Îngheţarea ajutorului american, în special suspendarea accesului la tratamente de care depind milioane de oameni, a semănat un val de panică pe continentul african, transmite AFP.
Preşedintele Donald Trump a ordonat la scurt timp după învestirea sa suspendarea tuturor programelor de ajutor extern ale Statelor Unite pentru o perioadă de 90 de zile, cu excepţia ajutorului alimentar de urgenţă, precum şi a asistenţei militare pentru Israel şi Egipt.
SUA sunt de departe cel mai mare donator de ajutor extern din lume din punct de vedere al sumei, iar încetarea bruscă a acestuia a provocat o undă de şoc.
Printre programele vizate se află Pepfar, foarte important în lupta împotriva HIV/SIDA, lansat de fostul preşedinte George W. Bush, de care depind direct peste 20 de milioane de persoane infectate cu HIV.
Suspendarea sa lasă "milioane de persoane în pericol", a avertizat într-un raport Fundaţia americană împotriva SIDA amfAR.
Aproximativ 222.333 de persoane care au nevoie zilnic de medicamente antiretrovirale împotriva HIV nu vor avea acces la acestea în fiecare zi cât timp măsura este în vigoare, a precizat fundaţia.
De asemenea, Pepfar oferă în prezent un tratament antiretroviral pentru 679.936 de gravide infectate cu HIV, atât pentru propria sănătate, cât şi pentru prevenirea transmiterii la bebeluşi.
"Pe parcursul unei opriri de 90 de zile, estimăm că aceasta ar însemna că 135.987 de bebeluşi ar putea contracta HIV", a spus amfAR, adăugând că este puţin probabil să fie diagnosticaţi: serviciile de depistare HIV la sugari sunt de asemenea suspendate.
"În momentul în care vorbim, nu se întâmpla nimic", a declarat pentru AFP Aghan Daniel, şeful unei echipe de jurnalişti ştiinţifici din Kenya finanţată de USAID şi care oferă informaţii despre problemele de sănătate.
Proiectele de cercetare au fost întrerupte brusc, chiar şi pentru pacienţii aflaţi în tratament experimental, a subliniat el, menţionând programul "MOSAIC", finanţat de Pepfar, care testează noi medicamente şi vaccinuri.
"Oamenii care au fost candidaţi pentru studiu vor avea efecte nefaste asupra sănătăţii, deoarece studiul s-a oprit brusc", a explicat el.
Propria sa echipă de şase jurnalişti ştiinţifici şi-a pierdut, de asemenea, locurile de muncă.
"Mulţi oameni vor muri din lipsă de cunoştinţe", a declarat, de asemenea, Aghan Daniel. "Una dintre principalele abordări pentru reducerea numărului de persoane infectate cu HIV în Africa este difuzarea de informaţii", menţionat el.
Aceasta "ne afectează sănătatea (...) fără să ne lase timp să ne pregătim", a afirmat Erick Okioma, 61 de ani, activist într-o comunitate din vestul Kenyei, el însuşi seropozitiv, comparând decizia SUA cu o "declaraţie de război biologic, pentru că este vorba de viaţa umană".
Un membru al personalului unui program finanţat de USAID în Kenya a declarat, sub rezerva anonimatului, că decizia lui Trump a avut efectul unei bombe.
"Vom avea mai mulţi oameni care vor ceda unor boli precum tuberculoza, holera", a explicat sursa citată.
Asociaţia sa nu îşi poate plăti acum chiria şi salariile, iar angajaţii au fost plasaţi obligatoriu în concediu fără plată.
La un birou USAID din Addis Abeba, Etiopia, AFP a văzut miercuri oameni care îşi părăseau birourile.
În pofida derogărilor emise de administraţie, "rămân multe incertitudini", a spus un membru al personalului unui ONG care lucrează pentru securitatea alimentară în zonele de conflict.
"Oprirea unora dintre aceste programe, chiar şi pentru câteva zile, ar putea face diferenţa dintre viaţă şi moarte pentru unele dintre persoanele pe care le ajutăm", a avertizat el.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!