Acum la Digi FM ADI - VREAU

Mama suspectului din Georgia ar fi sunat la şcoală înainte de atacul armat, avertizând despre o „urgenţă extremă”: „Avea gânduri criminale”

Colt Gray/ Foto: X
Colt Gray/ Foto: X

Mama presupusului atacator de la liceul Apalachee din Georgia le-a spus membrilor familiei că a sunat la şcoală în dimineaţa atacului şi a avertizat un consilier cu privire la o „urgenţă extremă” care îl implica pe fiul ei în vârstă de 14 ani, potrivit mesajelor text obţinute de „The Washington Post” şi unui interviu cu un membru al familiei.

Această relatare este susţinută de un jurnal de apeluri din planul de telefonie comun al familiei, care arată un apel de 10 minute de pe telefonul mamei către şcoală începând cu ora 9:50 a.m. - cu aproximativ o jumătate de oră înainte ca martorii să spună că atacatorul a deschis focul, relatează News.ro.

„Eu am fost cea care a anunţat consilierul şcolar de la liceu”, i-a trimis Marcee Gray un mesaj surorii sale după împuşcăturile din 4 septembrie, potrivit unei capturi de ecran a schimbului de mesaje. „Le-am spus că este o urgenţă extremă şi că trebuie să meargă imediat să-l găsească (pe fiu) pentru a-l verifica”, a adăugat femeia.

Consilierul i-a spus lui Gray în timpul apelului că fiul ei vorbise despre împuşcături la şcoală în acea dimineaţă, potrivit surorii lui Gray, Annie Brown, care a povestit pentru „The Washington Post” discuţiile din familie despre evenimentele de la şcoală.

Cam în acelaşi timp, un administrator al şcolii a mers la ora de matematică a fiului, potrivit Lyelei Sayarath, o elevă din clasă cu el. Sayarath a declarat că părea să existe o confuzie legată de un alt elev din clasă, cu un nume similar cu cel al fiului lui Gray. Niciunul dintre elevi nu se afla în sală, iar oficialul a plecat cu un rucsac aparţinând elevului cu nume similar, a spus ea.

Împuşcăturile au început câteva minute mai târziu.

„Gânduri criminale și suicidare”

Jurnalul telefonic, mesajele text şi interviurile oferă cele mai puternice indicii de până acum că oficialii de la liceul Apalachee au fost alertaţi cu privire la îngrijorările legate de suspect în dimineaţa atacului şi este posibil să îl fi căutat cu câteva minute înainte ca acesta să ucidă patru persoane şi să rănească nouă cu o puşcă de tip AR-15, arată The Washington Post.

Mesajele text arată, de asemenea, că şcoala şi familia au fost în contact cu privire la starea psihică a suspectului cu o săptămână înainte de atac, iar Annie Brown, mătuşa atacatorului, i-a spus unei rude că adolescentul avea în acel moment „gânduri criminale şi suicidare”.

Citește și: Profesoara Christina Irimie, una dintre victimele unui atac armat la un liceu din Georgia, SUA

Suspectul, Colt Gray, în vârstă de 14 ani, este acuzat ca adult de patru capete de acuzare pentru omor calificat. El a compărut vineri în faţa instanţei, dar nu a pledat.

Jurnalul de apeluri şi mesajele au fost furnizate publicaţiei The Washington Post de către mătuşa lui, Annie Brown, care a declarat că administrează planul de telefonie mobilă al familiei.

SMS-urile primite de Brown despre faptul că sora sa, Marcee Gray, a anunţat şcoala au fost trimise de pe un telefon aparţinând mamei lor, bunica suspectului, dar Brown a declarat că sora sa a fost expeditorul. Brown a declarat că sora ei a sunat la şcoală după ce a aflat ceva îngrijorător despre fiul ei şi s-a temut de un „dezastru iminent”. Nu ştie însă detalii despre ce aflase sora ei sau cum.

Brown a mai declarat pentru The Washington Post că nepotul ei petrecuse luni întregi „implorând” ajutor psihologic, după ce „adulţii din jurul său îl dezamăgiseră”. Frământările sale au fost complicate de o viaţă de familie dificilă, a mai spus ea.

Probleme în familie

În decembrie, mama suspectului pledase „vinovat” pentru o acuzaţie de violenţă în familie şi i s-a ordonat să aibă doar un contact limitat cu Colin Gray, soţul ei şi tatăl suspectului, conform înregistrărilor judiciare.

În 2022, soţii Gray au fost evacuaţi din locuinţa lor, iar mama şi tatăl suspectului s-au separat, conform înregistrărilor poliţiei.

Familia a avut, de asemenea, contacte cu agenţia de protecţie a copilului din Georgia, au declarat autorităţile.

În mai 2023, poliţiştii locali l-au contactat pe adolescent după ce au primit un pont de la FBI cu privire la ameninţări online de a comite un atac armat la şcoală. Adolescentul a negat că ar fi făcut astfel de ameninţări. Tatăl său, Colin Gray, a declarat autorităţilor la momentul respectiv că avea puşti de vânătoare în casă şi că fiul său avea voie să le folosească sub supraveghere, dar nu avea „acces neîngrădit”.

Acum, Colin Gray a fost acuzat de omor de gradul doi în legătură cu crimele, precum şi de omor involuntar şi cruzime faţă de copii. Autorităţile au declarat că acesta i-a permis cu bună-ştiinţă fiului său să aibă arma.

Terapie

Cu o săptămână înainte de atac, bunica adolescentului, Deborah Polhamus, se întâlnise cu un consilier şcolar pentru a cere ajutor pentru el, a relatat anterior The Washington Post. „Începe cu terapeutul mâine”, a scris Polhamus într-un mesaj text către Brown după acea întâlnire. Nu este clar dacă suspectul a participat la acea şedinţă de terapie. 

Într-un mesaj din 29 august trimis unui membru al familiei, Brown spunea că are speranţe cu privire la planurile pe care familia le-a făcut cu şcoala pentru ca nepotul ei să facă terapie.

De asemenea, ea şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la accesul nepotului ei la armele din casă. „A avut gânduri criminale şi sinucigaşe, nu ar trebui să aibă o armă şi ar fi trebuit să fie la TERAPIE cu luni în urmă”, a scris Brown. Ea a mai spus că încercase anterior să îl trimită la terapie, dar fără succes.

Mama, supărată pe școală

După atacul armat de la Apalachee, mama suspectului şi-a exprimat frustrarea că şcoala nu a prevenit tragedia, arată mesajele text. Timpul scurs între momentul în care l-a avertizat pe consilier cu privire la fiul său şi primele focuri de armă a fost „suficient de lung pentru ca ei să intervină, aşa că sunt curioasă să ştiu ce s-a întâmplat în acest timp”, i-a scris ea lui Brown, potrivit unei capturi de ecran a mesajului.

Lyele Sayarath, în vârstă de 16 ani, care a vorbit anterior cu CNN despre experienţa ei, a declarat pentru The Post că se afla în clasă, la a doua oră, de algebră, puţin după ora 10 a.m., când un administrator a venit să-l caute nu pe Colt Gray - colegul de bancă al lui Sayarath - ci pe un alt elev care stătea în apropiere şi avea un nume similar. Nu este clar ce a determinat vizita administratorului şi dacă apelul lui Marcee Gray a jucat vreun rol. Acest elev se dusese la baie, i-a spus profesoara de algebră administratorului, a declarat Sayarath. Rucsacul roşu şi negru al elevului era încă în clasă, iar administratoarea l-a luat cu ea când a plecat.

În acel moment, Colt Gray nu se afla nici el în clasă. El plecase, a spus Sayarath.

La scurt timp după aceea, elevul cu un nume similar s-a întors cu ghiozdanul în mână, potrivit lui Sayarath. Acesta i-a spus că un adult pe coridor l-a întrebat despre profesorul de la prima oră şi el credea că acel adult îl căuta pe Colt Gray.

Nu după mult timp, o voce pe interfon i-a cerut profesoarei de la clasă să îşi verifice e-mailul, a povestit Sayarath. Profesoara a mers la computerul ei, apoi a continuat să se ocupe de problemele de algebră. Câteva momente mai târziu, Colt Gray s-a apropiat de clasă, iar profesoara a spus la interfon: „Oh, este aici”, îşi aminteşte Sayarath.

Un alt elev era pe punctul de a deschide uşa pentru a-l lăsa să intre pe Colt, dar a observat că avea o armă în mână şi s-a dat înapoi alarmat, a povestit Sayarath. Uşa era încuiată, iar adolescentul înarmat nu a putut intra în clasă.. Sayarath a auzit primele împuşcături câteva secunde mai târziu.

Rabecca Sayarath, mama Lyelei, a condus până la Apalachee imediat ce a primit un apel de la fiica sa despre împuşcăturile care se desfăşurau. În acea seară, Sayarath a încercat să pună întrebări cu privire la relatarea fiicei sale în cadrul unei conferinţe de presă cu reprezentanţii forţelor de ordine şi a făcut o serie de afirmaţii cu privire la comportamentul suspectului şi la răspunsul şcolii. Fără a fi specific, şeriful Jud Smith din comitatul Barrow a spus că ea are „informaţii greşite”.

Într-un interviu acordat The Washington Post, ea a declarat că a crezut că oficialii şcolii îl căutau pe suspect şi a fost furioasă că aceştia nu au luat măsuri mai devreme. „Căutaţi copilul... şi voi nu aţi închis şcoala când aţi aflat că nu era în clasă? Dacă ar fi închis şcoala, mulţi oameni ar fi putut fi încă aici”, a spus ea.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Summer 2024
corfu profimedia-0906568918
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară...
ciuca 2024-09-15 GC -8050
Florin Negruțiu despre congresul PNL: „O întâlnire fără prea mari...
foto Jolana Sedláčková 460225842_8745372138815862_8424571525690440795_n
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7...
Pe aceeași temă
Dan Negru/ Foto: Facebook
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza...
Irena Šarac/ Foto: Instagram
Ambasadoarea Serbiei a fost atacată pe o stradă din Madrid. Belgradul cere o „anchetă completă”
klaus iohannis (2)
Iohannis, la deschiderea anului şcolar: „Educaţia este temelia pe care se construieşte...
armata ucraineana
Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de atacuri aeriene nocturne asupra regiunilor de frontieră
Te-ar putea interesa și
Ambulance,Emergency,Service,Car,On,The,Streets,Of,Bucharest,During
Un copil a fost rănit pe terenul de sport al unei şcoli din Alba, după ce o poartă s-a...
Russian missile strike kills 41, injures more than 180
Cel puţin 41 de morţi şi 180 de răniţi în centrul Ucrainei, într-un atac rus ce a vizat un...
Doi elevi răniţi în Cehia, într-un atac cu cuţitul comis de către o colegă/ Foto: X
Doi elevi răniţi în Cehia, într-un atac cu cuţitul comis de către o colegă. Incidentul a avut...
Mariah Carey
Mama şi sora lui Mariah Carey au murit în aceeaşi zi: „Inima mea este frântă”
Partenerii noștri
Digi24 Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi. „Şcoala nu a fost afectată de inundaţii, poate vreţi să mergem la o familie, două”
Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi. „Şcoala nu a fost...
DigiSport Dan Nistor a făcut gluma serii, după ce ”U” Cluj a învins-o pe Rapid în Giulești
Dan Nistor a făcut gluma serii, după ce ”U” Cluj a învins-o pe Rapid în...
PeRoz Faux pas major la premiile Emmy. Rita Ora și Eiza Gonzalez, în ținute aproape identice. Cum a salvat situația cântăreața
Faux pas major la premiile Emmy. Rita Ora și Eiza Gonzalez, în ținute...
Film Now Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la filmările "Mad Max: Fury Road": "Presiunea pusă pe noi era copleșitoare"
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit...
Digi World Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc întotdeauna cremă”
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani...
Stirile Kanal D Anunț ANM neașteptat! De ce vreme vom avea parte în octombrie -
Anunț ANM neașteptat! De ce vreme vom avea parte în octombrie -
ProFM VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a coborât rapid de pe scenă
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp...
Digi Life Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau călătorii cu avionul, din cauză că folosesc combustibili fosili
Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau...
Ultimele știri din matinal
horia tecau
Sfatul lui Horia Tecău pentru părinții copiilor care vor să se apuce de tenis
cosmin hodor
Ce a pățit Cosmin Hodor la prima întâlnire cu Ion Țiriac, după ce a întârziat 20 de minute
florin negrutiu 12 iunie 2024
Florin Negruțiu, despre dezbaterea Trump - Kamala Harris: „Un spectacol de confuzie și...
florin negrutiu 10 sept
Florin Negruțiu: „Școala e școală, primăria e primărie, biserica e biserică”
Ultimele știri
Cutremur/ Shutterstock
Cutremur în România. Seism de 5,4 pe Richter, produs în Buzău, la o adâncime de 126,8 kilometri
Inundații în județul Galați
Încă o persoană a murit în inundațiile din județul Galați. Bilanțul victimelor a ajuns la 7
*PREMIUM-EXCLUSIVE* *MUST CALL FOR PRICING* - Tennis legend Boris Becker and Lilian de Carvalho Monteiro enjoy a pre wedding dinner with family and friends at Puny restaurant in Portofino
Boris Becker s-a căsătorit în Italia. Este al treilea mariaj pentru fostul tenisman
taylor, trump
Donald Trump, mesaj pe Truth Social: „O urăsc pe Taylor Swift!”