Orori pe care nimeni nu le credea posibile în Europa anului 2022 încep să fie descoperite în orașele din nordul Ucrainei, de unde soldații ruși s-au retras sau au fost alungați. Civili executați fără milă, gropi comune săpate între blocuri și oameni marcați pe viață de contactul cu invadatorii. Cea mai gravă situație este în Bucea și Irpin, unde cadavrele oamenilor uciși de armata lui Putin zac pe străzi sau în gropi comune.
Liderii occidentali și organizațiile internaționale au condamnat, în cei mai duri termeni, ororile comise de ruși.
NATO le califică drept acte "oribile" și "absolut inacceptabile”, Germania cere să se facă lumină asupra "crimelor comise de armata rusă" împotriva civililor, în timp ce Franța spune că autoritățile ruse vor trebui să răspundă pentru aceste crime.
La rândul ei, România, prin vocea ministrului de externe Bogdan Aurescu, cere ca autorii atrocităților din Ucraina să fie trași la răspundere de justiția internațională. România sprijină, în acest sens, o anchetă amănunțită demarată de Curtea Penală Internațională, spune Bogdan Aurescu.
În Moldova, președinta Maia Sandu s-a declarat șocată de masacrul comis de invadatorii ruși în orașul ucrainean Bucea și a anunțat că decretează zi de doliu național în memoria victimelor de până acum ale războiului din Ucraina.
Masacrul de la Bucea
Orașul Bucea a fost ocupat timp de mai multe săptămâni de forțele ruse.
„Cadavrele oamenilor executați încă se află pe strada Iabluska din Bucea. Mâinile lor sunt legate la spate cu sfoară, au fost împușcați în ceafă. Așa că vă puteți imagina ce fel de fărădelegi au săvârșit aici. Vom înregistra această pagină a istoriei noastre și o vom folosi la tribunal”, a declarat Anatoli Fedoruk, primarul din Bucea.
Oamenii care au reușit să scape din mâinile invadatorilor își amintesc clipele de coșmar prin care au trecut.
„Am stat în piviniță timp de două săptămâni. Aveam mâncare, dar lumină, nu, nici căldură. Puneam apa deasupra lumânării pentru a o încălzi, puneam sticlele aici pentru a bea apă călduță. Mi-a fost foarte frică, de două ori m-am întors din morți. Prima dată, un glonț a spart fereastra și bucăți de sticlă au zburat. A doua oară, o bucată de șrapnel mi-a trecut pe lângă picior”, povestește plângând o femeie.
„Masacrul de la Bucea este cea mai groaznică atrocitate a secolului 21. Și în timp ce toți ne referim la Bucea, nu trebuie să uităm de celelalte orașe și sate din regiunea Kiev care au devenit de asemenea loc pentru crime ale armatei ruse. Fără o exagerare, prin ceea ce am văzut în Bucea și în împrejurimi, putem concluziona că Rusia este mai rea decât ISIS”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.
„Este foarte greu de descris ceea ce am găsit în teritoriile recent eliberate precum Bucea, Hostomel, Irpin. Aceste imagini sunt sfâșietoare, am găsit gropi comune pline de civili, am găsit oameni cu mâinile și picioarele legate, legați și împușcăți, aveau găuri de gloanțe în ceafă. Erau clar civili care au fost executați”, a declarat la BBC Seghei Nikiforov, purtător de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski.
Procuratura din Ucraina: 410 cadavre descoperite în regiunea Kiev
Cadavrele a 410 civili au fost găsite în teritoriile din regiunea Kiev recent preluate de forţele ucrainene de sub controlul trupelor ruse, a anunţat duminică procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, potrivit AFP şi Reuters.
"Cadavrele a 410 civili au fost evacuate din teritoriile eliberate" din jurul capitalei, "iar experţii medico-legali au examinat deja 140 dintre ele", a spus ea în cadrul unei emisiuni transmise de mai multe posturi de televiziune ucrainene.
Irina Venediktova a lăsat de înţeles că există, fără îndoială, mult mai multe cadavre care nu au fost încă recuperate pentru a fi supuse unei expertize.
În paralel, sunt căutate mărturii în rândul populaţiei locale şi sunt adunate probe foto şi video, a adăugat procurorul general.
Numai în oraşul Bucea, la nord-vest de Kiev, aproape 300 de persoane au fost înmormântate în gropi comune, au afirmat autorităţile ucrainene.
Acestea au acuzat duminică armata rusă că a comis un "masacru" în această localitate şi "orori" în regiunile acum "eliberate de sub invadatori". Președintele Ucrainei vorbește chiar de „genocid” și spune că toate acestea ar fi fost evitate, dacă Ucraina era primită în NATO în 2008, la summitul NATO de la București. Atunci, consensul nu a fost întrunit din cauza opoziției Germaniei și Franței.
ONU: Posibile crime de război
Liderii lumii s-au declarat șocați de ororile comise de ruși în Bucea și au cerut anchete extinse și judecarea acestora pentru crime de război.
„Nu poți să vezi aceste imagini fără a le simți ca pe un pumn în stomac. Am spus înainte de agresiunea Rusiei că este probabil să comită atrocități. De când a început agresiunea, am spus că noi credem că soldații ruși au comis crime de război și lucrăm să documentăm asta, să trimitem informațiile pe care le avem instituțiilor și organizațiilor abilitate care vor pune totul laolaltă. Trebuie să fie judecați pentru asta”, a declarat la CNN secretarul american de stat Antony Blinken.
ONU consideră că descoperirea unor gropi comune la Bucea, localitate din apropierea capitalei ucrainene Kiev, după retragerea forţelor ruse ridică întrebări serioase privind "posibile crime de război", subliniind totodată importanţa de a păstra orice probe, relatează AFP, preluată de Agerpres.
"Ce ştim până acum ridică clar întrebări serioase şi îngrijorătoare privind posibile crime de război şi încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar", a transmis Biroul ONU pentru Drepturile Omului.
Reacția șocantă a Rusiei
Rusia a respins duminică acuzaţiile Ucrainei că a ucis civili în oraşul ucrainean Bucea din apropiere de Kiev şi susţine că imaginile cu cadavre sunt fabricate de Kiev.
"În perioada cât această localitate s-a aflat sub controlul forţelor armate ruse, niciun localnic nu a fost supus unor acţiuni violente", a transmis Ministerul Apărării rus într-un comunicat de presă.
Ministerul Apărării de la Moscova susține că filmările şi fotografiile cu cadavre pe străzile din Bucea "sunt o nouă provocare" şi "o nouă producţie a regimului de la Kiev pentru media occidentale".
Moscova a mai precizat că toate unităţile militare ruse au părăsit oraşul la 30 martie.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!