Acum la Digi FM ROS & Bruno Mars - APT

Cine este Mohammed Deif, comandantul Hamas care timp de peste doi ani a pus la cale atacul asupra Israelului

trupe Hamas
trupe Hamas / foto Profimedia

Israelul consideră atacul devastator de săptămâna trecută comis de Hamas drept propriul moment 11 septembrie. Mintea secretă din spatele atacului, militantul palestinian Mohammed Deif, l-a numit "Potopul al-Aqsa". Supravieţuitor a şapte tentative de asasinat israeliene, cea mai recentă în 2021, comandantul Deif vorbeşte rar şi nu apare niciodată în public. Aşa că atunci când canalul de televiziune al Hamas a anunţat că urmează să vorbească, sâmbătă, palestinienii au ştiut că se pregăteşte ceva important, relatează Reuters.

"Astăzi, furia al-Aqsa, furia poporului şi naţiunii noastre explodează. Mujahedinii noştri, astăzi este ziua voastră pentru a-l face pe acest criminal să înţeleagă că timpul său s-a încheiat", a spus Deif în înregistrare.

Fraza pe care cel mai vânat om de către Israel a folosit-o în înregistrarea audio difuzată sâmbătă, în timp ce Hamas lansa mii de rachete din Fâşia Gaza, a indicat că atacul a fost o răzbunare pentru raidurile israeliene de la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim.

Era în mai 2021, când, după un raid asupra celui de-al treilea loc sfânt al islamului, care a înfuriat lumea arabă şi musulmană, Mohammed Deif a început să planifice operaţiunea care a ucis 1.300 de persoane în Israel şi a rănit peste 3.300, a declarat o sursă apropiată Hamas. Planul "a fost declanşat de scenele şi imaginile cu Israelul care a luat cu asalt moscheea al-Aqsa în timpul Ramadanului, bătând credincioşii, atacându-i, târând bătrâni şi tineri afară din moschee", a declarat sursa din Gaza. "Toate acestea au alimentat şi au aprins furia", a explicat sursa.

Ce a făcut Mohammed Deif pentru Hamas

Născut sub numele de Mohammad Masri în 1965 în tabăra de refugiaţi Khan Yunis, înfiinţată după războiul arabo-israelian din 1948, liderul militant a devenit cunoscut sub numele de Mohammed Deif după ce s-a alăturat Hamas în timpul primei Intifada - revoltă palestiniană - care a început în 1987.

Deif a fost arestat de Israel în 1989 şi a petrecut 16 luni în detenţie, a declarat o sursă Hamas.

El a obţinut o diplomă în ştiinţe la Universitatea Islamică din Gaza, unde a studiat fizică, chimie şi biologie. A manifestat o afinitate pentru arte, conducând comitetul de divertisment al universităţii şi jucând pe scenă în comedii.

Urcând în rândurile ierarhiei Hamas, Deif a dezvoltat reţeaua de tuneluri a grupului şi a girat cu expertiza sa fabricarea de bombe.

Timp de zeci de ani a fost în fruntea listei celor mai căutate persoane din Israel, fiind considerat personal responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigaşe cu bombă.

Mohammed Deif, omul fără chip

Pentru Mohammed Deif, a rămâne în umbră a fost o chestiune de viaţă şi de moarte. Surse din Hamas au declarat că şi-a pierdut un ochi şi a suferit răni grave la un picior într-una dintre tentativele de asasinat ale Israelului. Soţia sa, fiul său de 7 luni şi fiica sa de 3 ani au fost ucişi într-un atac aerian israelian în 2014.

Supravieţuirea sa în timp ce conducea aripa armată a Hamas i-a adus statutul de erou popular palestinian. În videoclipuri, el este mascat sau se vede doar o umbră a sa. El nu foloseşte tehnologia digitală modernă, cum ar fi telefoanele inteligente, a declarat sursa apropiată Hamas. "Este evaziv. El este omul din umbră", a spus sursa.

Există doar trei imagini ale lui Deif: una de când era în vârstă de 20 de ani, o alta cu el mascat şi o imagine a umbrei sale, care a fost folosită atunci când a fost difuzată caseta audio.

Nu se ştie unde se află Deif, deşi cel mai probabil se află în Gaza, în labirintul de tuneluri de sub enclavă.

O sursă de securitate israeliană a declarat că Deif a fost implicat direct în planificarea şi aspectele operaţionale ale atacului de sâmbătă.

Surse palestiniene au declarat că una dintre casele lovite de raidurile aeriene israeliene în Gaza aparţinea tatălui lui Deif. Fratele lui Deif şi alţi doi membri ai familiei au fost ucişi, potrivit surselor.

Mohammed Deif, arhitectul atacului asupra Israelului

Sursa apropiată de Hamas a declarat că decizia de a pregăti atacul a fost luată în comun de Mohammed Deif, care comandă Brigăzile Al Qassam ale Hamas, împreună cu YehIa Sinwar, liderul politic al Hamas în Gaza, dar este clar cine a fost arhitectul. "Sunt două creiere, dar există un singur arhitect", a declarat sursa, adăugând că informaţiile despre operaţiune erau cunoscute doar de câţiva lideri Hamas.

Secretul a fost de aşa natură încât Iranul, duşmanul declarat al Israelului şi o sursă importantă de finanţare, pregătire şi armament pentru Hamas, ştia doar în termeni generali că mişcarea Hamas plănuia o operaţiune majoră şi nu cunoştea momentul sau detaliile, a declarat o sursă regională.

Sursa a declarat că, deşi Teheranul ştia că se pregătea o operaţiune majoră, aceasta nu a fost discutată în vreo instanţă comună care să implice Hamas, conducerea palestiniană, militanţii libanezi Hezbollah, susţinuţi de Iran, şi Iranul. "A fost un cerc foarte restrâns", a recunoscut sursa.

Autoritatea supremă a Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat marţi că Teheranul nu a fost implicat în atacul asupra Israelului. Washingtonul a recunoscut că, deşi Teheranul a fost complice, nu a avut informaţii pregătitoare sau dovezi care să indice participarea directă a Iranului la atacuri.

Mohammed Deif a pregătit doi ani atacul

Planul, aşa cum a fost conceput de Moahmmed Deif, a implicat un efort prelungit de disimulare. Israelul a fost făcut să creadă că mişcarea Hamas - aliată a Iranului, inamicul jurat al Israelului - nu era interesată de lansarea unui conflict şi se concentra în schimb pe dezvoltarea economică în Gaza, unde mişcarea este la putere.

Dar, în timp ce Israelul a început să ofere stimulente economice muncitorilor din Gaza, luptătorii grupării erau antrenaţi şi instruiţi, adesea în văzul armatei israeliene, a declarat o sursă apropiată Hamas.

"Ne-am pregătit pentru această bătălie timp de doi ani", a declarat Ali Baraka, şeful de relaţii externe al Hamas.

Vorbind cu o voce calmă, Deif a spus în înregistrarea sa că Hamas a avertizat în repetate rânduri Israelul să înceteze crimele împotriva palestinienilor, să elibereze deţinuţii, despre care a spus că au fost abuzaţi şi torturaţi, şi să înceteze cu exproprierea terenurilor palestiniene.

De mai bine de un an, există tulburări în Cisiordania, o zonă de aproximativ 100 km lungime şi 50 km lăţime, care se află în centrul conflictului israeliano-palestinian de când a fost confiscată de Israel în 1967.

Spirala violențelor

Mohammed Deif a declarat că Hamas a îndemnat comunitatea internaţională să pună capăt "crimelor ocupaţiei", dar Israelul şi-a intensificat provocările. El a mai spus că Hamas a cerut în trecut Israelului un acord umanitar pentru eliberarea deţinuţilor palestinieni, dar acesta a fost respins.

"Având în vedere orgia ocupaţiei şi negarea legilor şi rezoluţiilor internaţionale, precum şi sprijinul american şi occidental şi tăcerea internaţională, am decis să punem capăt la toate acestea", a anunţat Deif.

Carta fondatoare a Hamas din 1988 cerea distrugerea Israelului, iar grupul este catalogat drept organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Egipt şi Japonia.

În perioada premergătoare luptelor din 2021 de la moscheea al-Aqsa, poliţia israeliană a pus bariere la o poartă a Oraşului Vechi, care este înconjurat de ziduri. Au spus că au făcut-o pentru a menţine ordinea, dar palestinienii au spus că barierele le-au restricţionat libertatea de a se aduna în timpul lunii sfinte. Temerile palestinienilor că vor fi evacuaţi din casele din apropiere au alimentat tensiunile.

Atacul asupra complexului moscheii, de mult timp un focar de violenţă pe probleme de suveranitate şi religie în Ierusalim, a contribuit la declanşarea a 11 zile de lupte între Israel şi Hamas.

După mai bine de doi ani, asaltul de sâmbătă, cea mai gravă breşă în apărarea israeliană de la conflictul arabo-israelian din 1973, a determinat Israelul să declare război şi să lanseze atacuri aeriene ca represalii în Gaza, care au ucis 1.500 de persoane şi au rănit peste 5.000.

Israelul a promis o pedeapsă rapidă pentru atacul de sâmbătă al Hamas, care a lăsat cadavre împrăştiate la un festival de muzică în aer liber şi într-un kibbutz. Zeci de israelieni şi alte persoane au fost luaţi ostatici şi duşi în  Gaza. Israelul a declarat miercuri că a ucis cel puţin 1.000 de bărbaţi înarmaţi palestinieni care s-au infiltrat din Gaza.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Lucian Mîndruta sezon 2 - 2024
Lucian Mîndruță – 16 decembrie 2024
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi...
irinel columbeanu
Ce pretenții avea Irinel Columbeanu când a ajuns la azil și de ce s-a...
Delia
Delia, vacanță complicată în Singapore. Cu ce probleme s-a confruntat...
Pe aceeași temă
Leader of Palestinian Militant Group Hamas Ismail Haniyeh visits Tehran
Israelul recunoaşte pentru prima dată responsabilitatea pentru moartea liderului Hamas, Ismail...
79th UN General Assembly in New York
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele lui Netanyahu, Gallant şi al...
Armistiţiu temporar între Hamas și Israel. Când începe
"Hamas este gata pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza". Un înalt responsabil al mişcării...
Fâșia Gaza
Qatar a renunțat la rolul de mediator între Hamas și Israel "până când părțile vor da dovadă...
Te-ar putea interesa și
Suspicion of an attack near Tel Aviv
Cel puțin 24 de răniți după ce un camion a lovit oamenii aflați într-o stație de autobuz, în...
biden (39)
Joe Biden, despre loviturile israeliene în Iran: „Sper că acesta este finalul”
European,Union,Flag,In,Front,Of,The,Berlaymont,Building,(european
UE îndeamnă toate părţile la „cea mai mare reţinere” după loviturile israeliene în Iran
Israeli military completes targeted airstrikes against Iranian military facilities
Israelul a lansat atacuri aeriene asupra unor ţinte militare din Iran
Partenerii noștri
Digi24 Podcasterul american care i-a luat interviu lui Călin Georgescu, fake news despre baza Mihail Kogălniceanu: Se construiește „pe ascuns”
Podcasterul american care i-a luat interviu lui Călin Georgescu, fake news...
DigiSport Cristiano Ronaldo a spus "da" și semnează
Cristiano Ronaldo a spus "da" și semnează
PeRoz Laura Cosoi, în costum de baie în Thailanda, la cinci luni de la a patra naștere. Laudele de la fani au curs: "Corpul tău e superb"
Laura Cosoi, în costum de baie în Thailanda, la cinci luni de la a patra...
Film Now Leonardo DiCaprio nu-i va putea mulțumi vreodată îndeajuns lui Sharon Stone. Gestul uriaș pe care actrița l-a făcut pentru el
Leonardo DiCaprio nu-i va putea mulțumi vreodată îndeajuns lui Sharon...
Digi World Cât de importantă este vitamina D: „Măcar un 2.000 de unităţi ar trebui să luăm pe fiecare zi”
Cât de importantă este vitamina D: „Măcar un 2.000 de unităţi ar trebui să...
ProFM Ce bonus a primit un membru din echipa lui Taylor Swift, angajat pentru Eras Tour. Artista i-a și scris personal un bilet
Ce bonus a primit un membru din echipa lui Taylor Swift, angajat pentru...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
USA News - January 13, 2025
Incendiile din Los Angeles. Studiourile de la Hollywood se angajează să...
Ultimele știri din matinal
florin negrutiu alegeri
Florin Negruțiu: Clasa politică zboară cu jetul, dar țara e pe marginea prăpastiei
paleologu012
Theodor Paleologu: România e o democrație originală și vulnerabilă. Avem nevoie de terapie...
Calin Georgescu/ Inquam Photos / George Calin
Analiza profesorului Cristian Păun: Cum e afectată economia și cât de realizabile sunt...
cristian pirvulescu
Cristian Pîrvulescu, despre cum influențează instabilitatea politică alegerile din România...
Ultimele știri
INQ_TATE_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Andrew Tate, eliberat din arest la domiciliu. Tribunalul București a decis înlocuirea cu...
cristiano ronaldo
Cristiano Ronaldo își prelungește contractul cu Al-Nassr. Va câștiga peste 200 de milioane de...
Flavio Briatore/ Profimedia
Flavio Briatore nu înţelege mutarea lui Lewis Hamilton la Ferrari: „Eu nu l-aş fi adus”
vizual_DIGI_
Grupul DIGI, contribuție de peste 1,3 miliarde de lei la bugetul de stat în anul 2024