în regiune poate fi atinsă doar împreună cu Rusia. În plus, cu puțin timp inainte a Rusia să invadeze Ucraina, oficialul maghiar declara că 2021 a fost cel mai bun an de până acum pentru relațiile ruso-ungare, invocând respectul lui Putin pentru Ungaria.
E drept că liderul de la Budapesta a criticat invazia și a deschis granița de est a țării pentru refugiații ucrainei, dar pe de altă parte a refuzat toate măsurile care ar fi putut ajuta la apărarea militară a Ucrainei, cum ar fi transferul de armament pe teritoriul său.
Viktor Orban a respins, de asemenea, embargoul privind importurile de gaze și petrol din Rusia, care ar fi printre cele mai importante sancțiuni asupra regimului lui Putin, care a folosit mult timp resursele de petrol și gaze ca o armă la adresa Europei.
O provocare fără precedent
Analiza CNN amintește și despre disprețul lui Vicktor Orban față de valorile democratice. În cei 12 ani de guvernare, el a anulat libertatea presei și a justiției, a adoptat măsuri represive împotriva minorităților sexuale și a demonizat migranții din Orientul Mijlociu în numele menținerii unei Ungarii predominant albe și creștine. Toate acestea au dus la declanșarea unor proceduri legale ale Uniunii Europene împotriva Ungariei.
Acesta este motivul pentru care alegerile de duminică, care reprezintă o provocare fără precedent pentru Orban, contează, arată analiștii consultați de CNN.
Șase partide, inclusiv foștii aliați din partidul de extremă dreapta Jobbik, s-au reunit într-o coaliție, condusă de Peter Márki-Zay, pentru a încerca să-l invingă. Însă războiul a reprezenta o distragere a atenției opiniei publice de la problemele economice ale Ungariei, iar guvernul mizează pe faptul că reducerile de taxe și majorările de pensii și salarii vor atrage alegătorii mai mult decât promisiunea stopării abuzurilor.
Atuurile lui Orban
Viktor Orban are și avantajul funcției pe care o ocupă în aceste alegeri – controlul pe care îl exercită asupra mașinăriei electorale și a sistemului judiciar face ca eventualele probleme care ar putea schimba rezultatul votului să fie mai greu de rezolvat.
În plus, guvernul Orban exercită un control strict asupra mass-media, care este o parte-cheie a succesului la urne.
La alegerile parlamentare din 2018, cenzura și influența presei de stat au făcut ca opiniile opoziției să nu poată ajunge la o parte semnificativă a electoratului, spune un analist ungar. Iar de atunci, controlul asupra mass-media s-a intensificat, iar candidatul opoziției spune că nu a fost solicitat să apară la televiziune din 2019.
Ce spun sondajele și ce îi rezervă viitorul Ungariei
Un sondaj publicat în urmă cu câteva zile arată că Orban și partidul său Fidesz au un ușor avantaj în cursa electorală – 41 la sută, față de 39 la sută în cazul opoziției.
În cazul în care va rămâne în funcție, modelul său de guvernare bazat pe reprimarea drepturilor ar putea deveni mai puțin atrăgător, iar apropierea de Putin o povară tot mai mare. Aproximativ 60 la sută dintre unguri consideră că Budapesta s-a apropiat prea mult de Rusia și Putin, iar 44 la sută dintre alegătorii Fidesz văd atacul Rusiei drept o agresiune.
În plus, Ungaria devine din ce în ce mai izolată în Europa, deoarece Polonia, aliatul său ideologic, vede beneficiile solidarității cu democrațiile occidentale.
În aceste condiții, mesajul opoziției, care arată că Ungaria trebuie să aleagă Europa, Occidentul, NATO, democrația, statul de drept, libertatea presei și lumea liberă va lua amploare, idiferent de ce se întâmplă în alegerile de duminică.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!