UPDATE: Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales duminică după al doilea tur al scrutinului prezidenţial, a anunţat Înaltul comitet electoral al Turciei, scrie AFP, potrivit Agerpres.
"Pe baza rezultatelor provizorii, s-a constatat că Recep Tayyip Erdogan a fost reales preşedinte" al ţării, a declarat preşedintele Înaltului comitet electoral al Turciei (YSK), Ahmet Yener, citat de agenţia de stat Anadolu.
Rezultatele oficiale finale ar urma să fie anunţate la începutul săptămânii. După numărarea a 99% din buletinele de vot, Erdogan obținuse 52,1% din voturi, iar adversarul său, Kemal Kiliçdaroglu, 47,9%.
Recep Tayyip Erdogan şi-a revendicat victoria.
"Naţiunea noastră ne-a încredinţat responsabilitatea de a guverna pentru următorii cinci ani", a spus Erdogan, vorbind în faţa simpatizanţilor săi pe plafonul unui autobuz în faţa reşedinţei sale.
"Ne vom respecta promisiunile făcute poporului", a asigurat el, remarcând totodată că "aceste alegeri au demonstrat că nimeni nu poate ataca realizările acestei ţări".
Deşi confruntat cu un context nefavorabil dat de inflaţia galopantă, cutremurul din februarie soldat cu peste 50.000 de morţi şi relaţiile tensionate cu Occidentul, care dorea o victorie a lui Kiliçdaroglu, plus erodarea sa la putere, Erdogan şi-a păstrat totuşi un nivel suficient de popularitate care îi permite acum obţinerea unui al treilea mandat prezidenţial.
Opozantul turc Kemal Kiliçdaroglu, învins duminică de Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat "tristeţea" pentru viitorul Turciei, consemnează agenţiile AFP şi Reuters.
"Sunt extrem de trist în faţa dificultăţilor care aşteaptă ţara noastră", a spus liderul principalului partid turc de opoziţie, formaţiunea social-democrată CHP, vorbind la Ankara la sediul partidului, după ce rezultatele preliminare l-au dat ca sigur câştigător pe Erdogan.
Kiliçdaroglu a susţinut că acestea au fost "cele mai incorecte alegeri în mulţi ani", dar a apreciat totodată că rezultatul arată dorinţa poporului de schimbare a conducerii autoritare, întrucât Erdogan nu a mai câştigat acum competiţia la fel de uşor ca în cele două alegeri precedente.
Turul doi al alegerilor prezidenţiale din Turcia s-a încheiat duminică la ora locală 17:00
"Acum este momentul să protejăm voinţa naţiuni noastre (...) până în ultimul moment", a scris pe Twitter preşedintele în exerciţiu imediat după închiderea urnelor.
"Îndemnăm pe toată lumea la calm înaintea numărării voturilor", declara la rândul său un observator din tabăra lui Kiliçdaroglu.
În pofida unor sondaje care-l dădeau învins sigur, Erdogan, politician islamist-conservator, a fost foarte aproape să câştige alegerile încă din primul tur, obţinând 49,5%, faţă de 45% pentru Kiliçdaroglu, un social-democrat pro-occidental
Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, care se află la putere de două decenii, s-a clasat pe primul loc în primul tur, cu 49,51% din voturi, un scor mai mare decât se aştepta, dar insuficient pentru a câştiga, aşa cum s-a întâmplat la precedentele alegeri.
Adversarul său, candidatul susţinut de şase partide de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu (74 de ani), a obţinut 44,88% din voturi în primul tur.
Recep Tayyip Erdogan a primit, totuşi, între cele două tururi, sprijinul naţionalistului Sinan Ogan.
Aceste alegeri determină nu numai cine va conduce Turcia, membră a NATO, ci şi direcţia politică şi economică a acestei puteri regionale cu 85 de milioane de locuitori, în special în relaţiile sale cu Rusia, Orientul Mijlociu şi Occidentul, arată Reuters, citată de news.ro.
Secţiile de votare din Turcia s-au deschis duminică la ora locală 08:00
Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 08:00 în Turcia, pentru al doilea tur inedit al alegerilor prezidenţiale, în care preşedintele Erdogan s-a confruntat cu social-democratul Kemal Kilicdaroglu.
Cei doi contracandidaţi au vrut să îi atragă pe cei 8,3 milioane de votanţi care nu au mers la urne în primul tur de scrutin.
Două viziuni asupra ţării, societăţii şi guvernării au fost propuse celor 60 de milioane de alegători din Turcia
Două viziuni asupra ţării, societăţii şi guvernării au fost propuse celor 60 de milioane de alegători din Turcia (diaspora a votat deja) chemaţi să voteze. Stabilitate cu riscul autocraţiei cu hiper-preşedintele Erdogan, islamo-conservator, versus o întoarcere la o democraţie paşnică, potrivit contracandidatului Kemal Kilicdaroglu, fost funcţionar, au scriu agențiile de presă internaționale, potrivit Agerpres.
Victoria lui Erdogan ar consolida conducerea unui lider care a transformat Turcia, modificând statul secular fondat în urmă cu 100 de ani pentru a se potrivi viziunii sale conservatoare, întărindu-şi în acelaşi timp puterea, într-o direcţie despre care criticii spun că este un marş spre autocraţie.
Pe scena globală, Erdogan a îndepărtat Ankara, membră a NATO, de aliaţii săi occidentali tradiţionali, a întărit legăturile cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a transformat Turcia într-o putere regională cu ambiţii.
Votul de duminică a fost văzut ca unul dintre cele mai importante de la crearea statului turc modern în urmă cu 100 de ani, opoziţia simţind că are cea mai bună şansă de a-l îndepărta pe Erdogan şi de a schimba multe dintre măsurile sale cu efecte pe termen lung asupra Turciei.
Acest al doilea tur a avut loc la exact zece ani de la marile manifestaţii care au început în parcul Gezi din Istanbul şi s-au răspândit apoi în întreaga Turcie: un prim val de contestare anti-Erdogan, care a fost sever reprimat.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!