Acum la Digi FM Cetin Rasit THE LIMBA ft Misha Miller and Andro & DICE - MAMMA MIA

Ce trebuie urmărit la dezbaterea prezidenţială Harris-Trump

Donald Trump și Kamala Harris/ Profimedia
Donald Trump și Kamala Harris/ Profimedia

Democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump se vor confrunta marţi în prima lor dezbatere televizată, o confruntare cu mize mari care ar putea oferi câştigătorului un avantaj în sprintul final către ziua alegerilor, relatează Reuters.

Pentru Harris, confruntarea din Philadelphia este o oportunitate de a-şi expune priorităţile şi de a-şi arăta curajul în faţa unui rival care i-a subestimat inteligenţa şi a supus-o unor atacuri rasiste şi sexiste, relatează News.ro.

La rândul său, Trump va avea ocazia să încerce să atenueze o parte din avântul lui Harris într-o cursă care s-a strâns considerabil de când aceasta a devenit candidatul democraţilor, în iulie.

Majoritatea sondajelor de opinie arată că Harris are un uşor avans la nivel naţional şi în majoritatea statelor în care se dispută alegerile, însă Trump are o marjă considerabilă pentru a câştiga alegerile din 5 noiembrie.

Dezbaterile pot avea consecinţe enorme, iar aceasta ar putea fi singura lor dezbatere. Preşedintele Joe Biden a ieşit din cursă după o prestaţie ezitantă în iunie împotriva aceluiaşi Donald Trump. În 2016, însă, Hillary Clinton a fost considerată învingătoare în toate cele trei dezbateri împotriva lui Trump şi totuşi acesta a câştigat alegerile.

Iată ce trebui urmărit în cadrul evenimentului televizat de marţi seara:

Ce spun candidații despre „schimbare”

Într-un scrutin în care un fost preşedinte se confruntă cu actualul vicepreşedinte, ambii candidaţi se prezintă, oarecum paradoxal, drept candidaţi ai „schimbării”, care vor bulversa statu quo-ul. Harris încearcă să îşi asume meritele pentru realizările administraţiei Biden fără a se lăsa copleşită de greşelile acesteia, sugerând în acelaşi timp că preşedinţia sa va marca un nou început pentru ţară.

Citește și: Harris şi Trump, la egalitate în ultima parte a cursei prezidenţiale din 2024, arată un sondaj

În ciuda celor patru ani petrecuţi la Casa Albă în perioada 2017-2021, Trump s-a prezentat din nou ca un rebel care se împotriveşte instituţiilor de la Washington. Dar, de asemenea, el a pus în valoare experienţa sa pe scena mondială în comparaţie cu Harris, promiţând, de exemplu, că ar putea pune capăt conflictelor din Ucraina şi Gaza şi că ar putea proteja ţara de o Coree de Nord sau un Iran înarmaţi nuclear.

Atacul la persoană

De când Harris a devenit candidată, Trump a pus la îndoială autenticitatea moştenirii sale şi a lansat un şir de atacuri personale în discursuri şi postări pe reţelele sociale, sfidând consilierii şi aliaţii care i-au spus să se concentreze mai mult asupra politicilor sale. Dacă va repeta aceste atacuri pe scena dezbaterii, ar putea îndepărta alegătorii indecişi, în special pe cei care sunt sceptici că are o atitudine prezidenţială.

În dezbaterile din 2016 împotriva lui Clinton, Trump a răbufnit frecvent la adresa acesteia, i-a întrerupt pe moderatori, a arătat-o cu degetul şi i-a spus pe nume. A încercat aceeaşi tactică cu Biden în 2020, determinându-l pe Biden să spună „Vrei să taci, omule?” după ce Trump l-a întrerupt de mai multe ori.

Harris a ignorat în mare parte atacurile personale ale lui Trump până acum. Unii telespectatori vor fi atenţi la modul în care ea se va descurca cu Trump dacă acesta îşi va aduce abordarea agresivă pe scena dezbaterii. Pentru a arăta cel mai puternic contrast cu Trump, ea va trebui să arate că nu se va lăsa atrasă în prăpastie cu el.

Oportunități și strategii

Dezbaterea este şansa lui Harris de a-şi stabili propria identitate politică pentru milioanele de americani care se vor uita la ea.

Harris nu este la fel de cunoscută precum candidaţii democraţi la preşedinţie care au precedat-o cel mai recent, ceea ce ar putea fi un avantaj imens într-un scrutin în care alegătorii au declarat în repetate rânduri că sunt îngrijoraţi de o confruntare Biden-Trump.

Citește și: Harris acceptă regulile pentru dezbaterea cu Trump, inclusiv microfoanele ”tăiate”, afirmă surse

Harris, fost procuror general al Californiei, va avea o platformă pentru a-şi arăta abilităţile de procuror. Ea ar putea încerca să îl tragă la răspundere pe Trump pentru comportamentul său după alegerile din 2020, inclusiv pentru acuzaţiile că a incitat o mulţime de adepţi să atace Capitoliul Statelor Unite la 6 ianuarie 2021, într-o ultimă încercare de a rămâne la putere.

Experienţa sa în sala de judecată îi poate permite, de asemenea, să combată falsurile lui Trump în timp real într-un mod mai eficient decât a reuşit Biden în timpul dezbaterii lor din iunie.

Pentru Trump, dezbaterea îi oferă cea mai bună şansă de până acum de a afirma că Harris nu este pregătită să conducă ţara şi că el este cea mai bună alegere pentru această funcţie.

Trump o va ataca probabil pe Harris în legătură cu politicile de securitate la frontieră ale administraţiei Biden, care nu au reuşit să oprească un număr record de migranţi să treacă în SUA înainte de a fi înăsprite la începutul acestui an, precum şi în legătură cu preţurile ridicate la consum despre care Trump susţine că au făcut mai greu ca familiile din clasa de mijloc să se ajungă cu banii de la săptămână la săptămână.

El ar putea continua să încerce să o lege de ieşirea haotică a SUA din Afganistan în 2021, ridicând întrebări dacă un candidat a cărui campanie s-a bazat pe „bucurie” şi „vibraţii” este pregătit să devină comandant-şef.

Vulnerabilități

Democraţii spun de luni de zile că Trump are tendinţe autoritare şi este un pericol pentru democraţie. Harris ar putea repeta această linie de atac şi l-ar putea presa cu privire la opoziţia sa faţă de avort, una dintre cele mai vulnerabile probleme politice ale sale.

Ea va sublinia probabil rolul său în plasarea la Curtea Supremă a SUA a unor judecători care au contribuit la eliminarea protecţiei constituţionale pentru această procedură şi va avertiza că drepturile reproductive ale femeilor vor fi reduse şi mai mult sub o a doua preşedinţie Trump.

Citește și: Alegeri SUA 2024, intenții de vot. Kamala Harris îşi măreşte avansul faţă de Donald Trump, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos

Asistenţii şi consilierii lui Harris au declarat că aceasta intenţionează să se concentreze pe ceea ce echipa sa numeşte eşecurile lui Trump în ceea ce priveşte zidul de la graniţa SUA, infrastructura şi pandemia COVID-19.

De asemenea, Harris l-ar putea critica pe Trump pentru politicile sale economice din timpul administraţiei sale, susţinând că a acordat reduceri de impozite corporaţiilor şi s-a opus creşterii salariului minim.

Ea ar putea încerca să îl lege de Proiectul 2025, un plan de guvernare elaborat de fundaţia conservatoare Heritage, despre care criticii spun că ar abuza de puterea executivă. Trump a încercat să se distanţeze de aceste planuri.

De asemenea, Harris ar putea aduce în discuţie condamnarea lui Trump pentru infracţiuni grave.

Trump, între timp, ar putea să le reamintească telespectatorilor politicile liberale pe care Harris le-a îmbrăţişat în timpul campaniei prezidenţiale din 2020 şi pe care acum le-a renegat, inclusiv eliminarea asigurărilor private de sănătate şi susţinerea aşa-numitului „Green New Deal” - un program masiv de energie curată.

Citește și: Trump se dezlănţuie împotriva Kamalei Harris: O mincinoasă, o nebună radicală de stânga, vrea "execuţia bebeluşilor"

Harris va avea nevoie de răspunsuri ferme pe aceste fronturi dacă doreşte să câştige votanţii independenţi şi nehotărâţi. Ea s-a mulţumit să schiţeze o mare parte din viziunea sa pentru preşedinţie în linii mari. Trump - şi moderatorii - ar putea-o forţa să fie mai concretă.

De asemenea, progresiştii vor dori să vadă dacă Harris se deosebeşte de Biden în probleme-cheie precum conflictul din Gaza şi dacă ar fi dispusă să exercite presiuni mai mari asupra guvernului israelian pentru a ajunge la un acord de încetare a focului.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Summer 2024
corfu profimedia-0906568918
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară...
ciuca 2024-09-15 GC -8050
Florin Negruțiu despre congresul PNL: „O întâlnire fără prea mari...
foto Jolana Sedláčková 460225842_8745372138815862_8424571525690440795_n
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7...
Pe aceeași temă
taylor, trump
Donald Trump, mesaj pe Truth Social: „O urăsc pe Taylor Swift!”
Ryan Wesley Routh
Cine este bărbatul suspectat că ar fi vrut să-l ucidă pe Donald Trump. Prins de polițiști după...
Donald Trump
Donald Trump ar fi fost din nou ținta unei tentative de asasinat. Focuri de armă trase în...
Donald Trump/ Profimedia
Donald Trump refuză altă dezbatere cu Kamala Harris: „Sondajele arată clar că eu am câştigat”
Te-ar putea interesa și
Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin
Kremlinul este deranjat că Trump şi Harris au vorbit despre Putin în dezbaterea lor...
florin negrutiu 12 iunie 2024
Florin Negruțiu, despre dezbaterea Trump - Kamala Harris: „Un spectacol de confuzie și...
donald trump si kamala harris
Colecție de meme-uri pe rețelele sociale, după gogomănia spusă de Trump despre migranți...
Donald Trump (2)
Trump refuză să spună dacă doreşte ca Ucraina să câştige războiul împotriva Rusiei
Partenerii noștri
Digi24 Elon Musk s-a întrebat de ce „nimeni nu încearcă să îi asasineze pe Biden și Kamala Harris”. Ce a urmat după aceea
Elon Musk s-a întrebat de ce „nimeni nu încearcă să îi asasineze pe Biden...
DigiSport S-a căsătorit la 18 ani, după ce a semnat un contract rar întâlnit. Deja a "comis-o": "A trebuit să-i cumpăr un telefon"
S-a căsătorit la 18 ani, după ce a semnat un contract rar întâlnit. Deja a...
PeRoz Meghan Markle, în centrul unui scandal: „O dictatoare care îi îngrozește pe angajați, a făcut să plângă bărbați în toată firea!”
Meghan Markle, în centrul unui scandal: „O dictatoare care îi îngrozește...
Film Now Problema asociată bătrâneții, cu care s-a confruntat Kelly din Beverly Hills. Neputința de a-și duce viața normal și operații secrete
Problema asociată bătrâneții, cu care s-a confruntat Kelly din Beverly...
Digi World Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc întotdeauna cremă”
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani...
Stirile Kanal D Anunț ANM neașteptat! De ce vreme vom avea parte în octombrie -
Anunț ANM neașteptat! De ce vreme vom avea parte în octombrie -
ProFM Beyonce spune că nu este ușor să crești trei copii: „Ai nevoie de multă răbdare, am încercat să le oferim o viață cât mai normală!”
Beyonce spune că nu este ușor să crești trei copii: „Ai nevoie de multă...
Digi Life Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau călătorii cu avionul, din cauză că folosesc combustibili fosili
Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau...
Ultimele știri din matinal
horia tecau
Sfatul lui Horia Tecău pentru părinții copiilor care vor să se apuce de tenis
cosmin hodor
Ce a pățit Cosmin Hodor la prima întâlnire cu Ion Țiriac, după ce a întârziat 20 de minute
florin negrutiu 10 sept
Florin Negruțiu: „Școala e școală, primăria e primărie, biserica e biserică”
Ultimele știri
inundatii galati (15)
Europa Centrală și de est s-ar putea confrunta cu noi viituri fără precedent. Avertismentul...
Frați gemeni
Fraţi gemeni din judeţul Gorj, în vârstă de 15 ani, daţi dispăruţi. Ei au plecat de la şcoală...
Gheorghe Mărmureanu
Când ar putea avea loc un cutremur puternic în România. Seismologul Gheorghe Mărmureanu...
Roxana Mînzatu
Roxana Mînzatu va fi vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene, a anunţat Ursula von der...