Marea Britanie a acuzat luni Rusia că a vizat o navă civilă de marfă, aflată într-un port din Marea Neagră - cel mai probabil Odesa - , la 24 august, într-un atac cu rachete despre care nu s-a ştiut anterior, dar care ar fi fost contracarat cu succes de apărarea ucraineană, relatează Reuters.
Dezvăluirea a fost făcută chiar de premierul Rishi Sunak în Parlamentul britanic, fiind pentru prima dată când un oficial afirmă că o navă civilă a fost vizată de Moscova în Marea Neagră.
"Mulţumită unor informaţii declasificate, ştim că armata rusă a ţintit cu mai multe rachete o navă civilă de marfă în Marea Neagră, la 24 august", a declarat Sunak într-o audiere în parlamentul britanic.
Rachetele ruseşti au vizat un cargobot sub pavilion liberian acostat în port şi au fost doborâte cu succes, a precizat ulterior Ministerul britanic de Externe într-un comunicat. Printre rachetele cu care a tras Rusia s-au numărat două "Kalibr" lansate de pe un portavion al Flotei Mării Negre, a adăugat acesta. Toate rachetele au fost contracarate cu succes de apărarea ucraineană, a precizat Foreign Office.
După ce Rusia a ieşit, în iulie, din acordul care oferea un coridor sigur pentru transportul de cereale ucrainene, Moscova a anunţat că îşi rezervă dreptul de a considera drept ţintă orice navă care pleacă din porturile ucrainene.
Ucraina a făcut eforturi pentru a permite navelor care erau blocate în portul Odesa încă dinainte de începutul conflictului să navigheze în ape libere, stabilind un coridor de navigaţie care trece prin apele teritoriale ale României, Bulgariei şi Turciei.
După ce acordul nu a mai fost valabil, patru nave de marfă au reuşit să plece din Odesa prin acest coridor. O primă navă a părăsit portul Odesa la 16 august, navigând sub pavilion Hong Kong, iar a doua navă, PRIMUS, sub pavilion liberian, a părăsit portul Odesa în jurul datei de 26 august, aceasta fiind, cel mai probabil, nava care ar fi fost ţintită de atacul cu rachete al Rusiei dezvăluit luni de Londra. Ucraina preciza la vremea respectivă că nava se afla în port din 20 februarie 2022, chiar dinaintea startului invaziei ruseşti în Ucraina, şi că transporta produse din oţel către Africa.
Atât Statele Unite, cât şi Marea Britanie au avertizat în iulie că Rusia şi-ar putea extinde ţinta atacurilor asupra instalaţiilor ucrainene de cereale şi asupra transportului maritim civil în Marea Neagră.
"Putin încearcă să câştige un război pe care nu îl va câştiga, iar aceste atacuri arată cât de disperat este", a declarat ministrul de externe James Cleverly. "Vizând navele de marfă şi infrastructura ucraineană, Rusia face rău restului lumii", a adăugat el într-un comunicat.
Guvernul britanic a anunţat vinerea trecută că serviciile militare şi de securitate britanice vor monitoriza Marea Neagră în încercarea de a descuraja Rusia să lovească navele comerciale care transportă cereale din Ucraina către ţările în curs de dezvoltare.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!