Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene au reluat, marţi, negocierile pe tema proiectului "Certificatului verde digital", dar rămân divergenţe semnificative pe tema documentului care ar trebui să faciliteze călătoriile în spaţiul comunitar pe durata pandemiei, scrie Mediafax.
Obiectivul acestui certificat este de a stabili un cadru armonizat care să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE în sezonul turistic estival, unele state membre lucrând deja la soluţii proprii de acest fel fără a mai aştepta un acord european.
Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul.
Negocierile ar putea fi de durată, în contextul în care sunt o serie de divergenţe majore. "Deocamdată, există multe întrebări cu răspunsuri deschise", a declarat eurodeputata germană Birgit Sippel, membră a Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul UE, conform Agenţiei France-Presse.
Principala divergenţă se referă la propunerea Parlamentului UE ca testele pentru imunitate şi depistarea infecţiei să fie gratuite, pentru a fi egalitate cu persoanele vaccinate. Multe ţări europene se opun gratuităţii testelor, deoarece ar trebui să aloce resurse bugetare semnificative, potrivit cotidianului Le Figaro.
O altă divergenţă este cea privind interdicţia de impunere a carantinei sau a testelor suplimentare persoanelor care deţin certificatul verde. Unele ţări impun teste suplimentare, de teama noilor tulpini de coronavirus.
Pentru a intra în vigoare, certificatul COVID-19 va trebui aprobat în aceeaşi formă de Parlamentul European şi de Consiliul UE.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!