Racheta chineză Long March 8, care va trimite mai mulți sateliți de mici dimensiuni pe orbită, a fost lansată cu succes, marți. Unele dintre componentele sale, precum propulsoare auxiliare vor putea fi refolosite în misiuni viitoare.
Racheta modulară de peste 50 de metri înălţime s-a înălţat de la Centrul Spaţial Wenchang de pe insula Hainan din sudul Chinei având la bord mai mulţi sateliţi de mici dimensiuni care vor fi plasaţi în spaţiu, relatează Agerpres. Printre alte componente care ar trebui să poată fi reutilizate în viitor se numără prima treaptă a rachetei, care poate ateriza vertical pe Pământ la o zi după lansare. Long March 8 are o capacitate de transport între 2,8 şi 5 tone, în funcţie de orbita vizată.
La scurt timp după decolare, centrul de control a anunţat că prima încercare de decolare a fost „un succes total”, după cum a relatat televiziunea de stat. Cinci sateliţi de dimensiuni mici au fost plasaţi pe orbitele lor, conform planului.
China desfăşoară un ambiţios program spaţial, care include misiuni pe Lună şi Marte, precum şi construcţia propriei staţii spaţiale în anii următori.
La 17 decembrie, o capsulă spaţială chineză care a transportat de pe Lună două kilograme de eșantioane selenare a aterizat cu succes pe Pământ. China a devenit astfel a treia naţiune spaţială care a adus eşantioane de sol selenar pe Pământ, după Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică. A fost prima dată în ultimii 44 de ani când au fost aduse pe Pământ sol şi roci de pe Lună.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!