Prinţul Harry şi soţia lui, Meghan, au încheiat duminică la Lagos, capitala economică a Nigeriei, o vizită de trei zile întreprinsă pentru a promova Jocurile Invictus, un eveniment sportiv dedicat veteranilor de război răniţi pe câmpurile de luptă.
Ducele şi ducesa de Sussex au sosit vineri la Abuja, capitala acestui stat. Acolo, ei au vizitat o şcoală, au vorbit despre sănătatea mintală, iar prinţul Harry s-a întâlnit apoi şi cu militari nigerieni răniţi în nord-vestul ţării, informează AFP.
Duminică dimineaţă, cuplul princiar a participat la un eveniment dedicat baschetului organizat de Fundaţia Giganţii Africii din Lagos, o organizaţie care îi ajută pe tineri să practice acest sport. Prinţul britanic a făcut câteva driblinguri în faţa copiilor.
"Puterea pe care o are sportul poate schimba vieţi, el îi aduce pe oameni împreună şi creează o comunitate şi nu există bariere, iar acesta este lucrul cel mai important", a declarat prinţul Harry.
Prinţul britanic, fost căpitan de armată care a luptat ca pilot de elicopter în Afganistan, a creat Jocurile Invictus în urmă cu zece ani pentru a sprijini reintegrarea în societate a veteranilor de război prin intermediul sportului.
Cuplul princiar s-a întâlnit şi cu guvernatorul statului Lagos, Babjide Sanwo-Olu, şi a participat la o strângere de fonduri, scrie Agerpres.
Meghan Markle a numit Nigeria "țara mea"
La rândul ei, Meghan a participat la un eveniment dedicat leadershipului feminin alături de Ngosi Okonjo-Iweala, directoarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), în timpul căruia ducesa de Sussex a vorbit despre "moştenirea" ei nigeriană.
Tatăl ei, Thomas Markle, este alb, iar mama ei, Doria Ragland, este afro-americană. Potrivit mai multor documente oficiale contemporane, familia Ragland descinde din Richard "Dick" Ragland, născut ca sclav în jurul anului 1792 în Chatham County, Carolina de Nord. Richard Ragland era fiul lui "Bena" Ragland, care provenea din tribul Fante din Africa de Vest şi care trăia în zonele din jurul fluviului Niger, inclusiv pe teritoriile actuale ale statelor Ghana şi Coasta de Fildeş.
Meghan, care este "jumătate de culoare, jumătate albă", a declarat în trecut că, potrivit unui test genealogic, ea ar fi "43% nigeriană", deşi ştiinţa genealogică ar sugera mai degrabă un procent de 12,5% de origine africană în genealogia sa.
"Vreau să încep prin a vă mulţumi pentru amabilitatea cu care ne-aţi primit, pe mine şi pe soţul meu, în această ţară", a declarat ea, înainte să facă o pauză şi să adauge, în aplauzele mulţimii, "ţara mea". Ducesa de Sussex a făcut o adevărată paradă a modei în cele câteva zile petrecute pe continentul african.
Prinţul Harry şi Meghan s-au deplasat și la Polo Club din Lagos pentru a asista la o partidă de polo călare, unde au înmânat premii unor copii care au defilat alături de caii lor. În Abuja, prinţul Harry a jucat volei alături de veterani nigerieni, dintre care unii au suferit amputaţii ale membrelor după ce au luptat împotriva jihadiştilor şi a bandelor criminale puternic înarmate din nordul Nigeriei.
În echipa de volei a ducelui de Sussex s-a aflat şi fostul soldat nigerian Peacemaker Azuegbulam, care şi-a pierdut un picior în timpul luptelor purtate împotriva grupării jihadiste Boko Haram, devenit primul african care a câştigat o medalie de aur la Jocurile Invictus, anul trecut, în Germania.
Înaintea vizitei din Nigeria, prinţul Harry s-a aflat la Londra pentru a participa la un eveniment ce a marcat cea de-a 10-a aniversare a Jocurilor Invictus. La fel ca în cazul tuturor călătoriilor sale în Regatul Unit după ce s-a mutat în Statele Unite în 2010, vizita prinţului Harry a stârnit noi speculaţii despre o posibilă reconciliere cu familia regală britanică. Însă Harry nu s-a întâlnit atunci cu tatăl său, regele Charles al III-lea.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!