Un cercetător chinez care a fost închis pentru că a adus pe lume primii copii modificaţi genetic din lume, declanşând un scandal la nivel internaţional, a declarat marţi că se află în căutare de noi colaboratori după ce a primit o viză pentru a se stabili în Hong Kong, provocând consternare în rândul comunităţii ştiinţifice, transmite AFP.
He Jiankui a fost condamnat în decembrie 2019 de un tribunal din Shenzhen - metropola din sudul Chinei în care şi-a desfăşurat activitatea - la trei ani de închisoare pentru "folosirea ilegală a editării genetice a embrionilor în scopuri reproductive''.
El a anunţat în noiembrie 2018 că a reuşit să aducă pe lume gemeni cu ADN modificat pentru a-i face rezistenţi la infecţia cu HIV, virus cu care era infectat tatăl lor.
"Sunt pe cale să contactez universităţi din Hong Kong, organizaţii şi companii din sectorul cercetării", a declarat jurnaliştilor la Beijing omul de ştiinţă în vârstă de 39 de ani, eliberat din închisoare în aprilie 2022.
"Dacă vor apărea oportunităţi interesante, voi analiza posibilitatea de a mă muta în Hong Kong pentru a lucra" la proiecte de "terapie genică pentru boli rare", a adăugat el.
He Jiankui a anunţat anterior că a primit viză, beneficiind de un program menit să atragă talente în Hong Kong.
Kiran Musunuru, un renumit profesor de genetică de la Universitatea Americană din Pennsylvania, s-a declarat "consternat" de decizia oraşului. "He Jiankui este un criminal condamnat", a afirmat el pentru AFP. "A efectua pe copii experimente care provoacă modificări genetice, aşa cum a făcut el, reprezintă în opinia mea o maltratare", a adăugat profesorul.
He Jiankui, pe atunci profesor asociat la Southern University of Science and Technology din Shenzhen, China, a declanşat o controversă ştiinţifică şi etică la nivel internaţional după ce a afirmat că a folosit tehnologia CRISPR-Cas9 pentru a modifica gene embrionare în cazul a două fetiţe gemene născute în noiembrie 2018. Autorităţile chineze au denunţat imediat experimentul lui He, după ce acesta l-a făcut public, şi au dispus sistarea temporară a activităţilor de cercetare care presupun editarea genomului uman. Cercetătorul chinez a fost concediat, după ce o comisie chineză din domeniul sănătăţii a ajuns la concluzia că acesta ''s-a sustras în mod deliberat procedurilor de supervizare''.
Autorităţile chineze au indicat în ianuarie 2019 că pe lângă fetiţele gemene o a doua femeie urma să aducă pe lume un copil modificat genetic, dar naşterea acestui bebeluş nu a fost confirmată.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!