Acum la Digi FM AVA MAX - Kings and Queens

Doctorii Stephen Hauser şi Alberto Ascherio, recompensaţi cu „Oscarul ştiinţei” pentru cercetări revoluţionare privind scleroza multiplă

Stephen Hauser, Alberto Ascherio
Stephen Hauser, Alberto Ascherio. Profimedia

Doctorii Stephen Hauser şi Alberto Ascherio au fost recompensaţi sâmbătă cu prestigiosul premiu Breakthrough, supranumit "Oscarul ştiinţei", pentru cercetările lor care au revoluţionat fiecare în parte studiul sclerozei multiple, o boală neurodegenerativă care afectează circa trei milioane de persoane în întreaga lume.

Premiul este o recunoaştere a deceniilor de muncă dedicate de neurologul american şi de epidemiologul italian acestei boli autoimune, mult timp considerată un mister total.

Amândoi au extins graniţele înţelegerii sclerozei multiple: unul a elucidat răspunsul imun care stă la originea ei, deschizând calea spre tratamente, iar celălalt a confirmat implicarea unui virus.

Povestea începe cu mai bine de 45 de ani în urmă, odată cu întâlnirea cu o pacientă numită Andrea, "o tânără femeie extraordinar de talentată, care era deja avocată şi lucra la Casa Albă", a povestit Hauser pentru AFP, transmite Agerpres.

"Apoi, scleroza multiplă a apărut brusc şi i-a distrus viaţa", a adăugat el. "Îmi amintesc că am văzut-o incapabilă să vorbească, paralizată pe partea dreaptă, incapabilă să înghită şi, în scurt timp, incapabilă să respire singură, şi m-am gândit că este cel mai nedrept lucru pe care l-am văzut vreodată în medicină".

Un moment revelator pentru medicul care avea atunci 27 de ani şi care a decis să îşi dedice viaţa studierii acestei boli.

"Neverosimil" 

"La acea vreme nu aveam niciun tratament pentru scleroza multiplă şi domnea un oarecare pesimism cu privire la posibilitatea de a dezvolta unul", îşi aminteşte cercetătorul, care are acum 74 de ani şi este directorul Institutului de Neuroştiinţe de la Universitatea din California (UCSF).

Se ştia deja că această boală, care afectează sistemul nervos central şi provoacă perturbări motorii şi cognitive debilitante, este cauzată de o reacţie exagerată a sistemului imunitar, însă comunitatea ştiinţifică considera că limfocitele T, un tip de globule albe, sunt singurele "vinovate".

Această ipoteză avea să fie pusă sub semnul întrebării de Hauser. Desfăşurând, împreună cu colegii săi cercetări pe marmosete, el a reuşit să reproducă leziuni neurologice identice cu cele observate la oameni, datorită ideii unui coleg de a studia rolul limfocitelor B, un alt tip de globule albe.

O implicare "biologic neverosimilă", le-a replicat agenţia americană responsabilă cu cercetarea medicală, care le-a respins cererea de finanţare pentru un studiu clinic.

Convinşi însă de idee, Hauser şi echipa sa au reuşit totuşi să realizeze studiul cu sprijinul unui laborator farmaceutic, iar în vara anului 2006, au apărut rezultatele: tratamentele administrate pacienţilor, care ţinteau limfocitele B, au produs o "reducere spectaculoasă, de peste 90%, a inflamaţiei cerebrale".

Această revoluţie a deschis calea pentru comercializarea unor tratamente care încetinesc progresia bolii la numeroşi pacienţi, însă a ridicat şi multe alte întrebări, în special privind mecanismul prin care globulele albe ajung să se întoarcă împotriva organismului.

Boală a emisferei nordice 

Această întrebare s-a aflat în centrul preocupărilor doctorului Alberto Ascherio, în prezent profesor la prestigioasa Universitate Harvard, care a investigat prevalenţa cazurilor de scleroză multiplă în emisfera nordică.

"Distribuţia geografică a cazurilor de scleroză este destul de frapantă", a explicat el pentru AFP, boala fiind "foarte puţin răspândită în ţările tropicale şi apropiate de Ecuator". Întrebându-se asupra motivelor unei asemenea disparităţi, Ascherio a avansat ipoteza implicării unui virus. O teorie care s-a dovedit a fi corectă.

După ce a urmărit timp de peste 20 de ani milioane de tineri înrolaţi în armata americană, echipa condusă de el a confirmat în 2022 legătura dintre scleroza multiplă şi virusul Epstein-Barr, un virus foarte comun, responsabil şi de mononucleoza infecţioasă.

Deşi "majoritatea persoanelor infectate cu virusul Epstein-Barr nu vor dezvolta niciodată scleroză multiplă, (...) boala apare doar la indivizi care au fost infectaţi anterior cu acest virus", a rezumat profesorul de 72 de ani.

Infecţia este, aşadar, necesară, dar nu este suficientă pentru declanşarea bolii. Această descoperire reaprinde speranţele privind dezvoltarea de noi tratamente şi metode de prevenţie. Până în prezent, scleroza multiplă nu poate fi vindecată, iar tratamentele care îi încetinesc progresia nu sunt eficace la toţi pacienţii.

Un progres care ar putea fi benefic şi pentru studierea altor patologii. "Încercăm acum să extindem investigaţia noastră pentru a studia rolul infecţiilor virale în alte boli neurodegenerative, precum Alzheimer sau boala Charcot", a explicat Ascherio. O legătură încă teoretică, dar care dispune de "anumite elemente" în favoarea sa, dă asigurări epidemiologul.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Spring 2025
O tânără s-a plimbat complet dezbrăcată printr-un mall din Constanța/ Foto: Ziarul de Constanța
O tânără s-a plimbat complet dezbrăcată printr-un mall din Constanța...
Portretele lui Donald Trump şi Friedrich Merz, expuse de youtuberi la câţiva metri de „Mona Lisa”/ Foto: captură video
Portretele lui Donald Trump şi Friedrich Merz, expuse de youtuberi la...
Law,And,Justice,Symbols.,Bokeh,Background.
Opt poliţişti din Capitală, reţinuţi de procurori pentru corupţie
Pe aceeași temă
29th Annual Screen Actors Guild Awards, Arrivals, Los Angeles, California, USA - 26 Feb 2023
Christina Applegate, la SAG Awards: „Este, probabil, ultima mea apariție la o decernare de...
Christina Applegate din Familia Bundy
Actrița care a interpretat-o pe Kelly din „Familia Bundy” are scleroză multiplă: „A fost un...
Scaun cu rotile, scleroză multiplă
„Când ușor devine greu”, o campanie de conștientizare despre scleroza multiplă
Cezar Irimia, în conferință
Statul e obligat prin decizie judecătorească să ofere gratuit tratament unui bolnav de...
Partenerii noștri
DigiSport Nu s-a ferit de cuvinte, după CFR Cluj - Universitatea Craiova
Nu s-a ferit de cuvinte, după CFR Cluj - Universitatea Craiova
PeRoz Tensiuni în familia Sussex. Prințul Harry, deranjat că Meghan Markle folosește copiii pentru a-și promova brandul personal
Tensiuni în familia Sussex. Prințul Harry, deranjat că Meghan Markle...
Film Now A jucat în toate filmele "Harry Potter", dar a hotărât să-și schimbe total cariera. Sportul dur pe care l-a ales acolitul lui Draco
A jucat în toate filmele "Harry Potter", dar a hotărât să-și schimbe total...
Digi World Ce se întâmplă în corpul tău când urci scările. Un exercițiu banal cu beneficii surprinzătoare
Ce se întâmplă în corpul tău când urci scările. Un exercițiu banal cu...
Stirile Kanal D Crezi că ai ochi de vultur? Găsește cât mai repede ursul din imagine
Crezi că ai ochi de vultur? Găsește cât mai repede ursul din imagine
ProFM Antonia a trecut peste criticile din mediul online și și-a etalat silueta în toată splendoarea sa. Fanii, în extaz: „Ai la ce te uita!”
Antonia a trecut peste criticile din mediul online și și-a etalat silueta...
Digi Life FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs. bucuria de a rata ceva
FOMO vs. JOMO. Termenii care explică ce înseamnă frica de a pierde vs...
Donald Trump
Trump susţine că economia SUA este puternică, în timp ce piaţa Chinei se...
Ultimele știri din matinal
feli si grasu xxl
Feli & Grasu XXL la Digi FM: „Fostu” și poveștile din spatele hitului care a cucerit publicul
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Ultimele știri
Tudor Chirilă
Tudor Chirilă, revoltat de situația politică din România: „Avem un premier nebun care...
Vizual_DIGI_
Grupul DIGI, contribuție de 357 milioane de lei la bugetul de stat în primul trimestru al...
cfr 20
CFR Călători suplimentează numărul de trenuri spre litoral, în minivacanţa de 1 Mai
Vlad Covaliu
Vlad Covaliu, medalie de argint la Campionatele Mondiale de scrimă pentru juniori, în proba de...