Acum la Digi FM 2 PAC FT. ELTON JOHN - Ghetto Gospel

Pandora Papers. Proprietarii secreți ai unor vile de lux și blocuri în valoare de miliarde de dolari din Marea Britanie

Big Ben, Turnul Londrei, Marea Britanie

Proprietarii secreți a peste 1.500 de proprietăți din Marea Britanie, cumpărate folosind firme offshore, au fost dezvăluiți în urma unei anchete a BBC, în baza documentelor din dosarul Pandora Papers.

Valoarea estimată a proprietăților depășește 4 miliarde de lire sterline. Printre cei care le-au cumpărat se numără politicieni străini de renume, persoane acuzate de corupție și donatori ai partidelor din din Marea Britanie.

Mai multe guvernele conservatoare s-au angajat să promoveze în legislație obligativitatea de a face publice numele celor care dețin proprietăți prin intermediul companiilor străine, în încercarea de a elimina spălarea de bani.

Totuși, legea nu a fost încă prezentată Parlamentului și nu a fost prezentată drept una dintre prioritățile legislative ale guvernului la discursul Reginei din acest an.

Familia Green

Printre numele dezvăluite de Panama Papers este și cel al soției magnatului din comerț Sir Philip Green, care a început să cumpere proprietăți din Londra, în condițiile în care BHS, imperiul lor comercial de pe High Street, era în pragul colapsului.

Achizițiile Tinei Green au fost făcute prin intermediul unor companii anonime cu sediul în Insulele Virgine Britanice, un paradis fiscal. Astfel, identitatea ei a rămas ascunsă.

Printre proprietățile cumpărate se află un apartament în valoare de 15 milioane de lire sterline în Mayfair și o nouă casă pentru fiica lor, lângă Palatul Buckingham, cumpărată cu 10,6 milioane de lire sterline în 2016.

Achizițiile au fost făcute la un an după ce Sir Philip a vândut BHS pentru o sumă simbolică unei persoane care nu avea experiență în domeniu. Lanțul comercial s-a prăbușit, ducând la pierderea a 11.000 de locuri de muncă și la o gaură de 571 milioane de lire sterline în fondul său de pensii.

Prin intermediul avocaților lor, atât Sir Philip, cât și Lady Green au refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Familia regală din Qatar

De asemenea, familia care conduce Qatarul a cumpărat două dintre cele mai scumpe case din Londra prin intermediul unor companii offshore, evitând astfel plata unor impozite în valoare de milioane de lire sterline.

Familia regală Al-Thani a cumpărat două proprietăți cu vedere la Regent's Park din Londra. Este una dintre cele mai scumpe zone imobiliare din lume.

BBC a descoperit numeroase alte proprietăți deținute de membrii familiei prin firme offshore, estimate la o valoare de peste 650 milioane de lire sterline.

Guvernul din Qatar nu a răspuns la întrebările BBC.

Miliardar ucrainean anchetat de FBI

Documentele mai dezvăluie că miliardarul ucrainean Ghhennadi Bogoliubov, care este cercetat de FBI și a avut sechestru pe bunuri de sute de milioane de lire, într-un caz de fraudă, deține în Marea Britanie proprietăți în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline.

El și partenerul său de afaceri sunt acuzați că au fraudat banca pe care au fondat-o, PrivatBank, cu peste 1 miliard de lire sterline.

Proprietățile cumpărate în Marea Britanie sunt cumpărate printr-o rețea de firme, unele offshore, ceea ce a permis ca identitatea sa să rămână ascunsă.

Oligarh rus sancționat de UE

O clădire de birouri din Londra, în valoare de 40 de milioane de lire sterline, este deținută de fiul oligarhului rus Mihail Gutseriev, aflat sub sancțiuni impuse de UE din cauza legăturilor sale cu Belarusul.

Gutseriev este fondatorul Safmar Group, un conglomerat rus cu afaceri în domeniile petrolului, cărbunelui, imobiliarelor și comerțului.

În urma represiunii împotriva drepturilor omului și a democrației din Belarus în 2020, Marea Britanie și UE au introdus sancțiuni împotriva președintelui Lukașenko, alături de Gutseriev și alți apropiați.

Guvernul britanic a acuzat regimul din Belarus că continuă să „zdrobească democrația și să încalce drepturile omului” și l-a descris pe Gutseriev drept „un om de afaceri proeminent rus care este unul dintre principalii investitori privați din Belarus și un asociat de lungă durată al lui Alexander Lukashenko”.

Gutseriev nu mai este implicat în Safmar, care este acum deținut parțial de fiul său, Said, cetățean britanic.

BBC a colaborat cu Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), The Guardian, Finance Uncovered pentru a identifica persoanele din spatele companiilor offshore care dețin proprietăți în Anglia și Țara Galilor.

Deținerea de bunuri imobiliare prin intermediul unei firme offshore este legală și nu există nicio problemă cu simpla folosire a unei companii străine pentru a cumpăra proprietăți. Cu toate acestea, guvernul britanic a crescut recent evaluarea riscului de spălare de bani pentru piața imobiliară de la „mediu” la „ridicat”.

Cel mai mare nivel de risc este acela în care există „dificultăți în determinarea beneficiarilor finali”, potrivit unui raport al Ministerului de Interne din decembrie 2020.

O serie de lideri mondiali - inclusiv regele Iordaniei și familia conducătoare a Azerbaidjanului - au apărut în dosarele Pandora Papers, pentru că au cumpărat proprietăți în Marea Britanie folosind companii offshore.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
Fondată în 1720, Caffè Florian este cea mai veche cafenea din lume care funcționează neîntrerupt, situată în Veneția, regiunea Veneto, Italia.
Cafenele istorice din Europa pe care trebuie să le vizitezi​
Papa Francisc
Papa Francisc și-a donat ultimii bani din contul personal pentru a-i...
coiful de aur de la cotofenesti
Doi suspecţi au fost arestaţi pentru furtul pieselor româneşti de la...
Pe aceeași temă
UFC 313: Celebs at ufc event
Andrew Tate va fi judecat în 2027 în Marea Britanie pentru acuzații de abuz fizic și sexual
Andrew și Tristan Tate
Andrew Tate a amenințat o femeie punându-i un pistol în față, arată documente judiciare din...
Adolescence serial
Miniseria "Adolescence" va fi difuzată în școlile din Marea Britanie. "Trebuie să abordăm...
Marea Britanie consolidează sprijinul pentru Ucraina cu un împrumut de 2,26 miliarde de lire sterline susţinut de active ruseşti îngheţate/ Profimedia
Marea Britanie consolidează sprijinul pentru Ucraina cu un împrumut de 2,26 miliarde de lire...
Te-ar putea interesa și
A,Busy,Heathrow,Airport,London
Guvernul britanic a aprobat extinderea aeroportului Heathrow, cel mai frecventat din Europa...
Paris, France. 19th Apr, 2024. View of US singer-songwriter Taylor Swift new album The Tortured Poets Department at la Fnac in Paris. Queen of pop Taylor Swift released her highly anticipated record The Tortured Poets Department on April 19, 2024 the 11th
Vânzările de muzică din Marea Britanie au atins un nivel record. Cine se află în fruntea...
Traficul aerian britanic, perturbat de o ceaţă densă/ Profimedia
Traficul aerian britanic, perturbat de o ceaţă densă
Frații Tate/ Profimedia
Lovitură pentru frații Tate. Poliția din Marea Britanie le va confisca peste 2 milioane de...
Partenerii noștri
Digi24 Vitamina care poate reduce riscul apariției cancerului de colon. Medic: „Contribuie la absorbția calciului la nivel intestinal”
Vitamina care poate reduce riscul apariției cancerului de colon. Medic...
DigiSport Șumudică, furios pe jucători: "Pușcărie de echipă!". Au urmat pupături și îmbrățișări de adio. Dezvăluiri tari din interior
Șumudică, furios pe jucători: "Pușcărie de echipă!". Au urmat pupături și...
PeRoz Jay Leno, devotat soției diagnosticate cu demență: „Asta e iubirea. Aș prefera să fiu cu ea decât oriunde altundeva”
Jay Leno, devotat soției diagnosticate cu demență: „Asta e iubirea. Aș...
Film Now Emma Watson la 35 de ani. De ce a ales să se retragă din lumina reflectoarelor și cu ce-și umple timpul: "Nu eram fericită"
Emma Watson la 35 de ani. De ce a ales să se retragă din lumina...
Digi World Ce este memoria falsă. Cum își „inventează” creierul amintiri
Ce este memoria falsă. Cum își „inventează” creierul amintiri
Stirile Kanal D O femeie a trimis ouă otrăvite unei familii de Paşte, din gelozie! Un băiețel de 7 ani a murit
O femeie a trimis ouă otrăvite unei familii de Paşte, din gelozie! Un...
ProFM Cleopatra Stratan cântă din nou "Ghiță", într-o versiune modernă. Clipul i-a emoționat pe fani: "Auzul meu e într-un șoc plăcut"
Cleopatra Stratan cântă din nou "Ghiță", într-o versiune modernă. Clipul...
Digi Life De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt, limba
De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
De ce va fi Papa Francisc I înmormântat în roșu/ Profimedia
Mormântul papei Francisc va putea fi vizitat începând de duminică
putin, trump
Donald Trump, atac furibund la adresa lui Putin, după atacul mortal din Kiev: „Vladimir...
Donald Trump - Keir Starmer joint press conference in the White House
China îl contrazice pe Trump, care afirmase că Beijingul negociază cu SUA pe tema tarifelor...
prezentatoare tv turcia, in direct in timpul cutremurului
Momentul în care cutremurul de 6,2 grade a lovit Turcia, surprins dintr-un studio...