Parlamentul Elveţiei, una dintre puţinele ţări europene unde serviciul militar încă este obligatoriu pentru toţi bărbaţii, a luat miercuri în discuţie posibilitatea extinderii recrutării şi în cazul femeilor, ca soluţie pentru problema efectivelor insuficiente ale forţelor armate, relatează agenţia EFE.
Această opţiune se regăseşte într-un raport prezentat de o comisie parlamentară în faţa Consiliului de Stat, camera superioară a parlamentului elveţian. Documentul relevă că deşi pe hârtie armata elveţiană numără circa 100.000 de soldaţi, în realitate sunt doar aproximativ 80.000.
Prin urmare, respectiva comisie propune două alternative: fuzionarea forţelor armate cu serviciile de protecţie civilă sau stabilirea serviciului militar ca fiind obligatoriu şi pentru femei, în prezent în cazul femeilor acesta fiind voluntar.
Raportul mai sugerează şi invitarea tinerelor femei elveţiene să participe la zilele de informare pe care armata le desfăşoară în prezent doar pentru bărbaţi, pentru a le explica cât de important este să servească în armată.
În Elveţia serviciul militar are o durată cuprinsă între patru şi şase luni, în funcţie de armă, dar ulterior rezerviştii trebuie să participe anual la activităţi de instrucţie pentru menţinerea nivelului de pregătire.
Cetăţenii elveţieni au respins prin referendum în anul 2013 eliminarea serviciului militar obligatoriu, mai scrie EFE, citată de Agerpres.
Printre puţinele ţări care au serviciul militar obligatoriu şi pentru femei se numără Israel sau Coreea de Nord.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!