Mai multe ziare iraniene de linie dură l-au lăudat sâmbătă pe cel care l-a atacat şi rănit grav pe scriitorul Salman Rushdie, al cărui roman "Versetele satanice" i-au atras ameninţări cu moartea din partea Iranului încă din 1989, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Salman Rushdie era conectat la un ventilator şi nu putea să vorbească vineri seară după incidentul condamnat de scriitori şi politicieni din întreaga lume ca fiind un atac la adresa libertăţii de exprimare.
În Iran nu a existat încă nicio reacţie oficială la atacul asupra lui Rushdie, care a fost înjunghiat în gât şi în abdomen, vineri, în timp ce se afla pe scenă la o conferinţă în statul New York.
Cu toate acestea, ziarul de linie dură Kayhan, al cărui redactor-şef este numit de liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a scris: "O mie de bravos ... pentru persoana curajoasă şi devotată care l-a atacat pe apostatul şi maleficul Salman Rushdie în New York", adăugând: "Mâna omului care a rupt gâtul duşmanului lui Dumnezeu trebuie sărutată".
Titlul principal al ziarului de linie dură Vatan Emrooz este "Cuţit în gâtul lui Salman Rushdie", iar cotidianul Khorasan a titrat: "Satana în drum spre iad".
Site-ul de ştiri Asr Iran a publicat sâmbătă o declaraţie des citată a lui Khamenei, potrivit căruia "săgeata" trasă de Khomeini "va atinge într-o zi ţinta".
Liderul revoluţiei islamice iraniene din 1979, ayatollah Ruhollah Khomeini, a emis în 1989 o fatwa, un decret religios, prin care le cerea musulmanilor din întreaga lume să-l ucidă pe autorul britanic de origine indiană, considerând că „Versetele satanice”, cartea publicată în 1988 de Salman Rushdie, reprezintă o blasfemie la adresa islamului.
Din cauza acestui decret religios, Salman Rushdie a fost obligat să se ascundă ani de zile și a fost sub protecția poliției britanice timp de 10 ani.
În 2019, Twitter a suspendat contul lui Khamenei din cauza unui tweet care spunea că fatwa lui Khomeini împotriva lui Rushdie - de care autoritățile de la Teheran s-au delimitat oficial în 1998, pentru a-și putea relua relațiile diplomatice cu Londra - este în continuare "solidă şi irevocabilă".
O organizaţie religioasă iraniană a oferit o recompensă de 2,7 milioane de dolari pentru oricine ar fi pus în aplicare fatwa lui Khomeini. Aceasta a majorat suma la 3,3 milioane de dolari în 2012.
Poliţia din New York l-a identificat pe atacatorul lui Salman Rushdie în persoana lui Hadi Matar, un bărbat de 24 de ani din Fairview, statul New Jersey. Acesta își cumpărase un bilet pentru a intra la evenimentul de la Chautauqua Institution unde Salman Rushdie urma să țină o prelegere. În momentul în care scriitorul a fost prezentat, atacatorul a sărit pe scenă și l-a lovit de mai multe ori cu un cuțit, provocându-i răni la gât și abdomen, înainte de a fi imobilizat. Deocamdată nu se știe care a fost motivul pentru acest atac. Scriitorul a fost dus cu un elicopter la spital, unde a fost operat timp de mai multe ore.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!