Facţiuni rebele anunţă că au ”început să încercuiască” capitala siriană Damasc, în urma unei ofensive fulgerătoare care a obligat forţele guvernamentale siriene să abandoneze mai multe poziţii strategice, relatează AFP, citat de News.ro.
Forţe guvernamentale s-au retras din localităţi situate la aproximativ zece kilometri de Damasc, anunţă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).
Acestea şi-au abandonat, de asemenea, poziţiile în provincia Quneitra, la marginea Platoului Golan anexat de către Israel.
”Forţele noastre au început faza finală a încercuirii capitalei Damasc”, a anunţat un important comandant al coaliţiei rebele, Hassan Abdel Ghani.
Ministerul sirian al Apărării a anunţat, la rândul său, că ”informaţii potrivit cărora forţele noastre armate, prezente în toată zona câmpiei Damasc, s-au retras nu sunt fondate”.
La 27 noiembrie, o coaliţie rebelă, condusă de către gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS), considerată teroristă de către ONU, Statele Unite şi unele ţări europene, a lansat o ofensivă din fieful său de la Idleb. Ea a cucerit zeci de localităţi şi oraşe strategice de la Alep la Hama. este vorba despre cea mai spectaculoasă cucerire în ultimii 13 ani în Războiul din Siria.
Bashar al-Assad nu a apărut în public toată săptămâna
Directorul SOHR, Rami Abdel Rahman, declară AFP că luptători rebeli locali controlează în prezent întreaga provincie Deraa, leagănul revoltei în 2011 faţă de Bashar al-Assad, care a fost recucerită de către Guvern în 2018.
Preşedintele sirian, slăbit mai mult ca nicodată, pe care rebelii anunţă că vor să-l răstoarne de la putere, nu a mai apărut în public de la întâlnire de duminica trecută, la Damasc, cu ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi, a cărui ţară este o aliată a Guvernului sirian.
În centrul Siriei, rebelii se află la intrarea în Homs, al treilea cel mai important oraş sirian.
Cel puţin şapte civili au fost ucişi sâmbătă în atacuri ruseşti şi siriene în apropierea oraşului, potrivit SOHR.
În cazul în care vor cuceri Homs, doar Damascul şi coasta la Marea Mediterană vor mai rămâne pe mâna forţelor lui Bashar al-Assad, a cărui familie se află la putere de peste 50 de ani.
După aceste cuceriri rebele, Hassan Abdel Ghani a cerut ”tuturor confesiunilor să fie liniştite” şi a anunţat că ”era sectarismului şi tiraniei” a ”trecut pentru totdeauna”, în timp ce martori civili declară că au loc tiruri de obuz ”24 de ore din 24” la Homs.
În Siria e Război Civil din 2011
Războiul din Siria a fost declanşat de reprimarea în sânge a unei revolte populare care a degenerat în Război Civil, în 2011.
Conflictul s-a soldat cu o jumătate de milion de morţi şi a fragmentat Siria în zone de influenţă ale unor beligeranţi susţinuţi de diverse puteri străine.
Principalul aliat al puterii siriene, Rusia, ”prinsă” în războiul pe care-l poartă în Ucraina şi care dispune de baze militare în Siria, le-a cerut cetăţenilor ruşi să părăsească țara.
Statele Unite şi Iranul, alt susţinător al regimului al-Assad, au făcut la fel. La fel și România.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!