Acum la Digi FM Gabriel Cindea DAVID GUETTA - I DONT WANNA WAIT

Alegeri europarlamentare 2024. Ce se votează şi cine poate vota. Ce este Parlamentul European

alegeri europarlamentare 2024
Alegeri europarlamentare 2024 / Foto: Profimedia

Aproximativ 373 de milioane de cetăţeni din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au dreptul de a vota în perioada 6-9 iunie la alegerile pentru Parlamentul European.

Introduse în 1979, aceste alegeri permit cetăţenilor europeni să îşi aleagă, prin sufragiu universal direct, reprezentanţii în Parlamentul Uniunii Europene, scrie News.ro.

Calendarul alegerilor europarlamentare 2024

Olanda a dat startul alegerilor europene, joi, pe 6 iunie, în timp ce marea majoritate a ţărilor membre, inclusiv România, intenţionează să organizeze alegerile pe 9 iunie.

Olanda a fost urmată de Irlanda, unde votul a avut loc vineri, 7 iunie, şi de Letonia, Malta şi Slovacia, unde se va vota sâmbătă, 8 iunie.

În Cehia, urnele vor fi deschise vineri şi sâmbătă, în timp ce în Italia se va vota sâmbătă şi duminică.

Celelalte 20 de ţări ale Uniunii (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria) vor organiza alegerile europene duminică, 9 iunie.

Duminică seara se vor publica rezultate provizorii în toate ţările, chiar şi în cele în care votul s-a desfăşurat în zilele anterioare.

Citește și: Ce salariu are un europarlamentar în 2024 și cine plătește această sumă

Ce este Parlamentul European (PE)

Parlamentul European (PE) este singurul organism ales în mod direct din UE, reprezentând cetăţenii statelor membre.

Consiliul European a majorat numărul de locuri de la 705 (în legislatura actuală, după plecarea Regatului Unit) la 720.

Sediul Parlamentului European se află la Strasbourg, pentru reuniunile plenare, şi la Bruxelles, pentru reuniunile comisiilor, care sunt în număr de douăzeci.

Secretariatul General al Parlamentului se află la Luxemburg.

Printre funcţiile sale principale se numără negocierea legilor UE cu guvernele statelor membre, care sunt reprezentate de Consiliul European. De asemenea, PE aprobă bugetul UE şi votează acordurile internaţionale şi extinderile blocului.

PE deţine responsabilităţi semnificative de supervizare, inclusiv puterea de a aproba sau de a respinge numirea preşedintelui Comisiei Europene - funcţie deţinută în prezent de germanca Ursula von der Leyen - şi a comisarilor.

Spre deosebire de parlamentele naţionale, PE nu are dreptul de a propune legi, ci poate doar să le negocieze pe cele propuse de executivul Comisiei Europene.

PE este format din 720 de membri (eurodeputaţi) aleşi o dată la cinci ani. Eurodeputaţii îşi aleg apoi preşedintele pentru un mandat de doi ani şi jumătate. Preşedintele în exerciţiu este Roberta Metsola din Malta.

Principalele forțe politice din PE

Deputaţii europeni nu fac parte din Parlament în funcţie de naţionalitate, ci în funcţie de afilierea lor politică. Pentru a forma un grup, este necesar un număr minim de 23 de deputaţi din şapte ţări diferite.

În actuala legislatură, principala forţă politică a fost Partidul Popular European (PPE, creştin-democraţi, 176 de locuri), urmat de Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D, 139), Renew Europe (format în jurul partidului lui Emmanuel Macron) şi Verzii/Alianţa Liberă Europeană (Verzi/ALE, 72 de locuri).

Extrema dreaptă europeană, inclusiv Rassemblement National (RN) din Franţa, este reprezentată de grupul Identitate şi Democraţie (ID, 49 de locuri) şi în grupul Conservatori şi Reformişti Europeni (ECR), din care face parte Fratelli d'Italia, partidul preşedintei Consiliului italian, Giorgia Meloni (69).

Partidul german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost exclus din rândurile grupului Identitate şi Democraţie la 23 mai, după ce capul său de listă a făcut remarci considerate revizioniste.

Cine poate vota la alegerile europarlamentare 2024

alegeri europarlamentare 2024

În 21 de state membre, printre care și România, pot vota persoanele cu vârsta minimă de 18 ani.

În Belgia, Germania, Austria şi Malta, vârsta minimă de vot este de 16 ani.

În Grecia pot vota persoanele care împlinesc 17 ani în anul alegerilor, iar în Ungaria persoanele căsătorite pot vota indiferent de vârstă.

Cetăţenii UE pot vota în ţara lor de origine sau în străinătate.

Votul în străinătate este permis în toate statele membre, cu excepţia Cehiei, Irlandei, Maltei şi Slovaciei. În Bulgaria şi Italia, acest drept se aplică doar celor care locuiesc în UE.

Cetăţenii care locuiesc într-o altă ţară din UE pot alege să voteze pentru candidaţii din ţara de origine sau din ţara de reşedinţă. Alegătorul trebuie să aleagă pentru ce europarlamentari din ţara sa va vota, dar nu este legal să voteze în ambele ţări în acelaşi timp.

Cum se votează la alegerile europarlamentare 2024

În unele state membre, între care România, alegătorii pot alege doar liste închise care nu permit schimbarea ordinii candidaţilor preferaţi, în timp ce în altele pot selecta candidaţi individuali într-un sistem preferenţial.

În funcţie de legislaţia naţională, unii alegători din străinătate pot vota la ambasadele naţionale, prin poştă sau electronic.

Pragul minim pentru alocarea de locuri este cuprins între 2% şi 5%, în funcţie de ţară.

În România, Franţa, Belgia, Lituania, Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Croaţia şi Letonia, partidele cu cel puţin 5% din voturile exprimate primesc un număr de locuri proporţional cu numărul de voturi.

Acest prag este de 4% în Austria, Italia şi Suedia şi de 3% în Grecia.

În Cipru, pragul este de 1,8%.

Nu există un prag în alte ţări, cum ar fi Germania, unde Curtea Constituţională a decis că acest sistem este contrar Constituţiei.

Cine poate candida la un loc în PE

Alegătorii pot alege dintre candidaţii individuali sau dintre delegaţii partidelor politice, în funcţie de ţară. Odată aleşi, politicienii din fiecare naţiune vor merge în grupurile europene care formează Parlamentul, în funcţie de orientările politice.

Unele state membre, printre care Germania, permit candidatura la alegerile europene doar pentru candidaţii partidelor politice sau asociaţiilor politice.

Persoanele alese nu pot ocupa funcţii în guvernele naţionale sau în alte organisme politice, cum ar fi Comisia Europeană, Curtea de Justiţie sau Curtea de Conturi, printre altele. Toţi candidaţii trebuie să fie cetăţeni ai UE.

Previziuni pentru alegerile europarlamentare 2024

alegeri europarlamentare 2024

Şase din 10 cetăţeni ai UE şi-au exprimat interesul de a vota la aceste alegeri, se arată într-un sondaj realizat în aprilie de agenţia de statistică a blocului comunitar, Eurostat.

O proiecţie realizată de agregatorul de sondaje Europe Elects a prognozat la sfârşitul lunii mai că, din cele 720 de locuri disponibile în PE, grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European (PPE) va câştiga 180, Alianţa Progresistă de centru-stânga a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) 138, iar grupul liberal şi centrist Renew Europe (RE) 86.

Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) ar avea 75 de locuri, iar Identitate şi Democraţie (ID) ar fi coborât la 68 de la 84 în aprilie, după ce a expulzat formaţiunea germană de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Alte partide mai mici ar câştiga cele 173 de locuri rămase, arată datele Europe Elects.

 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
petrecerea lui dan t
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Iunie 2024
oana si vlad
Matinalul Digi FM cu Vlad Craioveanu si Oana Zamfir, din nou in...
Bucharest,,Romania,-,March,25,,2020:,Romanian,Road,Police,Officer
Noile modificări ale Codului Rutier explicate la Digi FM. Iată ce...
Edward Iordănescu
Contractul lui Edi Iordănescu expiră. Va continua ca selecționer...
Pe aceeași temă
Viktor Orban
Ungaria preia președinția Consiliului UE. Viktor Orban anunță o nouă alianță a partidelor de...
traian-basescu2
Traian Băsescu: „Prostie imensă” dacă Ciucă și Ciolacu ar fi rivali la prezidențiale. Ce spune...
Romanian Government, Cabinet Meeting, Bucharest, Romania - 13 Jun 2024
Ciolacu: Am decis foarte clar într-un for statutar. PSD va avea candidat la prezidenţiale; nu...
florin negrutiu 12 iunie 2024
Analiza lui Florin Negruțiu: Elena Lasconi vs Dominic Fritz. Cine va fi noul lider al USR?
Te-ar putea interesa și
Clotilde Armand
Clotilde Armand reclamă că au dispărut 1000 de buletine de vot „din pixul PNL-PSD”...
florin negrutiu 8 mai 2024
De ce a câștigat Șoșoacă și a pierdut USR la Europarlamentare. Analiza lui Florin Negruțiu
Clotilde Armand
ALEGERI LOCALE 2024: Clotilde Armand cere renumărarea voturilor și sesizează fraude: S-au...
Vot
Procesul electoral suspendat în 22 de judeţe. Materialele electorale au fost păzite de...
Partenerii noștri
Digi24 Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi, la un restaurant de pe o insulă grecească
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi...
DigiSport Mihai Rotaru, reacție spumoasă: ”Închidem prăvălia, gata! Nebunie la Craiova!”
Mihai Rotaru, reacție spumoasă: ”Închidem prăvălia, gata! Nebunie la...
PeRoz Tânără de 27 de ani, diagnosticată a doua oară cu cancer, la câteva săptămâni de la nuntă: "Am fost furioasă". Singurul simptom evident
Tânără de 27 de ani, diagnosticată a doua oară cu cancer, la câteva...
Film Now Lara Flynn Boyle și Jack Nicholson țin legătura după relația de acum 20 de ani. Ce spune ea despre starul de 87 de ani: "Face magie"
Lara Flynn Boyle și Jack Nicholson țin legătura după relația de acum 20 de...
Digi World Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe motive
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager...
ProFM Ce a răspuns Antonia după ce i s-a reproșat că are „buze cu acid, sâni operați, abdomen operat”. Artista nu s-a putut abține
Ce a răspuns Antonia după ce i s-a reproșat că are „buze cu acid, sâni...
Digi Life Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și Berlin sunt pe 21, New York, pe poziția 70
Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și...
Roberto Firmino/ Profimedia
Atacantul brazilian Roberto Firmino, fost jucător la Liverpool, a devenit...
Ultimele știri din matinal
Elena Lasconi/ Foto: Facebook
Florin Negruțiu, despre candidatura Elenei Lasconi la președinție: Vorbește despre familie...
Iraida
Iraida dezvăluie poveștile fascinante din spatele tatuajelor sale. Semnificația tatuajului...
negrutiu
Analiza lui Florin Negruțiu despre lupta PSD PNL pentru data alegerilor prezidențiale din 2024
mihai sturzu si vlad
Mihai Sturzu și destinația surprinzătoare de concediu: „E un oraș pe deasupra căruia zbor de...
Ultimele știri
Ionela şi Marius Cozmiuc
Canotorii Ionela şi Marius Cozmiuc, portdrapelul României la ceremonia de deschidere a...
Spain v Georgia: Round of 16 - UEFA EURO 2024, Cologne, Germany - 30 Jun 2024
EURO 2024. Spania, favorită la câştigarea titlului de campioană europeană
Giggs And Diddy Perform At O2 Shepherd's Bush Empire In A Special One Night Only Event
Sean „Diddy” Combs, vizat de o anchetă penală federală la New York. Asupra lui planează de...
Turkish President Recep Tayyip Erdogan attends SCO summit in Kazakhstan
Putin: Summitul OCS va promova o „ordine mondială multipolară echitabilă”