Acum la Digi FM THE URS - Pamantul

Oamenii de știință vor să dezvăluie misterele Marii Piramide din Giza cu ajutorul razelor cosmice

Great pyramids, Giza Egypt
Foto: Profimedia

Oamenii de știință vor să scaneze Marea Piramidă din Giza folosind particule energetice din spațiu. Acest lucru ar putea ajuta cercetătorii să „vadă” în interiorul structurii antice și să culeagă noi detalii despre misterioasele sale camere interioare, relatează NBC News.

Marea Piramidă este cea mai mare din Giza, cu o înălțime de 138 de metri, și singura dintre cele șapte minuni ale lumii antice rămase în picioare.

Cercetătorii care lucrează la misiunea Exploring the Great Pyramid strâng bani pentru a dezvolta un telescop de mare putere, care să cartografiaze structura internă a piramidei din toate unghiurile.

Dispozitivul ar avea o sensibilitate „de peste 100 de ori mai mare” decât echipamentul care a fost folosit până acum pentru a studia situl arheologic, a spus șeful proiectului, Alan Bross, cercetător la Laboratorul Fermi din Illinois, SUA.

Telescopul ar scana piramida cu muoni de raze cosmice, particule de înaltă energie care sunt create atunci când razele din spațiul cosmic se ciocnesc cu atomii din atmosfera Pământului.

„Sunt radiații naturale. Muonii razelor cosmice intră în permanentă pe suprafața planetei. Ei trec prin noi acum”, a explicat Bross. Planul său a fost detaliat într-un studiu publicat în Journal for Advanced Instrumentation in Science.

Muonii razelor cosmice pot trece prin obiecte solide mai eficient decât razele X, permițând oamenilor de știință să privească în interiorul structurilor impenetrabile. În timp ce muonii se deplasează prin piramidă, particulele de înaltă energie interacționează cu diferite materiale - granit sau calcar, de exemplu, sau aer într-o cavitate deschisă - iar energia și lumina lor este deviată în moduri care pot fi măsurate. Cercetătorii pot folosi apoi aceste măsurători pentru a crea hărți detaliate ale interiorului piramidei, a spus Bross.

Se crede că Marea Piramidă din Giza a fost construită la cererea faraonului Khufu (sau Keops), care a domnit în timpul secolului al 26-lea î.Hr.

Fizicianul Luis Alvarez a explorat pentru prima dată ideea de a scana piramida folosind razele cosmice la sfârșitul anilor 1960. Alvarez și echipa sa au scanat aproximativ 19% din piramidă timp de doi ani, dar nu au găsit camere nedetectate anterior în interiorul structurii emblematice, potrivit Societății Americane de Fizică.

Muonii au fost folosiți din nou în 2017, în cadrul unui proiect numit ScanPyramids, care a dus la una dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani: existența unui gol mare, ascuns deasupra unui pasaj numit Marea Galerie. Camera secretă, numită „Marele Vid”, are aproximativ 6 metri înălțime și aproape 30 de metri lungime. Încă nu se știe cu ce scop a fost construită.

Misiunea Exploring the Great Pyramid se va baza pe descoperirile făcute de ScanPyramids, folosind un telescop mai mare și mai avansat, care poate detecta trilioane de muoni de raze cosmice, pentru a produce imagini de rezoluție mai mare din mai multe unghiuri, a spus Bross.

El a adăugat că scanările ar putea dezvălui pentru ce a fost folosită camera secretă, inclusiv ce obiecte se află în interior.

Pe lângă Marea Galerie, arheologii au găsit anterior camera regelui, aflată aproximativ în centrul piramidei, și o cameră mai mică, a reginei, în apropiere. Dar multe alte detalii ale structurii interne a piramidei nu sunt cunoscute.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
telescop separare
Telescopul James Webb a fost lansat pe orbită
Radiotelescopul MeerKAT
Africa de Sud a inaugurat un nou radiotelescop menit să dezlege misterele Universului
Partenerii noștri
Digi24 Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că...
DigiSport Ce șanse au kosovarii să ajungă din nou lângă România: ”Facem totul!”
Ce șanse au kosovarii să ajungă din nou lângă România: ”Facem totul!”
PeRoz Îi despart 30 de ani, dar abia așteaptă să facă nunta: "Romeo și nepoata lui". În ciuda criticilor, spun că sunt unul pentru celălalt
Îi despart 30 de ani, dar abia așteaptă să facă nunta: "Romeo și nepoata...
Film Now Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo...
Digi World Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă...
Stirile Kanal D La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024? Turul 1 are loc duminică, 24 noiembrie
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale...
ProFM Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce frumoși și ce seamănă cu tine!"
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea"...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Snow in Paris
Haos în Franţa, din cauza vremii. 200.000 de gospodării nu au electricitate, iar ninsoarea a...
elena lasconi
Alegeri prezidențiale 2024. Elena Lasconi e sigură că intră în turul 2: "Voi câștiga...
parada 1 dec
Când are loc repetiţia generală pentru Parada de 1 Decembrie
Poliție/ Shutterstock
Recomandări pentru şoferi ale poliţiştilor rutieri, în contextul codului roşu de viscol...