Acum la Digi FM JOEL CORRY FT MABEL - I Wish

Femeia care a fost drogată de soţ pentru ca zeci de bărbaţi să o poată viola a vorbit în instanţă: „Am fost sacrificată pe altarul viciului”

Gisèle Pélicot/ Profimedia
Gisèle Pélicot/ Profimedia

O femeie din Franţa al cărei soţ a recunoscut că a drogat-o şi a invitat peste 80 de bărbaţi să o violeze la ea acasă timp de aproape un deceniu a fost audiată joi pentru prima dată în procesul care se desfăşoară la Avignon, iar mărturia ei a fost dureroasă când a povestit despre momentul în care a aflat de la poliţie ce i s-a întâmplat şi cutremurătoare când a descris ce a simţit când a privit imaginile pe care le filmase chiar soţul ei.

Principala victimă a procesului care s-a deschis luni la Avignon şi-a amintit de ziua din noiembrie 2020 când viaţa ei a fost dată peste cap de un lucru de neconceput: soţul ei o droga de nouă ani şi fusese violată în somn de zeci de bărbaţi, relatează News.ro.

Gisèle Pélicot şi-a început depoziţia în instanţa de la Avignon mulţumind comisarului care a supravegheat ancheta. „Cred că mi-a salvat viaţa”, a spus Gisèle Pélicot în faţa tribunalului penal Vaucluse din Avignon, în a patra zi a procesului „violurilor de la Mazan”. Mazan este micul sat de la poalele muntelui Ventoux în care această pensionară, acum în vârstă de 71 de ani, locuia împreună cu soţul său, Dominique Pélicot, din martie 2013.

Cum poţi descrie momentul în care viaţa ta este spulberată? Cum să explici ce simţi când ţi se spune că tatăl celor trei copii ai tăi, cu care ai trăit împreună timp de cincizeci de ani, te-a dat pe mâna a zeci de bărbaţi pentru a fi violată? Timp de mai bine de o oră, Gisèle Pélicot a reuşit să îşi detalieze calvarul fără să clipească, scrie France Info.

Cum a început totul

Totul a început la 12 septembrie 2020, când l-a descoperit pe „domnul Pélicot” în lacrimi. „Am făcut o prostie”, i-a spus el, explicându-i că a fost surprins într-un supermarket din Carpentras filmând sub fustele clientelor. Uimită, ea a decis totuşi să îl ierte. „Îţi vei cere scuze acestor femei şi vei urma o consiliere psihologică”, i-a spus ea. Apoi şi-a imaginat cazul închis.

În acel moment, Gisèle Pélicot era ocupată cu cei şapte nepoţi ai săi: urma să plece la Paris pentru a avea grijă de o parte din trupă. Era îngrijorată şi de sănătatea ei: avea „o problemă ginecologică” şi îi ceruse fiicei sale să îi facă o programare la medic.

„Ce faci toată ziua acolo?”, glumea soţul ei la telefon. Când s-a întors la Mazan, pe 21 octombrie, Dominique Pélicot o aştepta cu masa pregătită: un piure de cartofi.

S-a trezit a doua zi dimineaţă fără să-şi amintească nimic despre seara respectivă. Fusese, de fapt, chiar seara „violului suprem” organizat de soţul ei, care, ca de obicei, ascunsese pastile Temesta (un medicament împotriva anxietăţii) în mâncare pentru a o adormi.

„Mi-am spus: iar începe”, a povestit femeia. De zece ani, Gisèle Pélicot suferea de amnezii care o nelinişteau foarte tare. Dar cei zece ani de căutări medicale erau pe cale să-şi găsească o explicaţie de neconceput.

Lumea s-a prăbușit

Pe 2 noiembrie, a fost anunţată că este aşteptată la secţia de poliţie. Credea că urmează să depună mărturie în cazul filmărilor făcute de soţul ei fără ştirea clienţilor supermarketului. Când a fost audiată de superintendentul cu care vorbise la telefon, a fost surprinsă de întrebările acestuia. Timp de mai bine de o oră, ea a fost întrebată dacă are o sexualitate normală, dacă practică swinging-ul (schimbarea partenerilor - n.r.). „I-am spus: Ascultă, nu. Exista un singur bărbat care mă putea atinge şi acela era domnul Pélicot. Nu puteam suporta decât mâinile domnului Pélicot pe corpul meu”, a povestit septuagenara, care se descrie drept „o femeie destul de modestă”.

În continuare, inspectorul a avertizat-o: „O să vă arăt lucruri care nu o să vă placă”. Şi i-a arătat o fotografie cu ea însăşi violată de un bărbat. „Nu am recunoscut nici bărbatul, nici femeia”, a rememorat ea în faţa instanţei. La insistenţele poliţistului, în cele din urmă, s-a recunoscut pe sine. „Eram îmbrăcată într-un mod care nu semăna cu al meu”, a explicat ea. Dar în ceea ce-l priveşte pe bărbat, pe el nu l-a recunoscut deloc.

Poliţistul i-a arătat apoi o a doua şi apoi o a treia imagine. „I-am spus: Hai să ne oprim. Sunt violată, sunt scene barbare”, i-a spus ea. Era în stare de şoc. „Vreau doar să merg acasă şi să mă refugiez alături de căţelul meu”, a spus Gisèle Pélicot.

„Lumea mea se prăbuşea, totul se prăbuşea, întregul meu edificiu. Aveam trei copii frumoşi, şapte nepoţi, credeam că suntem un cuplu iubitor. Chiar şi prietenii noştri obişnuiau să spună: Sunteţi cuplul ideal”, a continuat ea, exprimându-se cu precizie şi simplitate. Cei doi erau căsătoriţi de la 21 de ani.

Poliţiştii au întrebat-o dacă vrea să vizioneze şi alte videoclipuri, dar a refuzat. I-au fost prelevate câteva fire de păr, apoi poliţia a dus-o înapoi la casa ei, pe care a găsit-o cu susul în jos, după o percheziţie. Anchetatorii au căutat, în zadar, drogurile pe care le luase. La cererea poliţiei, ea a fost însoţită de o prietenă, pentru a nu fi lăsată singură.

„Voiam să dispar”

„În acel moment, tot ce voiam să fac era să dispar. Mi-am spus: o să iau maşina şi câinele şi o să trec peste asta. A durat 10 secunde, apoi m-am gândit la copiii mei, la nepoţii mei”, a mărturisit Gisèle Pélicot.

Şi-a sunat cei trei copii pentru a-i avertiza. A început cu cea mare, Caroline. „Am auzit un animal, am auzit-o pe fiica mea urlând ca un animal”, a povestit mama. Apoi şi-a informat fiii, David şi Florian: „Ei nu au avut aceeaşi reacţie ca sora lor, au fost foarte rezervaţi. Nu ştiu dacă au înţeles”, a continuat ea.

În orele care au urmat, copiii ei au sunat-o la fiecare jumătate de oră. „Mamă, nu dispărea”, o implorau ei. „Erau îngrijoraţi pentru viaţa mea, le era teamă că nu voi reuşi”, a explicat ea.

A doua zi, poliţia i-a spus că Dominique Pélicot a mărturisit că a ascuns cutiile de Temesta în ghetele sale de drumeţie.

„Sunt ca un boxer care cade şi de fiecare dată trebuie să mă ridic din nou”, spune cu stoicism Gisèle Pélicot.

Comisarul de poliţie din Carpentras i-a cerut să îşi părăsească casa şi chiar zona, pentru că bărbaţii care au venit să o violeze îi cunoşteau adresa. „A fost extrem de înspăimântător, eram complet pierdută”, a povestit ea.

Şi-a făcut două valize mari şi a plecat să se refugieze împreună cu copiii ei în regiunea pariziană. „Tot ce mi-a rămas este câinele meu. Am plecat la gară, eram devastată... Cum o să mă pun din nou pe picioare?” - se întreba femeia.

Un nou început

Şi-a organizat cum a putut mutarea, dorind să scape de tot ce a mai rămas din viaţa ei cu Dominique Pélicot. După câteva luni în care a fost înconjurată de copiii ei, a întrebat dacă se poate muta în a doua casă a fiicei şi ginerelui ei. „Aveam nevoie să fiu singură pentru a-mi recrea propria viaţă”, a explicat ea.

În această nouă locuinţă, pe care o păstrează secretă, şi-a refacut treptat viaţa din septembrie 2021. În cele din urmă, ea a găsit un apartament mic, pe care l-a „decorat frumos”.

„Am început să îmi fac prieteni şi să fiu invitată la o cafea”, spune ea cu o urmă de zâmbet. „Prietenii mei mă înconjoară, sunt acolo, la fel şi copiii mei. Nu mă lasă în pace”, continuă ea.

A precizat, totuşi, că relaţiile cu fiica sa Caroline au fost complicate, întrucât aceasta din urmă nu înţelegea de ce mama sa nu vrea să se confrunte cu cazul său.

„Scene insuportabile”

Gisèle Pélicot a acceptat în cele din urmă să vizioneze înregistrările video găsite de poliţie, dar abia în luna mai a acestui an, la cererea avocatului său, pentru a se pregăti pentru proces.

„Ele arată scene insuportabile de viol, uneori cu doi sau trei bărbaţi deasupra mea. Sunt fără reacţie, anesteziată, este insuportabil”, a declarat ea în faţa instanţei cu o furie rece. „Am fost sacrificată pe altarul viciului”, a continuat ea.

„Vedem această femeie drogată, abuzată, care este moartă în patul ei. Dar corpul nu este rece, corpul este cald. Dar eu sunt ca şi moartă. Ei profită de mine, nu îşi dau seama că această femeie este în suferinţă, mă văd ca pe o păpuşă de cârpă, ca pe un sac de gunoi”, a spus ea, acuzându-i pe mai mulţi inculpaţi.

Doar 14 din cei 48 de inculpaţi prezenţi şi-au recunoscut faptele. Trei şi-au cerut scuze victimei.

Citește și: Detalii cutremurătoare despre cazul oribil al bărbatului care şi-a oferit soţia pentru a fi violată de zeci de indivizi. Fiica sa nu a mai suportat şi a ieşit din sală la proces

Documentele prezentate instanţei indică faptul că Dominique Pélicot, în vârstă de 71 de ani, a recunoscut în faţa poliţiei că obţinea satisfacţie privind cum alţi bărbaţi făceau sex cu soţia sa inconştientă. Mulţi inculpaţi din acest caz contestă acuzaţia de viol împotriva lor, susţinând că au crezut că iau parte la un joc sexual consensual.

Poliţia afirmă că deţine dovezi privind aproximativ 200 de violuri comise între 2011 şi 2020, iniţial la domiciliul lor de lângă Paris, dar mai ales în Mazan, unde s-au mutat în 2013. Anchetatorii susţin că puţin peste jumătate din violuri au fost comise chiar de soţul ei. Majoritatea celorlalţi bărbaţi locuiau la doar câţiva kilometri distanţă.

Întrebată joi de judecător dacă îi cunoştea pe unii dintre inculpaţi, Gisèle a spus că a recunoscut doar unul. „Era vecinul nostru. Venea să ne verifice bicicletele. Obişnuiam să-l văd la brutărie. Era întotdeauna politicos. Habar nu aveam că va veni să mă violeze”.

În zilele următoare, instanţa va audia mai multe probe din cadrul anchetei, despre modul în care Dominique Pélicot ar fi contactat bărbaţi prin intermediul site-urilor de sex-chat şi i-ar fi invitat la locuinţa sa din Mazan, unde trebuiau să respecte anumite reguli - să se dezbrace în bucătărie, să nu fumeze, să nu se dea cu parfum, pentru a nu lăsa urme.

Prezervativele nu erau obligatorii. După aflarea adevărului, Gisèle a descoperit că era purtătoare a patru boli cu transmitere sexuală. „Nu am avut parte de compasiune din partea niciunuia dintre acuzaţi. Unul care era seropozitiv a venit de şase ori. Soţul meu nu şi-a exprimat nici măcar o dată îngrijorarea cu privire la sănătatea mea”, a declarat ea.

Femeia se află acum în proces de divorţ.

„Am rezistat pentru acest proces”

Este un caz care a şocat Franţa - şi nu numai - , cu atât mai mult cu cât procesul se desfăşoară public. Gisèle Pélicot a renunţat la dreptul său la anonimat pentru a transfera „ruşinea” înapoi asupra acuzaţilor, a declarat anterior echipa sa juridică.

Ea a spus instanţei că violul nu este un cuvânt suficient de puternic pentru a descrie ceea ce a trăit, ci mai curând ar fi tortură.

„Am rezistat pentru aceste patru luni de proces. Nu depun mărturie pentru mine, ci pentru toate femeile care sunt supuse la sclavie chimică. În ziua în care o femeie se trezeşte şi nu-şi aminteşte ce a făcut cu o zi înainte, îşi va spune: „Hei, am auzit mărturia doamnei Pélicot. De aceea depun mărturie, pentru ca niciuna dintre ele să nu mai fie supusă vreodată sclaviei chimice”, a spus ea unei audienţe care a ascultat-o în tăcere.

Întrebată de preşedintele instanţei despre starea sa actuală, Gisèle Pélicot a recunoscut: „Faţada este solidă, dar interiorul este un câmp de ruine”.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Summer 2024
corfu profimedia-0906568918
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară...
ciuca 2024-09-15 GC -8050
Florin Negruțiu despre congresul PNL: „O întâlnire fără prea mari...
foto Jolana Sedláčková 460225842_8745372138815862_8424571525690440795_n
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7...
Pe aceeași temă
cutie cu banane
Peste 40 kg de cocaină, găsite într-un transport de banane ajuns la supermarketuri din Franța
Bruno Le Maire/ Profimedia
Ministrul francez al economiei şi finanţelor, Bruno Le Maire, renunţă la funcţie după şapte...
Andrew Tate/ Profimedia
Două victime din Marea Britanie ale fraţilor Tate au făcut noi dezvăluiri la BBC: „Tate ne-a...
Caroline Darian/ Profimedia
Procesul femeii drogate de soţ pentru a fi violată de necunoscuţi. Fiica cuplului a povestit...
Te-ar putea interesa și
Michel Barnier arriving at extraordinary meeting of the Les Republicains LR party's bureau at Musee Social in Paris, France on June 12 2024. Photo by Raphael Lafargue/ABACAPRESS.COM
Michel Barnier, fost ministru şi comisar european, a fost numit premier al Franţei
Procès du viol de Gisèle Pélicot par cinquante hommes âgés de 26 à 74 devant la cour criminelle départementale de Vaucluse à Avignon
Detalii cutremurătoare despre cazul oribil al bărbatului care şi-a oferit soţia pentru a fi...
Telegram illustrative photo in Ukraine
Fondatorul platformei Telegram, Pavel Durov, a fost reţinut pe un aeroport de lângă Paris
accident aviatic franta
Un pilot a murit, după ce avionul în care se afla s-a prăbușit în mare, în timpul unui...
Partenerii noștri
Digi24 Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi. „Şcoala nu a fost afectată de inundaţii, poate vreţi să mergem la o familie, două”
Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi. „Şcoala nu a fost...
DigiSport Reacția lui MM Stoica, după cutremurul cu magnitudinea de 5,4 din România! PATRU cuvinte și sute de aprecieri
Reacția lui MM Stoica, după cutremurul cu magnitudinea de 5,4 din România...
PeRoz Faux pas major la premiile Emmy. Rita Ora și Eiza Gonzalez, în ținute aproape identice. Cum a salvat situația cântăreața
Faux pas major la premiile Emmy. Rita Ora și Eiza Gonzalez, în ținute...
Film Now Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la filmările "Mad Max: Fury Road": "Presiunea pusă pe noi era copleșitoare"
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit...
Digi World Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc întotdeauna cremă”
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani...
Stirile Kanal D Anunț ANM neașteptat! De ce vreme vom avea parte în octombrie -
Anunț ANM neașteptat! De ce vreme vom avea parte în octombrie -
ProFM VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a coborât rapid de pe scenă
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp...
Digi Life Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau călătorii cu avionul, din cauză că folosesc combustibili fosili
Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau...
Ultimele știri din matinal
horia tecau
Sfatul lui Horia Tecău pentru părinții copiilor care vor să se apuce de tenis
cosmin hodor
Ce a pățit Cosmin Hodor la prima întâlnire cu Ion Țiriac, după ce a întârziat 20 de minute
florin negrutiu 12 iunie 2024
Florin Negruțiu, despre dezbaterea Trump - Kamala Harris: „Un spectacol de confuzie și...
florin negrutiu 10 sept
Florin Negruțiu: „Școala e școală, primăria e primărie, biserica e biserică”
Ultimele știri
Cutremur/ Shutterstock
Cutremur în România. Seism de 5,4 pe Richter, produs în Buzău, la o adâncime de 126,8 kilometri
Inundații în județul Galați
Încă o persoană a murit în inundațiile din județul Galați. Bilanțul victimelor a ajuns la 7
*PREMIUM-EXCLUSIVE* *MUST CALL FOR PRICING* - Tennis legend Boris Becker and Lilian de Carvalho Monteiro enjoy a pre wedding dinner with family and friends at Puny restaurant in Portofino
Boris Becker s-a căsătorit în Italia. Este al treilea mariaj pentru fostul tenisman
taylor, trump
Donald Trump, mesaj pe Truth Social: „O urăsc pe Taylor Swift!”