Incendiul din Palisades, între Santa Monica şi Malibu, pe flancul vestic al oraşului Los Angeles, şi incendiul Eaton, în est, lângă Pasadena, se numără deja printre cele mai distructive din istoria Californiei, mistuind până acum peste 11.000 de hectare, o suprafaţă mai mare decât Disney World, şi transformând în cenuşă cartiere întregi.
Cel puţin 10 persoane au fost ucise, mii de structuri au fost mistuite şi aproape 180.000 de persoane au primit ordin să îşi evacueze locuinţele, iar alte 200.000 se află sub avertisment de evacuare, au declarat oficialii.
Un incendiu de vegetaţie a devastat peste noapte o zonă de coastă de lux din Los Angeles, iar celebrităţile de la Hollywood s-au numărat printre cei evacuaţi cu maşina sau pe jos.
Dar oficialii au avertizat că vântul urma să se intensifice din nou, conform prognozei, cu rafale de până la 96,5 km/h.
În Pacific Palisades, un cartier luxos şi pitoresc de coastă, în care locuiesc multe celebrităţi, casele odinioară somptuoase erau în ruine, în timp ce liniile electrice căzute şi maşinile abandonate împânzeau şoselele. Mirosul greu de fum umplea aerul, iar localnicii, cu măşti, se deplasau cu bicicletele, în speranţa de a arunca o privire asupra caselor lor avariate.
Infernul cauzat de incendiile de vegetație se vede și din spațiu
Cele mai mari două evenimente - incendiile Palisadies şi Eaton - au format o centură în jurul oraşului, atât de mare încât a fost vizibilă din spaţiu.
Casele vedetelor de cinema şi ale celebrităţilor au fost printre cele mistuite de flăcări, care au distrus unele dintre cele mai somptuoase proprietăţi imobiliare din lume. „Avem inima frântă, desigur, dar cu dragostea copiilor şi a prietenilor vom trece peste asta”, au declarat starul de cinema Billy Crystal şi soţia sa, Janice, anunţând că le-a fost distrusă casa din Pacific Palisades în care locuiau din 1979.
Paris Hilton a declarat, de asemenea, că are „inima frântă dincolo de cuvinte” după ce şi-a văzut casa de pe malul mării din Malibu „arzând din temelii, în direct la TV”.
Incendiile au lovit într-un moment deosebit de vulnerabil pentru sudul Californiei, care nu a înregistrat precipitaţii semnificative de luni întregi. Apoi au venit vânturile puternice cunoscute sub numele de Santa Ana, care au adus aer uscat de deşert dinspre est spre munţii de coastă, alimentând incendiile în timp ce suflau peste vârfurile dealurilor şi prin canioane.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!