Preşedintele SUA, Joseph Biden, a discutat vineri, prin videoconferinţă, cu mai mulți lideri europeni, între care președintele României, Klaus Iohannis, o convorbire restrânsă care a avut loc în condițiile în care Casa Albă a ajuns la concluzia că un atac al Rusiei în Ucraina poate avea loc în următoarele zile.
Mai mult, presa occidentală a scris, pe surse, că președintele Joe Biden și-ar fi informat aliații că din analiza datelor culese de serviciile de spionaj reiese că Vladimir Putin ar fi luat deja decizia de a invada Ucraina. Nu mai este o chestiune de „dacă”, ci „când”.
Casa Albă a evitat să confirme această informație, dar a subliniat că într-adevăr, un atac în Ucraina este posibil în următoarele zile, înainte chiar de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, care are loc la sfârșitul săptămânii viitoare.
Mai mult, consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus într-o conferință de presă că un scenariu probabil este ca într-o primă fază să aibă loc bombardamente aeriene și atacuri cu rachetă chiar la Kiev, scopul fiind îndepărtarea președintelui Volodimir Zelenski de la putere și instalarea unui guvern prorus.
Plecați din Ucraina!
„Rusia are toate forțele de care are nevoie să desfășoare o acțiune militară majoră. Rusia ar putea alege, în foarte scurt timp, să înceapă o acțiune militară majoră împotriva Ucrainei. Nu putem spune cu exactitate ziua sau ora, dar putem spune că există o posibilitate credibilă ca o acțiune militară rusească să aibă loc înainte de finalul Jocurilor Olimpice. Ar putea avea diferite forme. Dar vreau să spun clar că una dintre forme este un atac rapid asupra orașului Kiev. Răspunsul nostru va include sancțiuni economice severe, iar pachete similare vor fi impuse de UE, de Marea Britanie, Canada și alte țări. Puterea Rusiei pe termen lung va fi diminuată, nu amplificată, de o invazie. Se va confrunta cu o comunitate transatlantică și mai hotărâtă, va trebui să facă și mai multe concesii Chinei, se va confrunta cu o presiune uriașă pe economie și cu limitări ale exporturilor, care vor eroda complexul militaro-industrial”, a avertizat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american.
De altfel, Statele Unite le-au cerut cetățenilor americani din Ucraina să părăsească țara rapid, în decurs de 24-48 de ore, un îndemn urmat apoi și de alte state: Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Letonia, Norvegia și Olanda.
La rândul său, Israelul a decis să evacueze familiile dipomaților din Ucraina, iar Uniunea Europeană a recomandat personalului neesenţial al reprezentanţei sale de la Kiev să părăsească Ucraina şi să aleagă telemunca.
Pe cine a sunat Joe Biden
Președintele american a vorbit vineri cu liderii din Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, NATO, Comisia Europeană și Consiliul European, o discuție telefonică ce a durat mai mult de o oră. Unii dintre liderii care au participat la convorbire și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscul unei invazii și au îndemnat la intensificarea eforturilor diplomatice în legătură cu Rusia, scrie CNN.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, premierii Marii Britanii, Canadei şi Italiei, Boris Johnson, Justin Trudeau şi respectiv Mario Draghi, preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel sunt liderii care au vorbit vineri seara cu Joe Biden.
Mesajul s-a dorit a fi unul de unitate, iar Rusia a fost avertizată că riscă sancțiuni dure.
Președintele Joe Biden intenționează să vorbească sâmbătă cu președintele rus Vladimir Putin, relatează CNN. La rândul său, Palatul Elysee a anunțat că preşedintele francez Emmanuel Macron va discuta sâmbătă la prânz cu Vladimir Putin despre criza de la graniţa ruso-ucraineană.
Între timp, însă, șefii de Stat Major ai armatelor din SUA și Rusia, generalii Mark Milley și Valeri Gherasimov, au avut la rândul lor o convorbire vineri despre „mai multe domenii de interes în materie de securitate”, dar au decis ca detaliile conversației lor să nu fie făcute publice.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!