Şefa guvernului britanic, Liz Truss, contestată atât de formaţiunea de guvernământ, cât şi de opoziţia laburistă, a anunţat joi că va demisiona, transmite Reuters. Truss devine astfel premierul britanic cu cel mai scurt mandat.
Într-o declaraţie dată în faţa Downing Street 10, Truss a admis că nu poate onora promisiunile făcute când, în urma demisiei predecesorului ei, Boris Johnson, a candidat pentru conducerea Partidului Conservator britanic, pierzând recent încrederea propriei sale formaţiuni.
Anunţarea unui program economic asumat de Liz Truss şi bazat pe reducerea fiscalităţii a bulversat pieţele, provocând o vânzare masivă de lire sterline şi obligaţiuni de stat britanice, de unde a rezultat prăbuşirea cursului monedei şi a titlurilor respective, generând astfel tensiuni în interiorul Partidului Conservator, unde şefa guvernului s-a văzut tot mai contestată.
„Recunosc aşadar, dată fiind situaţia, că nu pot continua mandatul cu care am fost aleasă de Partidul Conservator”, a mai spus Truss, precizând că până săptămâna viitoare va fi definitivat procesul de alegere a viitorului lider conservator.
Până când acesta va fi desemnat în urma alegerilor interne din cadrul formaţiunii, Liz Truss va rămâne prim-ministru interimar.
Ea a fost învestită acum 44 de zile, în urma demisiei sale Liz Truss devenind premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului Unit.
Cum a ajuns să fie Liz Truss atât de contestată
Potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres, ea a fost contestată atât de formaţiunea de guvernământ, cât şi de opoziţia laburistă, iar cota sa în sondajele de opinie ajunsese apropiată de a predecesorului său, Boris Johnson, înainte ca acesta să demisioneze.
La numai şase săptămâni de când a sosit în reşedinţa din Downing Street a prim-miniştrilor Regatului Unit, Truss a fost nevoită să renunţe la programul economic care prevedea reducerea fiscalităţii, iar unii din parlamentarii conservatori au cerut să fie înlocuită.
Truss a recunoscut că planul ei radical a mers „prea departe şi prea repede”; mulţi investitori acţionaseră deja convinşi că aşa este, vânzând masiv lire sterline şi obligaţiuni de stat britanice, ceea ce a provocat prăbuşirea cursurilor monedei şi titlurilor respective.
Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare în creştere rapidă şi inflaţia ajunsă oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% în septembrie), Truss - care a fost aleasă de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele în paralel cu menţinerea cheltuielilor publice - a încercat să convingă publicul britanic şi formaţiunea de guvernământ că poate face faţă crizei costului vieţii în Regatul Unit.
În sondajele de opinie, conservatorii sunt creditaţi cu circa 30% mai puţin decât laburiştii, principala forţă de opoziţie, în timp ce Truss, personal, avea o situaţie apreciată de Reuters ca „dezastruoasă”; conform rezultatelor preluate de dpa, 53% dintre britanicii care au răspuns recent unui sondaj Ipsos considerau că ea ar trebui să demisioneze şi numai 20% se opuneau acestei idei; 80% consideră guvernul vinovat de scumpiri.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!