Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat-o, sâmbătă, pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, "pentru paşii istorici realizaţi în procesul de ancorare în marea familie europeană" a ţării vecine.
Şeful statului a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la finalul întrevederii cu omologul său moldovean, că beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană sunt pe măsura eforturilor, subliniind, totodată, "contribuţia strategică a României la progresul continuu al Republicii Moldova pe drumul reformelor şi al integrării europene".
"De-a lungul anilor, am efectuat numeroase vizite la Chişinău şi am avut onoarea de a fi preşedintele României în ceea ce putem numi cea mai bună şi prolifică perioadă a cooperării între România şi Republica Moldova. Contribuţia strategică a României la progresul continuu al Republicii Moldova pe drumul reformelor şi al integrării europene este incontestabilă, fiind unul dintre cele mai importante succese de politică externă din ultimii zece ani. Vă felicit şi cu acest prilej pentru paşii istorici realizaţi în procesul de ancorare în marea familie europeană, din care sunteţi parte firească, şi pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Ştiu că eforturile pe care le faceţi sunt foarte mari, însă beneficiile apartenenţei la Uniune sunt pe măsură, iar cetăţenii vor simţi aceste beneficii în sistemul de educaţie, în cel de sănătate, în infrastructură, conectivitate şi, desigur, în plan economic. În plus, Uniunea Europeană reprezintă o comunitate în care identitatea, istoria şi independenţa sunt respectate, nu rescrise sau încălcate brutal", a afirmat preşedintele Iohannis, potrivit Agerpres.
De asemenea, şeful statului a menţionat câteva dintre "reuşitele" cooperării sectoriale dintre România şi Republica Moldova, referindu-se în special la proiectele de infrastructură strategică.
"În ceea ce priveşte reuşitele la nivelul cooperării sectoriale bilaterale, doresc să menţionez, din multitudinea acestora, o serie de proiecte extrem de importante: Gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău a devenit pe deplin funcţional în octombrie 2021 şi a consolidat securitatea energetică a Republicii Moldova, fiind punctul focal al unei interconectări ireversibile cu Uniunea Europeană, prin România. Totodată, avem o cooperare solidă pentru dezvoltarea infrastructurii de transport al energiei electrice, un exemplu concret în acest sens fiind construirea interconexiunii Suceava-Bălţi. Aceasta va permite României să ajute mai eficient Republica Moldova în cazul unor crize de aprovizionare cu energie electrică. România a intervenit, de altfel, decisiv pentru sprijinirea Chişinăului în momentul în care Rusia a început să folosească energia ca armă geopolitică. Doresc să vă asigur că angajamentul nostru de a vă susţine în orice situaţie de criză, inclusiv din domeniul energiei, este mai ferm ca niciodată", a subliniat preşedintele României.Klaus Iohannis a mai spus că "România este, de mai mulţi ani, primul partener comercial al Republicii Moldova", arătând că "peste 1.600 de companii cu capital românesc contribuie la nivelul crescut al investiţiilor în domenii diverse şi creează numeroase locuri de muncă".
Programul vizitei a inclus semnarea de către cei doi şefi de stat a unei Declaraţii comune cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, care "defineşte şi întăreşte cooperarea bilaterală în acest domeniu vital pentru consolidarea şi protejarea democraţiei şi a stabilităţii" ţării vecine.
„Foarte aproape de noi, agresiunea ilegală a Rusiei asupra Ucrainei continuă deja de mai bine de doi ani. În acelaşi timp, războiul hibrid purtat asupra Republicii Moldova şi a cetăţenilor săi este tot mai intens şi ia forme tot mai grave. În contextul regional atât de complex, consolidarea independenţei pe toate planurile rămâne o premisă esenţială pentru dezvoltarea cuprinzătoare şi afirmarea democratică, europeană a Republicii Moldova. Aşa cum aţi văzut cu câteva momente în urmă, am semnat astăzi, cu doamna Preşedinte Maia Sandu, o declaraţie comună privind rezilienţa Republicii Moldova”, a declarat Klaus Iohannis, sâmbătă, după semnarea documentului, potrivit News.ro.
El a precizat că această declaraţie este şi o reconfirmare a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova.
„Este un document politic ce susţine şi întăreşte cooperarea bilaterală în acest domeniu vital şi recunoaşte paşii importanţi pe care autorităţile de la Chişinău i-au făcut în ultimii ani pe calea europeană. Totodată, această declaraţie reprezintă şi o reconfirmare a sprijinului multidimensional pe care România îl acordă Republicii Moldova pentru consolidarea rezilienţei instituţionale şi la nivelul societăţii”, a mai afirmat preşedintele României.
Preşedintele Iohannis efectuează, sâmbătă, o vizită oficială la Chişinău întreprinsă la invitaţia preşedintei Maia Sandu, care are loc inclusiv în contextul în care, la această dată, România şi Republica Moldova sărbătoresc Ziua Limbii Române.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!