Organizaţia Mondială a Sănătăţii urmează să organizeze o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre recentele cazuri de variola maimuțelor, o infecţie virală mai frecventă în vestul şi centrul Africii. Mai mult de 100 de cazuri suspecte au fost identificate în Europa.
Au fost raportate cazuri în cel puţin opt ţări europene - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Portugalia, Spania, Suedia şi Regatul Unit - precum şi în Statele Unite, Canada şi Australia, scrie Reuters, citat de Mediafax.
Identificată pentru prima dată la maimuţe, boala se răspândeşte de obicei prin contact apropiat şi s-a răspândit rareori în afara Africii, astfel că această serie de cazuri a declanşat îngrijorare.
Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu se aşteaptă ca aceste cazuri să evolueze într-o pandemie precum COVID-19, având în vedere că virusul nu se răspândeşte la fel de uşor ca SARS-COV-2.
Variola maimuţei este, de obicei, o boală virală uşoară, caracterizată prin simptome de febră, precum şi printr-o erupţie cutanată caracteristică, plină de umflături.
„Cu mai multe cazuri confirmate în Regatul Unit, Spania şi Portugalia, acesta este cel mai mare şi mai răspândit focar de variolă de maimuţă văzut vreodată în Europa”, a declarat serviciul medical al forţelor armate germane, care a detectat vineri primul caz în această ţară.
Comitetul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care urmează să se reunească este Grupul consultativ strategic şi tehnic privind riscurile infecţioase cu potenţial pandemic şi epidemic (STAG-IH), care oferă consultanţă cu privire la riscurile de infecţie care ar putea reprezenta o ameninţare pentru sănătatea mondială.
Acesta nu va fi responsabil pentru a decide dacă focarul ar trebui să fie declarat o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cea mai înaltă formă de alertă a OMS, care se aplică în prezent pandemiei COVID-19.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!