Profilul alegătorilor se conturează, după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane, iar un sondaj BBC relevă profilul alegătorilor ambilor candidaţi în funcţie, între altele, de vârstă, sex, nivelul studiilor, rasă.
Republicanul o devansează pe democrată cu 279 la 223 de mari electori, potrivit proiecţiilor BBC.
Kamala Harris, votată de femei, afroamericani și absolvenți
În privinţa democraţilor, sondajele arată că o majoritate a femeilor a votat cu Kamala Harris (54% faţă de 44% bărbaţi), un procent apropiat de cel de 57% de femei care l-au votat pe Joe Biden în 2020.
Alegătorii vicepreşedintei în exerciţiu sunt cel mai adesea afroamericani (86%, în timp ce cu Donald Trmp au votat 12%), de origine asiatică (56%), hispanică (53%).
Susţinătorii săi sunt, de asemenea, în majoritate absolvenţi (57% faţă de 41% în cazul lui Trump).
Ca grupuri de vârstă, alegătorii sunt repartizaţi mai degrabă egal între cei doi, însă democrata înregistrează un uşor avans în grupul de vârstă 18-29 ani (55%).
Donald Trump, ales îndeosebi de bărbați albi cu vârsta între 45 și 64 de ani, fără studii superioare
În tabăra republicană, profilul alegătorilor este foarte diferit. Este vorba în principal despre bărbaţi (54%), albi (55%), care nu au diplome de studiu (54%).
Donald Trump este susţinut mai ales de grupul de vârstă de 45-64 ani (53%).
Peste vârsta de 65 de ani, alegătorii sunt împărţiţi în mod egal între cei doi.
Donald Trump a înregistrat o creştere semnificativă a susţinerii alegătorilor latino bărbaţi, în creştere cu 18% faţă de alegerile din 2020, potrivit BBC, citat de News.ro.
Alegătorii Kamalei Harris şi ai lui Donald trump au, de asemenea, griji diferite.
Potrivit unui sondaj realizat de The Associated Press pe un număr de 115.000 de alegători, două treimi dintre susţinătorii Kamalei Harris se întreabă despre viitorul democraţiei.
Restul sunt împărţiţi între economie (trei din zece alegători), avort (doi din zece), asigurări de sănătate sau modificări climatice.
Trumpiştii au ca laitmotiv economia (50%), şi anume inflaţia şi scumpirile, imigraţia (20%), mai ales situaţia la frontiera cu Mexicul, şi locurle de muncă.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!