Joe Biden "încă mai crede în perspectiva şi posibilitatea" unui stat palestinian, dar "recunoaşte că va fi nevoie de multă muncă pentru a ajunge acolo", a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby.
Potrivit acestuia, preşedintele american a discutat despre poziţia sa cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în cursul unei conversaţii telefonice de "30 până la 40 de minute". A fost prima discuţie între cei doi lideri, a căror relaţie este notoriu dificilă, din 23 decembrie.
Preşedintele american a adus în discuţie, potrivit lui John Kirby, "eforturile în curs pentru a elibera ostaticii" încă deţinuţi în Fâşia Gaza, "responsabilitatea Israelului" de a proteja civilii din acest teritoriu palestinian aflat în război, precum şi "progresele" în problema litigioasă a taxelor colectate de autorităţile israeliene în Cisiordania ocupată, pe care Autoritatea Palestiniană cere să îi fie plătite.
Benjamin Netanyahu a respins joi o cerere recurentă a lui Joe Biden, şi anume coexistenţa, în viitor, a Statului Israel împreună cu un stat palestinian.
"Israelul trebuie să aibă controlul securităţii asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan. Aceasta este o condiţie necesară, care este în contradicţie cu ideea de suveranitate (palestiniană)", a indicat prim-ministrul, precizând că le-a spus acest lucru direct americanilor.
Poziţia nu este nouă, dar aceste comentarii au evidenţiat încă o dată divergenţele dintre Statele Unite şi aliatul său.
Statele Unite exercită presiuni puternice asupra Israelului, al cărui principal susţinător diplomatic şi militar sunt, atât în ceea ce priveşte desfăşurarea războiului din Fâşia Gaza, cât şi perspectivele pe termen mai lung.
Precedenta discuţie telefonică dintre cei doi lideri a avut loc pe 23 decembrie şi a fost furtunoasă, potrivit presei americane citate de AFP și Agerpres.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!