Prinţul Frederik, în vârstă de 55 de ani, va deveni duminică rege al Danemarcei, după ce mama sa a abdicat în favoarea sa, un eveniment fără precedent care se aşteaptă să reunească peste 100.000 de danezi pe străzile din Copenhaga.
Viitorul monarh este extrem de popular, 82% din populaţie considerând că va guverna bine.
"Oamenii cred că este unul dintre ei, îl plac foarte mult", a declarat pentru AFP Cecilie Nielsen, corespondent regal pentru postul public de televiziune DR.
"Îi place sportul, este un tip de treabă şi danezilor nu prea le pasă de ceea ce se scrie despre el în presa străină", rezumă ea, referindu-se la zvonurile privind infidelitatea prinţului cu o celebritate mexicană, retransmise de presa spaniolă şi britanică şi dezminţite de partea interesată.
Anunţul de retragere făcut de Margrethe a II-a în timpul discursului televizat din seara zilei de 31 decembrie a provocat un șoc deoarece regina promisese să rămână pe tron până la final.
"Nu ne-am aşteptat la asta", recunoaşte Jesper Volpius, un bărbat de 55 de ani din Copenhaga.
Pentru istoricul Bo Lidegaard, abdicarea este o dovadă a modernităţii.
"Ea este conştientă că este slăbită fizic. Fiul ei este pregătit şi se află într-o poziţie mai bună decât ea pentru a prelua pârghiile familiei", spune el. Este o schimbare care trebuie să aibă loc mai devreme sau mai târziu, aşa că ar fi bine să o facem şi să nu rămânem prinşi în capcana convenţiilor".
Cu toate acestea, evenimentul este practic fără precedent.
"A existat o singură abdicare în Danemarca, şi aceasta a avut loc în urmă cu 900 de ani. Ritualurile, aşa cum le cunoaştem, sunt legate de faptul că fostul monarh moare", spune Nielsen.
Pragmatici, danezii au acceptat rapid decizia suveranei, uşuraţi şi ei de faptul că nu o pierd.
Sondajele de opinie arată că peste 80% susţin decizia suveranei, întrucât aceasta îşi va păstra titlul de regină şi va putea în continuare să reprezinte casa regală la ceremoniile oficiale.
Holurile luat cu asalt, în urma anunțului regal
De la anunţ, hotelurile au fost luate cu asalt, făcând aproape imposibilă găsirea unui tren sau a unui zbor intern spre Copenhaga în acest weekend.
Poliţia se aşteaptă la un val de oameni în capitala regatului scandinav de 5,9 milioane de locuitori.
"Credem că vor fi foarte mulţi participanţi", a declarat pentru AFP Peter Dahl, un ofiţer de poliţie din Copenhaga, adăugând că ar putea fi interzis accesul în Piaţa Castelului Christianborg.
"Cât de mulţi? Este imposibil de spus, dar cred că vor fi mai mult de 100.000 de persoane", a adăugat el, precizând că vor veni poliţişti din toată ţara pentru a întări forţele.
Duminică, la ora 15.00 (14.00 GMT), premierul Mette Frederiksen va proclama urcarea pe tron a lui Frederik al X-lea de la balconul castelului Christianborg, sediul Parlamentului şi al executivului, înainte ca noul rege şi soţia sa, regina Maria, să traverseze centrul oraşului într-o trăsură.
În prealabil, Margrethe a II-a va fi renunţat oficial la tron prin semnarea actului de abdicare, la exact 52 de ani după ce a urcat pe tron la moartea tatălui ei, Frederik al IX-lea.
Protocolul pentru această zi reflectă în linii mari tradiţia daneză în materie de succesiune
Ca şi în 1972, nu sunt invitaţi demnitari străini, iar suveranul, care nu poartă coroană, nu urcă fizic pe un tron.
De asemenea, foarte popular, Frederik al IX-lea, cu care nepotul ei este adesea comparat, "a fost extrem de important pentru regină". "Această zi este deci foarte simbolică", explică Nielsen, potrivit căreia regina Margrethe şi-a controlat perfect ieşirea.
Frederik cultivă în mod subtil această moştenire, iar soţia sa poartă în mod regulat bijuteriile reginei Ingrid, bunica sa prin căsătorie.
"Ca şi mama sa, cred că va fi foarte unificator, deoarece el şi restul familiei regale sunt deasupra diviziunilor societăţii", a spus Lidegaard. "În mod paradoxal, ei nu sunt cetăţeni, sunt în afara dezbaterii politice, dar sunt oglinda Danemarcei", adaugă el.
În Danemarca, rolul monarhului, şeful statului, este în principal reprezentativ şi ceremonial. El semnează totuşi legi şi prezidează în mod oficial formarea guvernului, cu care se întâlneşte la intervale regulate.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!