Răgazul acordat populației pentru a-și lua rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a se apropie de sfârșit, în timp ce delegațiile oficiale încep să se adune la Londra pentru funeralii, un eveniment ce reprezintă o mare provocare organizatorică și din punctul de vedere al securității.
Publicul mai are doar câteva ore la dispoziţie, duminică, pentru a se reculege lângă sicriul Reginei Elisabeta a II-a, înainte de funeraliile de stat care au loc luni, în prezenţa a sute de lideri din întreaga lume, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Ajuns la Londra sâmbătă seara împreună cu soţia sa, Jill, preşedintele american, Joe Biden, se va alătura şefilor de stat străini, printre care francezul Emmanuel Macron, care vor fi primiți de Regele Charles al III-lea duminică seara. Este primul mare eveniment diplomatic al noului suveran în vârstă de 73 de ani.
Luni dimineaţă, cei 2.000 de invitaţi de la funeralii se vor reuni la Westminster Abbey, unde Elisabeta a II-a a fost încoronată în 1953, pentru punctul culminant al omagiilor aduse cu o emoţie imensă de la moartea, la 8 septembrie, a monarhului cu popularitate planetară.
Publicul nu va mai avea acces decât până luni, la ora locală 06.30 (05.30 GMT, 8.30, ora României) pentru a se reculege în Westminster Hall, cea mai veche sală din Parlamentul britanic, în faţa sicriului celei care a traversat epocile cu un simţ neștirbit al datoriei. Dar având în vedere timpul considerabil de aşteptare pentru a trece prin faţa sicriului - 17 ore anunţate sâmbătă seară -, coada ar trebui să fie închisă de la sfârşitul zilei pentru noii sosiţi.
Minut de reculegere în întregul regat, duminică seara
Duminică, la ora locală 20.00, (19.00 GMT, 22.00 ora României), Regatul Unit se va opri pentru un "moment de reflecţie" în memoria suveranei cu o longevitate fără precedent în istoria sa.
Sute de mii de oameni au trecut deja prin faţa catafalcului reginei. Sâmbătă, regele Charles şi fiul său prinţul William au făcut publicului o surpriză și au ieșit împreună să dea mâna și să vorbească cu cei care așteptau lângă Podul Lambeth.
Noul suveran, mult mai puţin popular decât era mama sa, a schimbat câteva cuvinte şi a dat mâna cu mulţimea, aşa cum a făcut în mai multe rânduri în cursul turneului său din această săptămână prin cele patru naţiuni ale Regatului Unit, de la Belfast la Cardiff.
Priveghi al nepoților Reginei
În prezent prinţ de Wales, William, în vârstă de 40 de ani, a participat sâmbătă alături de fratele său Harry, cu care are o relaţie dificilă în ultimii ani, la un priveghi în jurul sicriului, împreună cu ceilalţi şase nepoţi ai reginei. Cei doi fraţi au fost amândoi îmbrăcaţi în uniformă militară, o ţinută pe care Harry nu a mai purtat-o de la retragerea sa zgomotoasă de la îndatoririle regale.
Cât timp nepoții Reginei au stat solemn în jurul sicriului, publicul a continuat să vină, să treacă de o parte şi de alta a catafalcului, îndreptând-și un ultim gând către suverana defunctă.
Vineri, cei patru copii ai reginei au participat la un priveghi similar.
Ca pentru a măsura şi, în acelaşi timp, pentru a menține legătura dintre britanici şi familia regală, copiii şi nepoţii reginei atât de iubite de britanici şi-au sporit întâlnirile cu publicul în ultimele zile.
Sâmbătă, în primele ore ale după-amiezii, prinţul Edward şi soţia sa, Sophie, au salutat mulţimea adunată lângă Palatul Buckingham, reşedinţa oficială a Elisabetei a II-a în cei peste 70 de ani de domnie.
Într-un mesaj video înregistrat care va fi difuzat duminică la BBC, regina consoartă Camilla a adus un omagiu suveranei, insistând asupra dificultăţilor pe care Elisabeta a II-a, "femeie solitară", le-a întâmpinat într-o lume de şefi de stat şi de guvern predominant masculină.
Provocare fără precedent
Organizarea funeraliilor de stat, primele de la moartea lui Winston Churchill, premierul decedat în 1965, reprezintă o provocare fără precedent pentru poliţia londoneză. Este "cea mai mare operaţiune" efectuată vreodată de poliţia Londrei, a subliniat primarul capitalei, Sadiq Khan, cu ocazia vizitei lui Charles şi William la un centru de comandă, sâmbătă.
În culise, repetiţiile sunt în plină desfăşurare pentru funeralii, iar în vecinătatea Westminster Hall, cei mai înflăcăraţi susținători şi-au instalat deja tabăra pentru a-şi asigura locul în primele rânduri
După o ultimă procesiune, Elisabeta a II-a va fi înmormântată într-o ceremonie privată, luni, în Capela St. George din Castelul Windsor, alături de tatăl ei, Regele George al VI-lea, şi de soţul ei, Prinţul Filip.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!