Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, sâmbătă, că a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina, în contextul ultimelor evoluţii de securitate din zonă, şi „recomandă puternic” cetăţenilor români să evite orice deplasare în această ţară. De asemenea, MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic şi consular neesenţial de la misiunea diplomatică din Kiev şi o parte dintre oficiile consulare din Ucraina.
Potrivit unui comunicat transmis de MAE, au fost luate toate măsurile privind repatrierea "pe bază voluntară" a membrilor de familie ai personalului diplomatic şi consular din cadrul misiunilor diplomatice şi consulare ale României din Ucraina, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce priveşte Ambasada României la Kiev şi Consulatul General al României de la Odessa.
Conform nivelului de alertă actual - al doilea cel mai ridicat posibil - MAE "recomandă puternic" cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina şi manifestarea unei atenţii deosebite.
Într-o enumerare graduală a nivelurilor de alertă, "Manifestaţi atenţie deosebită" este penultimul înainte de "Părăsiţi imediat ţara". Clasificarea nivelurilor de alertă pe care le emite MAE în privința unei țări este următoarea:
- Fără nivel de alertă;
- Prudenţă:
- Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase;
- Evitaţi călătoriile neesenţiale în anumite regiuni;
- Evitaţi călătoriile neesenţiale;
- Evitaţi orice călătorie în anumite regiuni;
- Evitaţi orice deplasare !
- Manifestaţi atenţie deosebită;
- Părăsiţi imediat ţara.
Zone periculoase în Ucraina
MAE reaminteşte că România nu recunoaşte anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, "care rămân, conform dreptului internaţional, părţi integrante ale Ucrainei".
În plus, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea şi în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarus, reamintind că situaţia de securitate se menţine tensionată şi fluidă. În egală măsură, MAE sfătuieşte cetăţenii români, inclusiv reprezentanţii mass-media, să fie vigilenţi, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure şi să-şi ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcţie de situaţia de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenţie sporită şi să respecte reglementările stabilite de autorităţile ucrainene", menţionează Ministerul Afacerilor Externe.
Linie telefonică pentru cetățenii români din Ucraina
MAE mai anunţă că, prin misiunea diplomatică şi oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecţie şi asistenţă consulară cetăţenilor români.
Acestora li se recomandă să-şi notifice coordonatele prezenţei lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernăuţi - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918).
La Departamentul Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetăţenilor români care se află temporar în Ucraina şi care solicită protecţie şi asistenţă consulară - telefon 0040 -751.084.537, se mai arată în comunicatul amintit.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!